Selectarea sistemului de aerare pentru acvariul cu apa sarata

RSS

SELECTAREA SISTEMULUI DE AERARE PENTRU ACVARIUL CU APA SARATA

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Selectarea sistemului de aerare pentru acvariul cu apa sarata
Selectarea sistemului de aerare pentru acvariul cu apa sarata

Unii acvaristi de apa sarata sustin ca, daca circulatia apei in acvariu se face in mod adecvat, nu este necesar un sistem de aerare. Totusi, punand in balanta avantajele si dezavantajele sistemelor de aerare, concluzia este ca este bine sa ai asa ceva in acvariu. In cazul in care acvariul tau nu este foarte mic si scund (adica sa aiba suprafata mare de contact cu aerul) si nu ai un sistem foarte performant de circularea apei, este necesar sa folosesti un sistem de aerare pentru a pastra calitatea buna a apei.
Si pestii au nevoie de oxigen, dar intr-o forma dizolvata. In ocean, valurile si miscarile apei ajuta la efectuarea schimburilor de gaze iar curentii din apa amesteca aceste gaze in apa. Sistemele de circulare a apei imita acest proces, aducand apa la suprafata unde absoarbe oxigen. Sistemele de aeratie fac acelasi lucru prin bulele de aer pe care le barboteaza in apa.

Care bule sunt cele mai potrivite

De marimea bulelor depinde cat de mult oxigen intra in apa. Bulele mai mici sunt mai eficiente pentru ca la acelasi volum de aer suprafata de contact cu apa a bulelor mici este mai mare decat a bulelor mari. Ceea ce inseamna ca se va dizolva mai mult oxigen in apa. Dar bulele mici nu sunt potrivite pentru toate tipurile de pesti. Spre exemplu, bulele cu diametru de un milimetru, desi potrivite pentru majoritatea speciilor de pesti, pot confundate cu mancarea de catre unele animale cum ar fi calutii de mare. O data inghitite, aceste bule cauzeaza mari probleme: caii-de-mare pot muri; bulele mici de aer pot sa se fixeze pe apendicele inotatoare ale crevetelor de apa sarata obligandu-le pe acestea sa inoate numai la suprafati, unde vor muri. Pentru aceste animale sunt mai potrivite bulele mari de aer pe care nu le pot inghiti.

Alegerea aparatului potrivit pentru efectuarea aerdrii

Un sistem de aerare este compus in linii mari din trei parti: pompa, suflanta si sistemul de tuburi care le conecteaza.
Pompele de aer preseaza aerul pentru a-l face sa urce in tuburi si pot fi: pompe cu difuzoare sau pompe inconjurate de un bloc de spuma filtranta. Cel mai folosit model de pompa este cel cu diafragma pentru ca este simplu, rezistent, nu face mult zgomot, este usor de folosit si consuma de obicei putina energie. Totusi inainte de a te hotari sa-ti cumperi o pompa de aer afla de ce au nevoie pestii tai si citeste cu atentie recomandarile fabricantului pentru a sti daca pompa se potriveste cu acvariul tau. Pentru majoritatea acvariilor de domiciliu o concentratie de 75% oxigen in apa este suficienta pentru un acvariu de apa sarata, pe cand 95% este greu de obtinut.
Daca esti incepator verifica pozitia pompei. Ea trebuie sa fie mai sus decat nivelul apei din bazin, sau pompa sa aiba un mecanism care sa previna scurgerea inapoi a apei, de exemplu o valva. Daca nu, apa se va scurge afara determinand inundarea si adesea stricarea echipamentului.

Tuburile

Tuburile aeriene fac legatura dintre pompa si aerator. De regula au diametru de 0,5 centimetri si sunt flexibile. Este de preferat sa folosesti tuburi cat mai de calitate.

Difuzoarele

Difuzoarele sunt foarte populare si produc bule frumoase, fiind folosite si pentru decorarea acvariului. Sunt facute din materiale microporoase, iar marimea bulelor depinde de materialul folosit. Difuzoarele din sticla microporoasa sunt foarte folosite, pentru ca nu se blocheaza usor si bulele pe care le produc au o marime constanta (circa un milimetru) - de asemenea sunt usor de curatat. Difuzoarele din ceramica sau nisip nu sunt de calitate: se sparg usor, sunt greu de curatat, iar bulele pe care le produc au marimi variate. Inca o informatie bine de stiut: datorita faptului ca apa sarata este mai densa, marimea bulelor produse de un difuzor in apa sarata este mai mica decat marimea bulelor produse de acelasi difuzor in apa dulce.

Sistemele de aerare situate sub pietris

Imping aerul prin pietrisul de la fundul acvariului. Sunt, de asemenea, recomandate, dar depinde de pestii pe care ii tii in acvariu. Defectul lor este ca sunt mai greu de curatat, iar calitatea este ca aereaza si substratul, nu numai apa - iar in substrat se gasesc bacteriile consumatoare de nitriti, care au nevoie de oxigen pentru a realiza procesele oxidative cu ajutorul carora se mentine calitatea apei, eliminand toxinele si excrementele.

Difuzoarele din lemn

Difuzoarele din lemn sunt mai potrivite pentru pompele inconjurate de spuma filtranta (un fel de epuratoare), si nu sunt recomandate pentru folosirea in acvariu pentru ca bulele minuscule pe care le produc cauzeaza embolie la pesti. Epuratoarele indeparteaza resturile proteice ale pestilor, de exemplu mucoasele produse de ei, care pot distruge calitatea apei.
Tipul de instrument producator de aer de care ai nevoie trebuie ales in functie de speciile de pesti pe care ii ai sau pe care vrei sa ii ai. Pompa pe care ti-o procuri trebuie sa aiba cel putin o valva de rezerva. Nu folosi valve metalice, sau orice obiect metalic, la acvariile de  apa sarata. Sarea corodeaza metalul, iar in cazul in care ionii de metal patrund in apa pot face rau pestilor. Valva de rezerva trebuie sa stea in permanenta partial deschisa pentru a preveni scurgerile sau, respectiv, cresterea presiunii in pompa - presiune care poate distruge pompa. Daca valva de rezerva face un zgomot enervant, ca un suierat - ceea ce te poate face sa o inchizi – ataseaza de ea o bucata mica de tub (5 - 7 centimetri) si zgomotul va inceta.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.