Hranirea pestilor tropicali

RSS

HRANIREA PESTILOR TROPICALI

07 Apr 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Hranirea pestilor tropicali
Hranirea pestilor tropicali

In mediul natural, probabil ca fiecare dintre cele 40000 de specii de pesti are dieta sa propie. Dar in magazinele acvaristice nu exista decat cateva tipuri de hrana. Cum poti sa iti dai seama ce mancare este potrivita pentru pestii tai?

Cele mai obisnuite tipuri de hrana sunt fulgii si comprimatele plutitoare sau scufundatoare, tabletele de mancare care se scufunda mancarea uscata, mancarea inghetata si hrana vie. Majoritatea pestilor trebuie hraniti o data sau de doua ori pe zi. Nu le da mai multa hrana decat pot consuma in cinci minute.

Cand alegi mancarea trebuie sa tii cont de unele tipuri de hrana pierd din substantele nutritive esentiale in apa, si acest fapt poate priva pestii de substantele nutritive de care au nevoie. Mancarea comprimata si granulele pe care pestii le inghit cu totul este maibogata in substante nutritive si nu se topeste atat de repede.

In schimb, cu vitaminele solubile in apa e alta poveste. Majoritatea acestor vitamine se dizolva in apa in 30 de secunde de la momentul cand au fost puse. Cei mai multi pesti de apa sarata beau apa si astfel le inghit, pe cand pestii de apa dulce nu.

Desi unii fabricanti sustin ca hrana produsa la ei ofera pestilor toate substantele nutritive necesare cel mai bine este sa le variezi dieta hranindu-i inclusiv cu verdeata proaspata.

Echilibrarea dietei

Datorita diversitatii de specii, varste si marimi si al nivelelor diferite de mobilitate, e aproape imposibil sa faci o lista de substante nutritive care sa fie valabila pentru toti pestii. Totusi se pot mentionat ceva consideratii generale.

Grasimi

Pestii ornamentali obtin mare parte din energia lor ingerand grasimi. Totusi, pentru ca pestii sa nu se imbolnaveasca de ficat, grasimile nu trebuie sa reprezinte mai mult de 15% din hrana zilnica a pestilor.

Carbohidratii

Pestii nu au nevoie de carbohidrati, desi exista cateva specii care folosesc o digestie asemanatoare cu cea a animalelor rumegatoare pentru a digera carbohidrati complecsi. Pestii care nu pot digera carbohidrati excreta plantele nedigerate.

Proteine

Majoritatea mancarurilor pentru pesti contin foarte multe proteire (ele reprezinta cel mai mare procent de pe lista cu componenti ai hranei). Ca si celelalte vertebrate, pestii au nevoie de zeci de aminoacizi esentiali pe care ii obtin din proteine animale. Unele rnancaruri pentru pesti contin si proteina vegetala, dar proteina animala este cea mai buna hrana, pentru ca este cea mai usor de digerat.

Pesti de mancare

Daca ai in acvariu unele tipuri de pesti rapitori care nu accepta decat hrana vie, nu folosi pesti pentru a-i hrani (carasi, gupi sau alti pesti) pentru ca acestia s-ar putea sa fie purtatori de paraziti sau de alte boli. Este de preferat sa-i hranesti cu: viermi rosii, viermi negri, viermi tubifex sau crevete de apa sarata pentru ca riscul de imbolnavire este mai mic.

Pastreaza proaspata hrana

Pachetele cu mancare pentru pesti nu au de regula trecut un termen de expirare, dar trebuie sa inlocuiesti mancarea la fiecare 6-8 luni. Mancarea fulgi si comprimate trebuie sa fie sigilata si tinuta preferabil in frigider.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.