Iluminarea acvariului

RSS

ILUMINAREA ACVARIULUI

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Iluminarea acvariului
Iluminarea acvariului

In ultimul timp au aparut multe modele de acvarii, astfel alegerea unui acvariu a devenit din ce in ce mai dificila; in schimb cand este vorba de iluminare nu exista atat de multe optiuni.
Pe timpuri, singurele tipuri de lumina erau lumina incandescenta si fluorescenta. Acum poti sa-ti alegi spectrul luminii: total sau partial, rosu-albastru sau verde, compact sau nu. Exista tuburi cu lumina de zi, tuburi care dau lumina slaba (pentru acvariile care au probleme cu algele), tuburi actinice si tuburi reflector.
Toate aceste iluminari au un singur scop: sa asigure un substitut al luminii naturale pentru pesti si plante. Majoritatea speciilor de acvariu vin din ape destul de superficiale in care patrunde lumina soarelui si, deoarece majoritatea provin de la tropice, sunt obisnuite cu 12 ore de lumina pe zi. Plantele verzi de acvariu, ca si plantele de gradina, au nevoie de lumina pentru a face fotosinteza. Unele nevertebrate marine cum ar fi coralii, anemonele si cateva moluste au nevoie de un anumit tip de lumina pentru a putea supravietui. Din moment ce majoritatea acvariilor nu pot fi iluminate suficient doar cu ajutorul luminii zilei, este necesara lumina artificiala.

Evita lumina incandescenta

Lumina incandescenta este cea mai proasta alegere pe care poti sa o faci pentru a asigura necesarul de lumina al acvariului. Desi lampile incandescente sunt ieftine si stralucitoare, ele produc foarte multa caldura. Daca nu sunt controlate cu grija in timpul cat functioneaza, aceste becuri supraincalzesc acvariul si toate eforturile tale de a mentine temperatura constanta vor deveni inutile. Lampile cu halogen, tot o forma de lampa incandescente, sunt mai rezistente, dar si ele produc multa caldura.
Lampile fluorescente sunt mult mai eficiente, nu degaja multa caldura, iar acum aceste lampi pot produce multe tipuri de lumina. Becurile cu lumina alba, calda si rece, sunt suficiente pentru un acvariu cu pesti si fara plante vii. Doua lampi fluorescente de 15 wati sunt suficiente pentru un acvariu de 40 de litri. Multe dintre galeriile de acvariu sunt prevazute cu instalatie pentru becuri fluorescente, si exista becuri fluorescente care pot fi montate in galerii ce au fost create initial pentru becuri incandescente.
Daca partea interioara a acoperisului este confectionata dintr-un material reflectorizant, lumina care va patrunde in acvariu va fi mai puternica. Dar retine ca prea multa lumina poate determina pestii sa stea ascunsi.
Poti chiar sa cresti plante in acvarii iluminate cu astfel de becuri. Unele plante care au nevoie de mai putina lumina. Totusi, pentru majoritatea plantelor este nevoie de un bec care ofera o lumina cu spectru complet. Exista si astfel de becuri, spre exemplu Vitalite, care ofera o lumina apropiata de cea naturala. Becurile trifosfor sunt foarte stralucitoare si din spectrul luminii au mai mult rosu, albastru si verde. Tuburile MH (lampi cu descarcari, metal-haloid) dau o lumina intensa si se ard mai greu decat tuburile fluorescente, dar produc calduri. Becurile fluorescente compacte sunt o versiune miniaturala a tuburilor fluorescente de apartament. Sunt foarte stralucitoare si, de asemenea, mai rezistente decat tuburile fluorescente obisnuite. Unii acvaristi combina iluminatul MH cu becuri fluorescente compacte obtinand o lumina apropiata de cea naturala.
Tuburile reflector intensifica si directioneaza lumina din acvariu, dar sunt mult mai scumpe decat celelalte lampi.
In linii mari, am descris tipurile de iluminare pentru acvariu. Insa multitudinea de varietati de becuri pentru acvariu care pot fi gasite intr-un magazin cu profil acvaristic s-ar putea sa te cam zapaceasca. Unele tuburi fluorescente create special pentru acvariu sunt scumpe si totusi nu iti ofera cine stie ce avantaje in ceea ce priveste iluminarea propriu-zisa. Ar fi o idee buna sa incerci mai multe tipuri si combinatii de becuri - oricum aceste tuburi trebuie schimbate in mod regulat – astfel vei putea observa care tip de iluminare da cele mai bune rezultate atat pentru cresterea plantelor, cat si pentru punerea in valoarea culorii pestilor. Becurile obisnuite fluorescente, cu exceptia lampilor fluorescente compacte, trebuie schimbate la fiecare 6 – 8 luni. Desi lumina s-ar putea sa nu para diminuata, cantitatea de lumina degajata de un bec scade in mod semnificativ cu mult timp inainte ca becul sa se arda.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.