Gobi

RSS

GOBI

28 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Gobi
Gobi
Gobi

Familia Gobiidae este o familie uriasa de pesti ce traiesc de-a lungul tarmurilor nisipoase sau stancoase din marile tropicale subtropicale si chiar temperate. Acesti pesti nu cresc mai mari de 12,5 centimetri in captivitate, clar au viata extraordinar de lunga pentru o specie de recif. Zece ani este recordul. Datorita faptului ca sunt rezistenti si relativ usor de ingrijit, acesta specie este una dintre cele mai populare intre pestii de apa sarata.
Gobi sunt pesti care traiesc in partea inferioara a bazinului si adesea se fixeaza de fundul acvariului cu ajutorul unui organ-ventuza special format din inotatoarele lor pelviene. (Blennii, pesti care sunt confundati adesea cu Gobi nu au un astfel de organ). Spre deosebire de aproape toti ceilalti pesti, Gobi nu au linie laterala mediana, zona situata de-a lungul mijlocului partii laterale a pestelui care ii semnalizeaza pozitia in apa. In locul acesteia pestii Gobi au o serie de “pori” senzoriali situati in cap si pe corp, pori care sunt direct conectati la sistemul nervos al pestelui.
Desi reprezentantii unora dintre speciile de Gobi par fragili, Gobi sunt de fapt niste pesti relativ usor de ingrijit si tolereaza destul de bine captivitatea. Ei sunt niste pesti timizi care stau in zonele ascunse ale acvariului si prefera solitudinea. De aceea nu trebuie tinuti impreuna cu pesti prea agresivi pentru ca acestia ar putea sa-i terorizeze.
Nu au nevoie de o calitate a apei diferita de cea normala pentru un acvariu de recif. Ba chiar pot suporta fluctuatii destul de puternice ale calitatii apei. Totusi nu este o idee prea buna ca ei sa fie obligati sa suporte astfel de modificari ale mediului, deoarece atunci cand sunt stresati pot muri sau pot contacta mai usor diverse boli.

Varietati de Gobi

  • Neon - Elactimus oceanops - este o specie foarte populara si bine cunoscuta, originara din Caraibe unde traieste in zonele cu recifie, in recifele de corali si in lagune. De obicei sunt intunecati la culoare si au cate o banda orizontala albastra pe partile laterale ale corpului. Ei sunt faimosii pesti curatitori si adesea pot fi vazuti inotand in apropierea unor specii de mari pradatori, curatindu-i pe acestia de paraziti si de bucati de piele. Unii dintre pestii mari - cum ar fi Meru - isi aleg un loc, “statie de curatire”, unde vor sta cu gurile larg deschise in timp ce Gobi le ciugulesc din gura pana sunt curati. De aceea Gobi Neon au nevoie de o dieta bogata in proteine si carne, cum ar fi artemia si peste congelat. De asemenea au nevoie si de hrana de origine vegetala. Aceasta poate fi asigurata prin fulgi sau alta hrana pentru toate tipurile de pesti.
  • Foc - Nemateotris magnifica - este o specie originara din oceanele Pacific si Indian. Are corpul de culoarea perlei, cu pete de culoarea focului pe coada si pe aripioara dorsala. Este o specie timida si are nevoie de locuri unde sa se ascund din acvariu. Nu trebuie tinuti in acelasi bazin cu pesti foarte agresivi- acestia ii vor ciupi pe timizii Gobi de lungile lor inotatoare dorsale. Nemateotris magnifica are nevoie de o dieta variata, compusa din crevete de apa sarata, sau alta mancare bogata in proteine cum ar fi bucatele de peste congelat.
  • Foc Purpuriu - Nemateotris decora - este o ruda foarte apropiata a lui Gobi de Foc, el provine din Pacificul de Vest. Este, de obicei, de culoare gri-pal sau roz cu pete albastru stralucitor si rosu pe aripioare. Si acest peste are inotatoarea dorsala alungita, totusi nu atat de mult ca aceea a lui Gobi de Foc. Are si el nevoie de o dieta bogata in proteine.
  • Galben - Gobiodon okinawe - este unul dintre cei mai mici Gobi si face parte din genul Gobiodon. Gobi Galben, o varietate de Pacific, se simte cel mai bine printre crengile coralilor. Inotatoarele lui pelviene sunt modificate pentru a putea sa se lipeasca de pietre, margini si corali.

Acest peste are nevoie si de carne si de hrana vegetala in dieta lui si o data ce s-a adaptat in acvariul tau, ii va merge foarte bine si va manca orice va gasi.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.