Alegerea unui peste-papagal

RSS

ALEGEREA UNUI PESTE-PAPAGAL

28 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Alegerea unui peste-papagal
Alegerea unui peste-papagal

Majoritatea oamenilor cand fac scufundari in zonele recifice sunt prea preocupati sa priveasca injur si isi aud in permanenta sunetul respiratiei de aceea poate ca nu le-a ajuns la urechi crantanitul pestilor papagal. Dar daca te opresti putin, iti tii respiratia si asculti, vei auzi zgomotul pe care-l fac acesti pesti care inoata prin recif, zgariind si muscand bucati de coral cu gurile lor puternice, asemanatoare ciocurilor de papagal.
Desi pestii-papagal sunt ierbivori, nu pot fi tinuti sub nicio forma intr-un acvariu recific. Obiceiul lor de a se hrani cu alge duce inevitabil la distrugerea coralilor din bazin. In timpul orelor cat sunt treji, acesti pesti nu fac altceva decat sa pasca reciful, pulverizand “roca de coral” si digerand orice alga pe care o gasesc in aceasta, in timp ce excreta incontinuu ramasitele: un sediment carbonic aproape pur sub forma unor cocoloase numite peloide.
Pestii-papagal din familia Scaridae ciocanesc atat de mult recifele de corali incat s-au facut studii Stiintifice pentru a determina cat la suta din sedimentul fin de carbonat de calciu din jurul recifelor este produs de acestia - unii estimeaza ca este vorba de 40%.
A tine un peste-papagal e o treaba complicata si nu trebuie facuta decat de catre acvaristii experirmentati, cu acvarii mari – datorita incompatibilitatii pestilor-papagal cu alti pesti. Acesti pesti pot creste enorm, unii ajung la 60 de centimetri in captivitate, ceea ce-i face putin potriviti chiar si pentru acvariile mai mari. In mediul natural pot ajunge pana la 1,80 de metri lungime, desi pescuitul intensiv care se practica in zonele coraliere, habitatul lor natural, nu mai permite pestilor papagal sa atinga marimea aceasta impresionanta.
Daca poti sa le oferi necesarul de spatiu si hrana, pestii-papagal sunt o specie interesanta de observat pentru ca sunt permanent in miscare in cautarea algelor pe care sa le manance. Noaptea plutesc oprindu-si miscarea, si multe specii de peste-papagal secreta un cocon de mucus cu care se invelesc in timpul “somnului”. Daca vrei sa tii orice specie de peste-papagal trebuie sa-ti asiguri in permanenta un stoc mare de alge cu care sa-i hranesti.

Varietati de peste-papagal

Exista cateva specii de peste-papagal pe care le vand magazinele de animale ca pui, stiind ca probabil vor muri inainte de a atinge lungimi prea mari si deci nu se va pune problema lipsei de spatiu in acvariu.
Culoarea unui peste papagal depinde de varietate. De obicei masculii sunt mai colorati decat femelele, cu verde intens sau turcoaz, sau cu varietati de galben si portocaliu.

  • Cetoscarus bicolor este favoritul acvaristilor. Traieste in apele putin adanci, adultul are culoarea verde dar puii sunt albi cu partea din spate maro, cap portocaliu si o pata nagra pe inotatoarea dorsala.
  • Leptoscarus vaigiensis, poate fi de asemenea procurat din magazinele de specialitate. Este mare, cu puncte albastre pe tot corpul si, ca orice peste-papagal, are nevoie de multa mancare.

Majoritatea celorlalte varietati de peste-papagal nu sunt potrivite pentru a fi tinute intr-un acvariu la domiciliu.
Chiar si acvaristii profesionisti pregatesc acvarii speciale pentru astfel de pesti si urmaresc mult timp ecosistemul pe care il creeaza in bazin ca sa fie siguri ca este potrivit pentru a aduce pestele papagal in el. Prin incercari si experimente nereusite invata de obicei majoritatea profesionistilor sa isi ingrijeasca pestii. Desi pestii papagal au nevoie de o dieta “simpla” compusa din alge si spatiu pentru a creste, un ghid de ingrijire detaliat care sa se potriveasca oricarui peste papagal este dificil de prezentat.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pesti
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.