De ce nu mai functioneaza acvariul. Pericolul clorului.

RSS

DE CE NU MAI FUNCTIONEAZA ACVARIUL. PERICOLUL CLORULUI.

21 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
De ce nu mai functioneaza acvariul. Pericolul clorului.
De ce nu mai functioneaza acvariul. Pericolul clorului.

Majoritatea companiilor de furnizarea apei sterilizeaza apa cu clor sau cloramina, o combinatie de clor si amoniac, pentru ca apa sa poata fi consumata de oameni, fara pericol. Clorul este relativ inofensiv pentru oameni, dar poate fi mortal pentru pesti.
Cantitatea de clor in apa de la robinet poate fluctua, dar regula este intre 0,5 si 2,0 ppm. Clorul din apa interactioneaza cu tesuturile vii si substantele organice cauzand necroza acuta (moartea celulelor) la pesti. Din moment ce branhiile pestilor sunt in contact direct cu apa, moartea celulelor din branhii - aparatul respirator al pestilor - poate duce la dificultati in respiratie si chiar asfixie.
Otravirea cu clor este o problema pe care o au acvaristii fara experienta care fie pun pestii direct in apa de la robinet, fie inlocuiesc mare parte din apa din acvariu cu apa care nu a fost declorurata in prealabil. Acelasi lucru se poate intampla cand un peste Koy sau un caras auriu este tinut intr-un bazin in curte si propietarul bazinului deschide furtunul cu apa pentru a umple bazinul si-l uita deschis. Atunci in bazin patrunde prea multa apa cu clor si pestele moare. Chiar si ustensilele care au fost sterilizate cu clor si neclatite (minciog, bureti, filtre) pot fi mortale pentru pesti.

Clorul poate ucide pestii in cateva minute

Pestii otraviti cu clor devin foarte agitati. Cat de repede se imbolnavesc sau mor depinde de cantitatea de clor in apa. La concentratii mari de clor, pestii mor in cateva ore sau chiar minute. In general, pestii mai mici sunt mai sensibili decat cei mai mari.
Pestii afectati pot avea aspect palid si pot fi acoperiti cu mucus. Unii vor prezenta zone rosii pe corp (hiperemie). Pestii afectati ies la suprafata - parand ca se sufoca sau inoata in mod ciudat.
Clorul poate fi eliminat din apa daca apa este aerata bine timp de cateva zile intr-un bazin cu zona de contact cu aerul mare. Cloramina, totusi, este mai stabila in apa decat clorul si nu poate fi eliminata. Cloramina este in zilele noastre mai des folosita decat clorul in apa de robinet pentru ca, spre deosebire de clor, nu produce trihalometani, toxici pentru oameni.
Multe intoxicatii seamana cu intoxicatia cu clor (intoxicatiile cu amoniac, cupru, organofosfati). De asemenea, manifestarile hipoxiei, datorata suprapopularii acvariului, sunt foarte asemanatoare intoxicatiei cu clor. O data ce ai aflat ca starea proasta a pestilor nu se datoreaza nici uneia dintre aceste canze, este momentul sa rezolvi problema clorului.
Exista mai multe fabrici care produc teste pentru aflarea concentratiei de clor in apa. In laboratoarele sofisticate de testarea calitatii apei exista un aparat titrimetru. In majoritatea cazurilor este usor de aflat daca intoxicarea este cu clor urmarind semnele clinice si investigand cauzele.

Rezolvarea problemei

Pestii care au intoxicatii severe vor muri. Pestii care sunt indepartati rapid din apa s-ar putea sa supravietuiasca daca nu apar semne de boli respiratorii in urmatoarele 3-6 ore de la intoxicare. Pentru a incerca sa rezolvi situatia, apa trebuie declorinata imediat sau pestii sa fie mutati intr-un acvariu sau alt recipient care contine apa curata, fara clor.
Exista in comert produse care indeparteaza rapid si sigur clorul din apa.
De obicei aceste produse contin tiosulfat de sodiu care dezactiveaza clorul printr-o reactie chimica ce are ca rezultat formarea clorurii de sodiu. Tiosulfatul de sodiu nu este prea scump si e foarte eficient (10 grame indeparteaza clorul din 1000 litri de apa de robinet cu concentratia de 2,0 ppm). Dupa ce clorul a fost indepartat, apa din acvariul cu pesti trebuie sa fie bine aerata cu aer din camera sau de preferat cu oxigen pur. Pentru speciile care suporta temperaturi mai scazute, pestii Koy si carasii aurii, este bine sa reduci temperatura din acvariu pentru a creste cantitatea de oxigen dizolvata in apa.

In continuare

Din moment ce intoxicatia cu clor este aproape intotdeauna o boala severa, in continuare trebuie sa-ti ingrijesti pestii bolnavi si alta data sa ai grija sa nu mai patesti asa ceva.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
18 Oct 2012
axinte

bineinteles, e cea mai buna solutie, nici clor nici oxigen, minerale, nimic :)) eu zic sa le pui niste cola si seminte si sa nu le mai pui filtre si prostii d-astea :))

cristi@ apa o lasi la decantat 1 zi si dupa o poti pune in acvariu
marin@ problema e ca nu stim ce pesti ai pus in acvariu, temperatura apei (sper ca nu ai fiert si tu apa sa nu mai aiba clor :))) ) sau poate ai luat unii bolnavi si au raspandit boala, multi factori.

bafta la acvarii

10 May 2012
marin

am o problema grava! am facut un acvariu de 33 l de apa si antro saptamana a murit 12 pesti. care ar fi problema?

27 Oct 2011
SWAT

spuneti cineva ce ce cad solzii carasilor aurii?astept rs pe adresa de email....

16 Apr 2011
nicu

am si eu o intrebare:
daca fierb apa inainte sa o pun in acvariu si o las sa se raceasca bineinteles dispare clorul din ea???
astept un raspuns pe adresa de e-mail

19 Jul 2010
cristi

am si eu o intrebare:
daca fierb apa inainte sa o pun in acvariu si o las sa se raceasca bineinteles dispare clorul din ea???
astept un raspuns pe adresa de e-mail

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.