Balistidele

RSS

BALISTIDELE

28 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Balistidele
Balistidele
Balistidele
Balistidele
Balistidele

Daca te-ai zgariat putin inotand prin recif s-ar putea sa-ti faci rost de un companion ciudat care va inota cu precautie pe langa tine, nu atat de aproape ca sa-l poti atinge, dar va ramane cu tine o perioada buna de timp, in special daca esti intr-un recif mai indepartat. Aceasta e o comportare obisnuita pentru lacomul si frumosul balist.
Acesti pesti sunt curajosi, agresivi, curiosi si plini de viata. Culorile lor sunt albastru-verzui stralucitor, portocaliu, maro si pot avea diverse linii si puncte. Au forma ovala, cu inotatoarele pectorale mici aproape inutile.

Infatisarea

Balistidele si-au primit porecla de arbaletieri de la un spin dorsal retractil care este inchis intr-un loc printr-un alt spin din spatele lui. Cand al doilea spin estel lasat in jos, spinul retractil este eliberat. Spinii sunt de fapt raze ale inotatoarei dorsale. Balistidele nu folosesc aceasta calitate ca un mecanism de lupta, ci mai degraba cand sunt speriati: inoata intr-o gaura sau o crevasa si isi scot spinul, astfel devine aproape imposibil sa mai fie scosi de acolo. Cand se odihnesc noaptea gasesc un loc sigur cu aspect de crevasa, se aseaza cat mai bine si se “incuie” acolo. De aceea trebuie sa le oferi un adapost care sa se potriveasca cu acest comportament.

Hranire

Daca te-ai hotarat sa iti procuri un astfel de peste trebuie sa ai un acvariu mare (400 de litri cel putin) doar pentru el. Mananca aproape orice ii poate incapea in gura: pesti mici, corali, crabi, crevete, cefalopode, stele de mare, alge, ursini si orice altceva ce este comestibil. Unele balistide cresc enorm (atingand 50 de centimetri chiar in captivitate) de aceea este intr-adevar nevoie de spatiu pentru a pastra un astfel de peste multumit si sanatos. Nici un peste din aceasta specie nu poate fi tinut in acelasi acvariu cu pesti mai mici (sau pesti de aceeasi marime). Fara indoiala balistidele vor crede ca tovarasii lor de acvariu sunt un fel de mancare. Desi toate balistidele consuma alge trebuie sa primeasca in mod regulat si hrana de origine animala, bucatele de crevete congelate sau scoici de exemplu, fie hrana vie, cum ar fi artemia.

Nu sunt pentru incepatori

Calitatea apei pentru ei este cea potrivita pentru majoritatea pestilor de recif. Sunt rezistenti, se adapteaza, bine vietii de acvariu si pot fi pusi in bazin repede dupa perioada de stabilizare a ecosistemului. In ciuda acestor calitati, pestii balist nu sunt recomandati pentru un acvarist incepator - cea mai mare problema pe care o ridica ingrijirea lor isi are originea in comportamentul lor agresiv. Acesti pesti costa destul de mult, si ar trebui sa fie ultimul peste introdus in acvariu datorita faptului ca isi creaza teritorii. Lipsa de experienta si experimentele nu sunt metoda potrivita ca sa inveti sa ai grija de un balist, pentru ca iti poti distruge toata comunitatea de pesti din acvariu daca vei pune specia nepotrivita.

Varietati

  • Balistoides conspicillum, Balistul Clovn sau Patat, este unul dintre balistii cei mai pretuiti de cunoscatori. Provine din oceanele Pacific si Indian. Este negru-albastrui cu pete albe ovale mari, buze portocalii si desene galbene cu aspect de firisoare pe corp. Acest peste creste pana la 50 de centimetri in natura si va creste aproape tot atat de mare si in acvariu daca acvariul este suficient de spatios.
  • Rhinecanthus aculeatus, Balistul Picasso, este o specie bine cunoscuta si populara de peste balist. Provine din oceanele Pacific si Indian si are un colorit neobisnuit. Este un specimen mai mic si poate fi ingrijit intr-un acvariu comunitar, fiind mai putin agresiv decat rudele sale. Si acest peste are nevoie de alge in dieta sa. Este agresiv fata de pestii din acelasi neam cu el.
  • Balistes vetula, Balistul Regal, de provenienta din Caraibe este, ca si balistul Picasso, mai blanda decat ceilalti din specia lui. Este de obicei de culoare aurie si prezinta dungi albastre curbate in jurul capului. Unora dintre reprezentantii acestei specii le cresc filamente lungi pe inotdtoare pe masura ce se maturizeaza. Este o specie rezistenta care creste rapid.
  • Odonus niger poate atinge lungimi de 40 de centimetri. De asemenea este o specie destul de pacifista pentru un balist, si ii place sa manance bucatele de peste – pestele poate fi proaspat sau congelat. Acesti pesti sunt atat de linistiti incat pot fi tinuti intr-un acvariu de recif comunitar (se inteleg bine cu pestii iepure si cu pestii chirurg) dar numai daca nu sunt prea mari.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA

Articole din aceeasi categorie

Pestele chirurg
Pestii-Veverita si Pestii Soldat
Lutjanidele
Rechinii de acvariu
Calutul de mare (Nipocamp)
Pestele nasos (numit si unicorn)

Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.