Cum sa hranesti alevinii

RSS

CUM SA HRANESTI ALEVINII

07 Apr 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Cum sa hranesti alevinii
Cum sa hranesti alevinii

Principala preocupare atunci cand trebuie sa hranesti puii de peste este gasirea unui fel de mancare suficient de mic ca sa le intre in gura. Pentru aceasta este necesar sa muncesti putin dar, din moment ce pestii cresc repede, in cateva saptamani vor putea manca hrana pe care le-o dai celorlalti pesti.

Pestii vivipari

Hranirea alevinilor de pesti vivipari (care nasc pui vii) este destul de simpla. Cei mai cunoscuti pesti vivipari sunt gupi, xifo si moli. Atunci cand alevinii ies din corpul mamei lor, sunt suficient de mari pentru a manca fulgi pentru pesti pisati. Foloseste un mojar cu pistil pentru a transforma hrana in pudra fina. Pune numai o picatura din aceasta pudra in acvariul cu alevini. Cantitatea s-ar putea sa para mica dar puii de peste trebuie hraniti des si cu cantitati mici de hrana – incearca sa-i hranesti de mai multe ori pe zi. Daca, apa din acvariu capata un aspect paclos, schirnba o parte din apa si mai redu din cantitatea de hrana.

Desi aceasta dieta s-ar putea sa fie suficienta, o hrana mai variata contine mai multe proteine. Nauplii de crevete pot reprezenta un adaos potrivit la dieta pestilor. De asemenea, poti sa-ti procuri mancare speciala pentru alevini de la magazinele cu profil acvaristic.

Pe masura ce pestele creste, creste si marimea fulgilor pisati si rareste frecventa hranirilor. Unii pui cresc mai repede decat altii iar cei mari s-ar putea sa-i manance pe cei mici. Muta alevinii mai mari in alt acvariu unde ii vei hrani cu bucatele mai mari de hrana pana cand cresc suficienti poti sa-i muti in acvariul cu pesti maturi.

Pestii care depun icre

Majoritatea pestilor depun icre (mrenele, ciclidele, gourami si multe alte specii). Pe masura ce alevinii ies din ou,  muta-i intr-un acvariu special. Acesti pestisori au nevoie de cel mai mic tip de hrana pe care li-l poti oferi – cele mai potrivite sunt organismele microscopice unicelulare numite protozoare. Desi aceste animale sunt prea mici pentru a putea fi vazute cu ochiul liber, sute de mii de protozoare care inoata in apa ii vor da acesteia un aspect paclos (o astfel de apa cu cultura de protozoare se numeste infuzoare).

Culturile de protozoare pot fi procurate de la magazinele cu profil acvaristic. Dar e destul de simplu sa-ti faci si tu o astfel de cultura pentru ca si apa cea mai sterila contine protozoare. Ideea este sa cultivi aceste microorganisme intr-o cantitate suficienta pentru a-ti putea hrani pestii.

Ia un borcan curat si umple-l pe trei sferturi cu apa fara clor. Pune cateva frunze de salata sa putrezeasca in el si lasa-l descoperit pentru cateva zile. Apoi tine-l acoperit pentru cateva zile. Trebuie sa incepi sa cultivi infuzorii cu cateva zile inainte de a se naste alevinii deoarece colonia de protozoare are nevoie de cateva zile pentru a se dezvolta. Pe masura ce protozoarele se dezvolta, apa devine tulbure.

Pentru a-ti hrani pestii, ia putina apa din borcan cu ajutorul unei pipete si pune-o in acvariu. Incepe cu cateva picaturi si hraneste pestii de cateva ori pe zi. Daca acvariul cu alevini capata un aspect paclos, schimba o parte din apa si redu numarul de hraniri. Cultura de protozoare poate fi folosita doar cateva zile. Timp suficient pentru ca pestii sa creasca. Apoi ei pot fi hraniti cu mancare mai mare.

Dupa circa o saptamana poti sa incepi sa-ti hranesti pestii cu crevete de apa sarata sau cu micro-viermi (nema-tode). Nematodele sunt viermi fara culoare cu aspect de fir de ata.

Si acesti viermi trebuie cultivati. Cultura initiala poate fi achizitionata din magazinele cu profil acvaristic sau din laboratoare. Pentru a creste cultura, pune un centimetru sau mai putin de fulgi de ovaz muiati in apa pe fundul unui borcanel (poti folosi un pahar de la iaurt) si adauga cultura de viermi pe care ti-ai cumparat-o.

Acopera borcanul si fa cateva gauri de ac in capac pentru a lasa putin aer sa intre fara riscul de a se usca colonia de viermi. In cateva zile vei avea o cultura de viermi bine dezvoltata. Pentru a-ti hrani pestii, ia o picatura de viermi (cu ajutorul unei pensete) si lasa-i sa cada in acvariu. Ghemotocul de viermi cade la fundul acvariului iar pestisorii vor manca din el. Repet, pune atata mancare cata pot manca alevinii in cateva minute. Hraneste puii de pesti de cateva ori pe zi.

Cultura de viermi poate fi folosita circa doua saptamani. Intre timp, puii de peste cresc destul de mari pentru a putea fi hraniti cu fulgi pisati sau cu mancare speciala pentru alevini. Dupa doua, trei saptamani cultura de viermi va incepe sa miroasa foarte urat si probabil o vei arunca. Daca te astepti sa mai ai un lot de alevini, opreste cativa viermi si lasa-i sa se usuce. Viermii supravietuiesc uscati cateva saptamani si ii poti folosi pentru a incepe o noua cultura de nemetode.

Inca odata: pe masura ce pestii cresc, muta exemplarele mai mari intr-un alt acvariu pentru a nu pune in pericol viata fratilor lor mai mici.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.