Cum sa iti alegi pestii pentru primul acvariu cu apa sarata

RSS

CUM SA ITI ALEGI PESTII PENTRU PRIMUL ACVARIU CU APA SARATA

08 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Cum sa iti alegi pestii pentru primul acvariu cu apa sarata
Cum sa iti alegi pestii pentru primul acvariu cu apa sarata

Este cunoscut ca pestii de apa sarata sunt ceva mai greu de ingrijit decat pestii de apa dulce. Nu toti pestii pusi in vanzare de magazinele cu profil acvaristic sunt, de fapt, adaptati vietii in captivitate.

Afla intai ce vrei

Inainte de a cumpara cauta sa te lamuresti ce fel de mediu ti-ar placea sa ai in acvariul tau, tipurile de pesti care traiesc bine impreuna si modul in care se comporta ei.
Atunci cand intri in magazin ar fi bine sa ai idee ce specii doresti, in loc sa cumperi orbeste orice arata frumos. Asta este important mai ales daca intentionezi sa tii mai multe specii in acelasi acvariu. De exemplu, un balist nu trebuie pus in acvariu decat dupa ce il populezi, pentru ca are simtul teritoriului foarte dezvoltat si, daca il pui la inceput, va considera ca tot acvariul este al sau. De asemenea, trebuie sa afli ce hrana mananca si de ce fel de apa au nevoie speciile de care esti interesat.
Afla cat de mare va crese pestele. Daca iti cumperi un pui si nu stii cat se va dezvolta, s-ar putea sa iti umple tot acvariul.
La inceput ar fi bine sa iti cumperi numai pesti. Cei mai potriviti sunt pestii Damsel, Bleni, Gobi, Basslet, Apogonii, pestii Chirurg, pestii din familia Labride. Nevertebratele care traiesc in recife, cum ar fi stelele de mare, crevetii si crabii, sunt, de obicei, mai greu de ingrijit si e mai bine sa ai ceva experienta atunci cand achizitionezi asa ceva.
Afla ce pesti sunt dificil de crescut si fereste-te de ei: pestii panglici, pestii port-drapel, pestii fluture (care vor manca polipii coralilor), pestii din familia Labride care se mananca intre ei, pestii inger (care mananca spongieri si alti pesti care au nevoie de un mediu anume si mananca o hrana speciala) creeaza probleme chiar si acvaristilor priceputi.

La magazin

Acum ca ti-ai format o idee generala despre pestii pe care vrei sa ii pui in acvariu, mai trebuie sa ai in vedere si alte cateva aspecte. Pentru a achizitiona pesti sanatosi poti sa te interesezi la personalul magazinului si, totodata, poti sa faci si singur cateva observatii.
Nu cumpara pesti “abia adusi”. Acestia tocmai incearca sa se adapteze mediului din magazin. A-i muta din nou ar putea sa fie prea traumatizant pentru ei. Pestele pe care il cumperi ar fi bine sa fi stat in magazin cel putin doua saptamani.
Urmareste putin activitatea pestelui pe care vrei sa il cumperi. Inoata normal, sau pare inactiv si moale? Faptul ca pestele are dificultati cand inoata ar putea fi semnul unei probleme mai serioase.
Priveste-i cu atentie pielea, ochii si inotatoarele. Ochii unui peste sanatos sunt clari, nu cetosi. Pielea nu trebuie sa aiba leziuni, sau zone decolorate, decat daca ele fac parte din cromatica normala a pestelui, si nici pielea nu trebuie sa aiba un aspect incetosat.
Inotatoarele trebuie sa fie intacte, nu ciupite sau indoite. Desi zonele ciupite sau rupte pot fi rezultatul unei lupte, este posibil si ca ele sa semnifice inceputul unei infectii bacteriene.
Cauta orice semn de boala. De exemplu, nu cumpara niciodata un exemplar care are puncte albe pe piele sau aripioare, pentru ca petele indica ori o boala a recifului de corali, ori a apei; amandoua aceste boli sunt cauzate de un parazit care iti va infecta acvariul de acasa. Ultimul lucru de care ai nevoie, mai ales ca incepator, este sa fii nevoit sa-i faci tratament medical pestelui abia cumparat.
Un peste poate parea bolnav doar pentru ca vanzatorul nu s-a ocupat de el cum trebuie. S-ar putea sa aiba nevoie doar de o ingrijire buna. Dar diferenta dintre un astfel de peste si unul bolnav este greu de sesizat, mai ales pentru un novice in acvaristica, deci, daca nu ai prea multa experienta, este de preferat sa iti cumperi numai pesti care par a fi in forma.
Intreaba la magazin ce ii dau de mancare pestelui pe care ai vrea si il achizitionezi si cat de des este hranit. Un peste sanatos care mananca normal are burta rotunjita, plina. Cand capul pare anormal de mare sau burta prea supta este fie semn de boala, fie de proasta ingrijire.
Orice peste te-ai hotarat sa cumperi este indicat sa rogi sa fie hranit inainte de a-l lua. Acest lucru ii va da putere si energie si va avea un mic avantaj atunci cand va trebui sa faca fata traumei mutarii intr-un alt bazin. Trebuie, de asemenea, sa te interesezi in ce fel de apa traieste pestele. Ce temperatura are apa din acvariu, care este pH-ul si salinitatea acesteia.

Cati pesti intra intr-un acvariu

Pestii de apa dulce, datorita mediului lor natural de provenienta, sunt obisnuiti cu variatii mari in calitate a apei. In schimb, pestii de apa sarata nu prea intalnesc fluctuatii puternice ale calitatii apei in mediul lor natural - de aceea sunt, din punct de vedere fizic, incapabili sa suporte schimbarile puternice. Din acest motiv, intr-un acvariu cu apa sarata nu pot sta acelasi numar de pesti ca intr-un acvariu cu apa dulce de aceeasi marime.
O regula generala, usor de aplicat pentru un acvariu, este data de calcularea centimetrilor de peste la litrul de apa. Recomandarea obisnuita pentru un acvariu cu apa sarata este de 5 pana la 7,5 centimetri de peste la 40 de litri de apa. Conform acestei reguli empirice, intr-un acvariu de 200 de litri pot intra 22,5 centimetri de peste, iar intr-unul de 80 de litri incap doar 15 centimetri de peste - daca vrei ca pestilor sa le mearga bine. Totusi exista un mic secret al sistemelor de apa sarata: cu cat bazinul este mai mare, cu atat va fi mai stabila calitatea apei din el si astfel vei putea pune mai multi pesti. Daca ai capatat putina experienta, poti sa pui intr-un acvariu de 200 de litri pand la 50 de centimetri de peste si cateva nevertebrate - cu conditia sa supraveghezi cu grija calitatea apei. Sa-ti dai seama ce este bine pentru acvariul tau este o problema de experienta, de aceea, pentru inceput, pune cel mai mic numar de pesti care ar incapea in bazin, apoi poti completa cu altii pe masura ce sistemul se stabilizeaza.
Nu adauga prea multi pesti dintr-o data in nici un sistem. O supraincarcare brusca a filtrelor biologice poate determina o dereglare a ecosistemului. Adauga cate una, doua vietati la interval de cateva saptamani, mai ales daca ai un acvariu nou-nout, pentru a da biofiltrelor posibilitatea de a se adapta.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.