Prea putin oxigen in acvariu poate fi mortal

RSS

PREA PUTIN OXIGEN IN ACVARIU POATE FI MORTAL

21 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Prea putin oxigen in acvariu poate fi mortal
Prea putin oxigen in acvariu poate fi mortal

Cantitatea mica de oxigen dizolvat in apa poate avea consecinte mortale. Atunci cand o pompa, capat de pompa sau filtru se strica, pestii vin repede la suprafata apei cerand aer. Daca nu primesc repede aer s-ar putea sa moara.
Acest fenomen se numeste hipoxie - adica prea putin oxigen dizolvat in apa. Cantitatea de oxigen care se dizolva intr-un volum de apa depinde de patru factori: temperatura, presiunea atmosferica, salinitatea si numarul de plante acvatice din sistem. Pe masura ce temperatura creste nivelul oxigenului dizolvat scade - apa la 40 de grade Celsius contine de doua ori mai mult oxigen decat apa la 400 de grade Celsius.
De asemenea, nivelul oxigenului dizolvat scade pe masura ce creste salinitatea, sau presiunea atmosferica. Plantele acvatice sau algele verzi au influenta asupra cantitatii de oxigen dizolvat in apa. In timpul zilei aceste plante fac fotosinteza si produc oxigen, pe cand in timpul noptii aceleasi plante consuma oxigen si, daca algele sunt foarte multe, pot consuma tot oxigenul din apa. O astfel de problema este rara in acvarii, dar se intalneste adesea in delte si in lacuri superficiale in timpul sezonului calduros.

Cum sa eviti hipoxia

Pentru a evita hipoxia trebuie ca in acvariu sa nu existe un numar exagerat de pesti si sistemul de aerare / filtrare sa functioneze bine. De asemenea, trebuie sa ai un plan cu ceea ce ai de facut in cazul unei pene de curent. Daca nu ai curent, nu-ti hrani pestii. Mancatul creste nevoia de oxigen. Agita apa din acvariu o data pe ora cu ajutorul unei pensule sau al altui instrument, pentru a creste cantitatea de oxigen din apa. Un echipament de aerare cu baterii este foarte folositor in cazul in care sistemul de aerare se defecteaza - si poate fi achizitionat din magazine cu profil acvaristic. De asemenea, este bine sa ai in casa pungi de plastic si galeti in cazul in care va trebui sa muti pestii in timpul unei pene de curent.
Poti monitoriza concentratia oxigenului din apa folosind teste de calitate a apei. Testul standard da rezultate de incredere si se face in l0 - 15 minute. Exista si aparate electronice care masoara concentratia de oxigen, dar acestea sunt destul de scumpe.
Veterinarul, atunci cand face testele profesionale de calitatea apei, poate determina nu numai concentratia de oxigen dar si cantitatea de clor din apa, temperatura crescuta a apei, si poate afla si daca pestii risca sa se imbolnaveasca de boli ale branhiilor. Daca veterinarul pune diagnosticul de hipoxie, iti va spune de obicei ca problema se va rezolva cu bine daca afli din ce cauza a aparut hipoxia si rezolvi repede aceasta problema. Veterinarul poate, de asemenea, si pompeze oxigen in acvariu cu un aparat de oxigen, sau sa iti inchida pestii intr-o punga care contine o treime apa si doua treimi oxigen. Acest tratament de urgenta iti va tine pestii in viata timp de 24 de ore sau chiar mai mult.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.