
- Link-uri utile
- Creare site
Pestii par obositi, palizi, mai putin colorati decat erau atunci cand i-ai pus in acvariu? Ceva pare a fi in neregula? Acvariul este o lume mica, dar in el pot aparea aceleasi probleme ca in lumea noastra cea mare - iar poluarea este una dintre ele.
Ai prea multi pesti in acvariu? Le-ai dat prea multa mancare? Este apa prea acida? Este temperatura prea ridicata? Sau poate sunt toate astea la un loc. Noroc ca existi tu si ai posibilitatea sa faci niste schimbari rapide pentru a face ca mica lume a acvariului sa revina la normal.
Unul dintre primele lucruri care trebuie verificate in cazul in care pestii nu mai sunt plini de viata cum erau este daca nu cumva apa este poluata cu nitriti si amoniac. Aceste doua componente sunt adesea cauza imbolnavirii si respectiv a mortii pestilor. Ambele cauzeaza probleme respiratorii pestilor, dar in moduri diferite. Amoniacul afecteaza branhiile pestilor, iar nitritii se lipesc de celulele rosii din sangele pestilor. Ambele priveaza pestii de oxigen, acestia devin anemici si ies des la suprafata cerand aer. Pestii se sperie si aceasta inrautateste situatia. Desi problema pare ca a aparut peste noapte, de fapt concentratia de amoniac si nitriti necesita o perioada de timp ca sa ajunga la niveluri periculoase pentru pesti.
Cand iti amenajezi acvariul, inainte de pune pestii, lasa-l gol cateva zile pentru a se elimina toate gazele periculoase dizolvate in apa.
Apoi porneste filtrele si incalzitoarele si lasa-le sa functioneze o zi, doua, pentru a echilibra ecosistemul din acvariu.
Testeaza apa pentru a afla concentratia de nitriti si amoniac, inainte de a pune pestii. Amoniacul trebuie sa fie 1 - 4 ppm intr-un acvariu cu apa dulce si sub 1 ppm in acvariile cu apa sarata. Nivelul nitritilor trebuie sa fie in jur de 2 ppm.
O data ce ai pus pestii, testeaza cu regularitate calitatea apei pentru a preveni poluarea.
Daca branhiile pestilor au o tenta purpurie, inseamna ca sunt afectati de amoniac. Daca vin la suprafata sufocandu-se, inseamna ca nitritii au cauzat probleme. Dar din moment ce ciclul amoniacului include si nitritii, cele doua au legatura, deci verifica-le pe amandoua si asigura-te si ca pH-ul din acvariu este mai mic de 7.
Primul lucru, schimba apa. Extrage cel putin jumatate din apa si inlocuieste-o. Aceasta operatie scade concentratia de nitriti si amoniac, dar efecful este numai temporar.
Pentru a scadea efectele toxice ale nitritilor, pune sare in apa - o lingurita la 2,5 litri de apa. In acest moment este cazul sa-ti reevaluezi organizarea micului ecosistem. Problemele cu amoniacul si nitritii nu provin de la pestii cei noi pe care i-ai adus in acvariu. Este vorba de o problema de ingrijire. Sunt cumva prea multi pesti? 12,5 centimetri de pesti pentru un acvariu de 40 de litri este suficient. E cumva apa prea cala sau prea rece pentru pestii pe care ii tii in acvariu? Functioneaza bine filtrul? A fost schimbat cu regularitate materialul filtrului? Ai schimbat o data pe saptamana un sfert din apa din bazin? O data ce nivelul nitritilor si amoniacului a ajuns in limitele normale, principala ta preocupare trebuie sa fie de acum inainte ingrijirea corecta a acvariului.
Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.