Selectarea unui sistem de aerare pentru acvariul cu apa dulce

RSS

SELECTAREA UNUI SISTEM DE AERARE PENTRU ACVARIUL CU APA DULCE

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Selectarea unui sistem de aerare pentru acvariul cu apa dulce
Selectarea unui sistem de aerare pentru acvariul cu apa dulce

Cu totii respiram oxigen - chiar si pestii. Oamenii inspira aer si oxigenul din aer este transferat prin plamani in celulele rosii ale sangelui. Pestii inhaleaza apa, si oxigenul din apa este transferat la nivelul branhiilor in sange. Aeratia este procesul prin care oxigenul este transferat din aer in apa din acvariu. Acest proces este relativ usor de realizat intr-un acvariu cu apa dulce, si putin mai greu de realizat intr-un acvariu cu apa sarata.

Exista mai multe moduri prin care aerul patrunde in apa din acvariu

Intai la suprafata apei: gazele dizolvate in apa sunt eliberate in aer si in locul lor patrunde in apa oxigen. Cu cat este mai mare suprafata de contact cu aerul, cu atat mai mult oxigen patrunde in apa. Din acest motiv in boluri sau in acvariile inguste incap mai putini pesti decat intr-un acvariu mai mare (cu suprafata mai mare de contact cu aerul).
In al doilea rand, cand apa trece printr-un filtru cu motor electric si este expusa aerului, inainte de a fi pompat inapoi in acvariu, se aereaza. Acesta este sistemul de functionare al majoritatii filtrelor cu motor electric.
In sfarsit, o pompa de aer conectata la un difuzor face ca aerul sa patrunda in apa pe masura ce bulele se sparg in bazin.
Toate aceste metode sunt metode de aerare mecanica; si plantele vii produc oxigen, consumand dioxidul de carbon.
Din moment ce acvariile mici (40 de litri sau mai putin) de apa dulce au suprafata de contact cu aerul mica, este de mare ajutor sa aerezi apa cu ajutorul unui difuzor.
In acvariile de apa dulce mai mari, care au unul sau mai multe filtre cu motor electric, miscarile apei asigura, de regula, oxigenarea. Dar daca ai si un difuzor, bulele produse de el sunt placut de privit; si, cu siguranta, nu fac niciun rau pestilor.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
18 Feb 2010
marcu carmen

Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti producatorii sau importatorii de difuzori porosi pentru acvarii.
Va multumesc, va urez o zi buna
carmen marcu

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.