Incalzirea apei din acvariu

RSS

INCALZIREA APEI DIN ACVARIU

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Incalzirea apei din acvariu
Incalzirea apei din acvariu

Desi pestii sunt fiinte cu sange rece, ei sunt mult mai sensibili decat oamenii la schimbarile de temperatura.
Atunci cand temperatura mediului se schimba, pasarile si mamiferele isi pot regla metabolismul astfel incat corpurile lor ingheata sau se supraincalzesc mai greu. In schimb majoritatea pestilor si reptilelor nu pot decat sa se mute de la soare la umbra; sau de la apele de suprafata, incalzite, la apele adanci, mai reci. In acvariu insa nu au unde sa se duca, de aceea reglarea temperaturii corporale a pestilor este treaba ta.
Din fericire, pentru ca majoritatea pestilor provin din zone tropicale, necesitatile lor de temperatura sunt asemanatoare. Totusi exista si exceptii. De exemplu carasii aurii pot trai in ape care aprope ingheata in timpul iernii.
Dar, in linii mari, treaba unui acvarist este sa mentina temperatura apei intre 23 – 27 grade Celsius (noapte si zi, iarna si vara).
In afara de faptul ca aceasta este temperatura casei tale in tot timpul anului, iti trebuie un aparat pentru a mentine temperatura apei din acvariu. Daca traiesti intr-o zona cu clima foarte calda si nu ai aer conditionat, atunci problema ta este racirea acvariului. Aparatele de racire sunt scumpe, dar pot fi usor procurate.

Incalzitoarele

In linii mari, exista doua tipuri de incalzitoare de acvariu. Primul este compus dintr-un termometru de sticla, un termostat si un incalzitor. Regulatorul (termostatul) se prinde de marginea superioara a acvariului iar tubul termometric este scufundat in apa. Cand il pornesti, elementul incalzitor va incepe sa se inroseasca. Celalalt tip de incalzitor este complet submersibil si sta scufundat pe fundul bazinului. Ideea este (pentru oricare tip de incalzitor) sa-l potrivesti in asa fel incat sa obtii si sa mentii temperatura dorita a apei. Tipul de incalzitor de care ai nevoie depinde de marimea bazinului. Regula generala: daca in camera temperatura este cu 5 – 6 grade mai mica decat cea pe care o doresti in acvariu, 2,5 wati la 4 litri de apa este cantitatea de caldura de care ai nevoie. Daca diferenta de temperatura este mai mare, 5 wati / 4 litri de apa.

Termometre

Din moment ce incalzitoarele nu iti arata si temperatura apei, ai nevoie de un termometru. Ori un termometru cu rezervor ce sta in apa, ori un termometru plat cu afisaj cu cristale lichide ce sta lipit de exteriorul acvariului.
Amandoua pot fi inexacte. Sau, mai rar, functioneaza bine un timp si apoi devin dintr-o data inexacte. Deci este indicat sa-ti verifici din cand in cand termometrul comparandu-l cu unul care stii sigur ca functioneaza. Exista multe tipuri de termometre: cu alcool, electronice etc.. deci ai de unde alege.

Cum sa mentii temperatura

Majoritatea pestilor suporta mici schimbari de temperatura, dar prea multe sau prea bruste sunt deosebit de stresante pentru pesti. Procesele chimice din apa (ciclul amoniacului si pH-ul) sunt de asemenea afectate de temperatura. De exemplu, intr-o apa mai calda se dizolva mai putin oxigen decat intr-o apa mai rece. Cel mai bine este sa reglezi temperatura acvariului inainte de a pune pestii – in acele cateva zile necesare pentru a se stabiliza calitatea apei si functionarea filtrelor biologice. Masoara temperatura si ziua si noaptea - pentru a afla diferenta de temperatura mai ales daca nu incalzesti camera pe timp de noapte. O camera cu expunere sudica, mai ales una cu multe geamuri, se poate incalzi destul de mult intr-o dupa-amiaza insorita.
Razele solare care ajung la acvariu pot schimba temperatura apei cu cateva grade, mai ales daca bazinul este mic.
De asemenea, si un bec de acvariu incandescent poate schimba temperatura apei.
Pentru ca temperatura sa fie aceeasi in tot acvariul este foarte importanta circulatia apei. Filtrul misca apa, dar ar fi indicat un difuzor de aer de calitate.
De asemenea, trebuie, avut in vedere si procesul de evaporare. Daca nivelul apei scade prea mult si incalzitoarele continua sa functioneze, atunci s-ar putea ca acvariul sa se supraincalzeasca. De asemenea daca nu mai sunt in apa, incalzitoarele se vor strica.
In sfarsit, cand schimbi apa, adaugi in bazin apa de aceeasi temperatura.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.