Noaptea in Recif. Obiceiuri de noapte ale pestilor

RSS

NOAPTEA IN RECIF. OBICEIURI DE NOAPTE ALE PESTILOR

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Noaptea in Recif. Obiceiuri de noapte ale pestilor
Noaptea in Recif. Obiceiuri de noapte ale pestilor

Majoritatea oamenilor privesc cu placere miile de pesti colorali care se misca prin acvariu in timpul zilei. Nuante de portocaliu, rosu, verde, galben, albastru, argintiu misunand prin acvariu.
Insa numai putini oameni stiu ritualurile de noapte foarte interesante, care fac dintr-un acvariu de noapte un lucru interesant si relaxant de privit. Multi dintre pestii activi noaptea stau ascunsi aproape tot restul zilei. De exemplu polipii de corali stau inchisi in timpul zilei. Noaptea se deschid si isi intind micile tentacule in apa folosind curentul pentru a captura prada.
Momentele cele mai active ale unui acvariu nocturn sunt primele ore ale serii si ultimele ore, inainte de a se face ziua – atunci se hranesc de regula vietatile nocturne. Dintre speciile care sunt foarte active noaptea pot fi mentionate meru, pestii-leu, tiparii; exista circa patru specii de pesti care sunt aproape strict nocturne.
Poti crea un acvariu de noapte asigurand un mediu asemanator unei pesteri si tinand acvariul intr-o zona intunecata. Foloseste pietre de coral si incearca sa amenajezi ascunzatorile in asa fel incat sa ai totusi posibilitatea sa-ti observi pestii folosind o lumina slaba. Nu trebuie sa ai “noapte” tot timpul in acvariu, in afara de cazul in care ai specii care traiesc la adancimi mai mari decat ale recifelor de corali.
Singura diferenta esentiala dintre un acvariu de noapte si unul de zi este iluminarea. Este clar ca perioada in care luminezi acvariul cu lumina de zi va fi o perioada cu putina miscare in bazin. Pentru a putea observa activitatea pestilor trebuie sa folosesti o lumina rosie, pe care sa o aprinzi la asfintit (momentul cand incepe “ziua” pestilor nocturni).
Pentru a crea un acvariu cu tema (cum ar fi acvariul nocturn sau acvariul cu apa rece) trebuie sa ai deja experienta in ingrijirea acvarilor cu apa sarata si sa stii care sunt conditiile speciale pentru fiecare specie de pesti pe care o introduci in bazin. Unii pesti recomandati pentru acvariile nocturne pot fi periculosi daca nu ai grija cum pui mana pe ei sau daca nu sunt hraniti cum trebuie.
Multi pesti de noapte au nuante palide de rosu sau galben rosiatic, deoarece culoarea rosie este prima care isi pierde intensitatea pe masura ce pestele ajunge mai adanc sub presiunea apei. De regula au ochi mari si sunt pesti timizi. Poti tine si corali intr-un acvariu de noapte dar trebuie sa le asiguri multa lumina in timpul zilei pentru a asigura lumina necesara simbiotilor fotosintetizatori (zooxanthellae). Coralii moi de asemenea pot fi tinuti intr-un acvariu de noapte. Multi dintre ei sunt obisnuiti cu lumina mai slaba si de aceea vor supravietui intr-un acvariu pe care il feresti in mod intentionat de lumina zilei.
Specii de pesti pentru un acvariu de noapte: meru, tiparii de mare, pesti - veverita, pesti – soldat si pestii “con de brad”, pesti mai rari. Alt grup de pesti care sunt ideali pentru acvariile de noapte il constituie Baryciformele. Acesti pesti sunt de regula rapitori care stau nemiscati pana apare prada. Trebuie sa-i hranesti cu hrana vie si nu pot fi tinuti in acelasi acvariu cu nevertebrate sau pesti mai mici decat ei.
Pestii de noapte au multe obiceiuri interesante. De exemplu, pestii - papagal fac noaptea un balon de mucus in jurul lor, pestii chirurg se intepenesc in recif cu ajutorul spinului lor codal si nu mai pot fi scosi de acolo fara efort.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.