Hrana vie pentru pesti

RSS

HRANA VIE PENTRU PESTI

30 Apr 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Hrana vie pentru pesti
Hrana vie pentru pesti

De ce sa te complici cu hrana vie? Cand exista atatea tipuri de fulgi pentru pesti, gata preparati, probabil ca pestele poate avea o dieta echilibrata fara sa fie necesar sa cresti viermi sau larve de muste. Raspunsul este ca poti sa ai un acvariu sanatos hranit numai cu hrana din comert, dar variind dieta pestilor cu ajutorul hranei vii vei avea mai multa culoare si miscare in acvariul tau si, de asemenea, mai mult succes in reproducere.

Pentru alevini mancarea vie este o necesitate. Alte motive? Daca iti hranesti pestii cu ceva care traieste in acvariu, sansele de a se strange resturi de hrana sunt mai mici. Iar dacs iti faci singur culturi de hrana vie, costul acesteia nu va fi prea mare.

Daca vrei sa ai culturi de hrana vie trebuie sa muncesti si sa le ingrijesti. Mai exista si alta problema: faptul ca este gretos sa ai de a face cu viermii. Si, pe deasupra, exista sansa ca unele dintre creaturile pe care le-ai crescut sa fie purtatoare ale vreunei boli sau ale vreunui parazit care va patrunde o data cu ele in acvariu.

Ieftin, usor si curat

Nematodele (microviermi). Sunt viermi fara culoare cu aspect filiform. Cultura de inceput poatefi procurata din magazine cu profil acvaristic sau din laboratoare. Pentru a-i creste pune 0,5-l cm de pasta de fulgi de ovaz dizolvati in apa intr-un borcan de iaurt cu capac si adauga cultura de viermi pe care ti-ai cumparat-o din magazin. Apoi fa cateva gauri cu acul in capacul borcanului. Acopera borcanul. In cateva zile vei avea o adevarata cultura de viermi.

Pentru a-ti hrani pestii ia cu ajutorul unei pensete o picatura de viermi din borcan si pune-i in acvariu. Vor cadea la fund si pestii ii vor devora. De retinut! Nu pune in acvariu decat cantitatea de viermi pe care pestii ii pot manca in cateva minute. Hraneste pestii de cateva ori pe zi.

Cultura poate fi folosita 2-3 saptamani dupa care incepe sa miroasa urat si poti sa o arunci, nu inainte de a incepe o noua cultura folosind o cantitate mica de viermi din cultura veche.

Daphnia

Avantajul principal atunci cand cresti aceste mici crustacee inrudite cu crevetii si racii este faptul ca traiesc in acvariu si, pana cand sunt mancati de pesti, se hranesc cu resturile din bazin. De asemenea, pestilor le place mult sa ii manance. Cresc intr-un mediu de “apa verde”, adica acea apa pe care o poti gasi in baltile, lacurile pline de alge. Pentru a-i creste pe ai tai (si pentru a fi sigur ca sunt lipsiti de paraziti) cumpara-ti un set de inceput (cu tot ce ii trebuie, inclusiv cultura) de la un magazin cu profil acvaristic.

Viermii albi

Mai mici decat viermii de pamant, lungi de circa un centimetru, o astfel de cultura poate fi cumparata si tinuta intr-o cutie cu pamant.

Musculitele de otet fara aripi

Le poti gasi intre fructele care s-au acrit dar nu au aripi sau nu au aripi suficient dezvoltate pentru a putea zbura. Poti sa-ti procuri culturi de astfel de musculite si sa le cresti pentru ca pestilor le plac.

Curat dar dificil

Artemia

Artemia este o specie adesea crescuta de acvaristi, fiind o forma de zooplancton si e o specie de crustacee (ruda cu crevetii, racii si crabii).

Modul cum se dezvolta artemia depinde de calitatea apei si de conditiile din acvariu, dar pentru inceput trebuie sa-ti cumperi un pachet cu artemia inchistata si deshidratata. Aceste chisturi pot ramane vii mai multi ani daca sunt pastrate intr-un loc uscat si reexpus aerului de exemplu intr-o cutie sigilata in frigider.

Ceea ce ii face greu de ingrijit este faptul ca au nevoie de un acvariu separat si de ingrijiri speciale. Daca reusesti sa ii cresti sunt o hrana sanatoasa atat pentru puii de peste cat si pentru adulti.

Scarbos si dificil

Viermii tubifex

Culturi de astfel de viermi de canal pot fi achizitionate de la magazin. Problema este ca aceste culturi par a contacta cu mai multa usurinta boli si paraziti si iti pot imbolnivi pestii.

Larve de tantar

Lasa apa afara in timpul verii si al primaverii si tantarii, daca exista prin zona vor depune oua care plutesc pe suprafata apei. Pune ouale in acvariu si din ele vor iesi larve pe care pestii le mananca la timp, altfel s-ar putea sa te trezesti cu o camera plina de tantari.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.