Basslet

RSS

BASSLET

08 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Basslet
Basslet

Majoritatea oamenilor cand aud de bibanul de mare se gandesc probabil la o masa gustoasa. Dar unele specii din acest grup sunt chiriasi ideali pentru bazinul tau, chiar daca esti novice in ingrijirea unui acvariu cu apa sarata. Din acest grup fac parte diverse soiuri de peste: pot fi enormi ca Meru (Cephalopholis) sau mititei ca cei din specia Basslet, de asemenea cunoscuti sub numele de pseudocromide, Grammide si uneori Anthia.
Desi sunt pradatori si au zone teritoriale in mediul lor natural, pestii Basslet sunt foarte populari printre pestii de apa sarata pentru ca sunt relativi pasnici si, de obicei, nu ii terorizeaza pe ceilalti pesti daca bazinul este destul de mare. De asemenea, sunt foarte rezistenti.

Infatisare

Acesti pesti colorati pot ajunge la o marime de l5 cm si pot avea nuante de rosu, portocaliu, galben si purpuriu.
Sunt ideali pentru micile acvarii de recif, totusi au nevoie de ceva spatiu. Corpul lor e in forma de glont iar coada are o configuratie de semiluna, fizicul lor fiind potrivit pentru schimbarile bruste de viteza necesare pentru a-si prinde hrana. In majoritatea timpului, totusi, inoata fara graba, in bancuri cu cei de aceeasi rasa cu ei. Se inteleg cu majoritatea pestilor. Alte specii care isi constituie zone teritoriale, cum ar fi pestii Damsel, nu-i deranjeaza pe micutii Basslet.
In mediul lor natural, acesti pesti traiesc in colonii in jurul coralilor ramificati sau drepti unde-si gasesc hrana si adapostul. Isi petrec majoritatea timpului plutind in jurul bucatilor de coral alese de ei, scormonind dupa plancton si mici crustacee, un comportament pe care-l vor avea si in acvariu. Aceste specii sunt hermafrodite. Din oua ies numai femele dar, dupa aproximativ un an, unele dintre femele se vor transforma in masculi care vor domina colonia, numita harem. Va exista un mascul dominant iar ceilalti masculi numiti “celibatari” vor ramane in colonie. Cand masculul dominant moare sau dispare, cel mai puternic “celibatar” ii va lua locul.
Coloratia masculilor este mai stralucitoare si atunci cand se transforma din femela in mascul pestele devine mai stralucitor. Inotatoarele dorsale ale masculilor sunt alungite.
Majoritatea speciilor prefera compania celor la fel ca ei, deoarece in natura traiesc in bancuri.
Carnea e o necesitate pentru aceste creaturi. Prefera mancare vie cum ar fi crevete de apa sarata (artemia), dar poti de asemenea sa-i hranesti cu bucati de peste congelat sau crevete. Intotdeauna asigura-te ca mancarea este complet dezghetata inainte de a o pune in acvariu. Calitatea apei pentru Basslet trebuie sa fie buni, dar nu sunt asa sensibili ca alte specii si pot tolera micile fluctuatii care pot aparea in acvariile crescatorilor neexperimentati.
Unii dintre acvaristii experimentati sustin ca este bine sa tii doar un exemplar in bazin, in timp ce altii au reusit sa aclimatizeze cu succes “haremuri” de cate 5-6 din speciile mai putin agresive, cum ar fi Bibanii de Mare Pitici. Cateva specii sunt mai mofturoase si le place si fie singurul Basslet din acvariu.

Bassletul de Atlantic

Numai circa cinci specii traiesc in mod natural in Atlantic, ei se mai numesc Grammide sau Bibani de Mare Pitici. Intre acestia, unul este foarte popular printre acvaristi: Gramma Regal, Gramma loreto. Este un peste destul de timid, cu un colorit remarcabil. De obicei traieste in zone ferite cum ar fi pesterile si scorburile mari din reciful de corali, de aceea are nevoie de multe locuri unde sa se ascunda pentru a se simti bine in acvariu. Este agresiv fata de cei din aceeasi specie cu el, de aceea nu e bine sa tii mai mult de unul sau doi intr-un bazin (400 litri sau mai putin) si asigura-te ca exista cate un spatiu pe care sa-l considere al lui, pentru fiecare exemplar. Nu tine peati foarte vioi impreuna cu ei in bazin. Mananca bucati fine de peste congelat si zooplancton viu.

Bassletul de Pacific

Bassletii din Pacific mai sunt numiti si Dottybacks (spate patat) iar in Europa sunt numiti in mod comun Basslet Pigmeu. Exista circa 50 de specii care traiesc in Oceanele Indian si Pacific si in Marea Rosie.

Bassletul Sconcs

Pseudochromis diadema e popular si destul de usor de gasit. Are partea de jos a corpului galbena iar partea de sus ciclam. In natura se hraneste cu mici crustacee si viermi.
Este destul de agresiv de aceea nu e indicat sa fie tinut in bazine mici sau impreuna cu alti pesti din aceeasi specie cu el.

Bassletul Bicolor

Pseudochromis paccagnellae, este foarte agresiv si n-ar trebui sa fie tinut in acelasi acvariu cu pesti timizi, cum ar fi Gobi. Mananca hrana vie sau congelata, pe baza de carne.

Bassletul Purpuriu

Pseudochromis porphyreus, are culoare purpurie si este unul dintre cei mai putin agresivi din specia lui. In natura traieste in recifele de corali, mancand mici crustacee si alte nevertebrate.

Bibanul de Mare Portocaliu

Anthias squamipinnis, cunoscut si sub numele de Pestele de Recif sau Pestele de Coral, e un peste gratios si frumos cu coada in forma de lira. Aripioara dorsala a masculului e alungita, ca la majoritatea speciilor de Basslet. Prefera mancarea vie si e indraznet, dar nu-i place sa aiba companie la mancare si va fugi cu hrana. De obicei, e lipsit de agresivitate si ii place sa stea impreuna cu pesti din aceeasi specie, deci pot tine mai multi in acvariu fara nicio problema.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA

Articole din aceeasi categorie

Gourami
Pestii Killi
Mreana
Betta Splendens
Blenniidele
Pestii Fluture
Pestele Cardinal (Apogonide)
Ciclidele
Pestii Clovn si Anemonele
Alegerea unui Peste pisica Corydoras

Cautari asociate "basslet"

pestele basslet, pestii basslet, pesti basslet, pestele basslet informatie, informatii pestele basslet, traiesc pesti basslet, poze pesti basslet
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.