Cum sa tii sub control cresterea algelor

RSS

CUM SA TII SUB CONTROL CRESTEREA ALGELOR

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Cum sa tii sub control cresterea algelor
Cum sa tii sub control cresterea algelor

Pana nu de mult, inainte de a fi bine intelese procesele biologice, acvariile curate erau considerate cele mai sanatoase. Acum s-a ajuns la concluzia ca o anume cantitate de alge in acvariu este un semn bun. Algele ajuta la eliminarea nitratilor; nitratii sunt produsul final al proceselor bacteriene care curata apa de produsele periculoase ale pestilor (excremente si resturi de mancare). Dar intr-un sistem inchis algele nu sunt suficiente pentru a mentine un nivel acceptabil al concentratiei nitratilor - singura alta metoda cunoscuta este schimbarea apei.
Daca plantezi alge mari (macroalge) in acvariu nu va trebui sa schimbi atat de des apa si, pe deasupra, sunt si decorative. Exista multe tipuri de alge potrivite pentru acvariu, spre exemplu: Caulerpa, Penicillus, Udotea si Halimeda. Ultimele trei sunt alge calcaroase si cresc incet, dar dezvoltarea lor este semn ca nivelul calciului din acvariu este bun.
Atentie! Unele alge cum ar fi Caulerpa au nevoie de mai multe oligoelemente pentru a se dezvolta. De aceea este necesar si adauga in apa aceste elemente, pe care le poti procura din majoritatea magazinelor cu profil acvaristic. Dar Caulerpa este alga cel mai usor de ingrijit.
O data ce s-au obisnuit in acvariul tau va trebui, probabil, sa tai din ele din cand in cand pentru ca o sa creasca prea mult. Din momentul in care ai plantat macroalge le va trebui sa iluminezi acvariul timp de 48 de ore incontinuu pentru ca algele sa se prinda. Dar nu e neaparat nevoie de macroalge pentru a avea un acvariu sanatos.

Verde e bine, maro e rau

O crestere sanatoasa a algelor verzi intr-un acvariu al carui ecosistem functioneaza corespunzator se va petrece in mod natural si este semn de iluminare buna si de calitate buna a apei. Dar algele maro sau rosii indica o calitate proasta a apei si iluminare insuficienta. La o saptamana dupa instalarea acvariului s-ar putea sa observi ca pietrele si substratul au capatat o culoare maronie. Nu te speria. Filmul fin de culoare maro semnifica o crestere a algei diatomee, planta care nu necesita multa lumina si poate trai in conditii diverse de calitate a apei. Dar, daca acvariul functioneaza bine si este iluminat adecvat timp de 8-10 ore in fiecare zi vei observa destul de repede ca un verde stralucitor a luat locul substaneti de maroniu.
Dar ce-i de facut atunci cand se pare ca algele au cucerit intreg acvariul. Unii factori cum ar fi acumularile de fosfat, prea multa lumina, absenta ierbivorelor, permit algelor sa creasca prea mult. Algele microscopice care formeaza pojghite pe sticla acvariului pot fi indepartate cu usurinta cu ajutorul urca raclete sau a unui aparat de ras, de asemenea cresterea lor poate fi controlata cu ajutorul speciilor ierbivore.

Evita aceste alge indezirabile:

Uneori, datorita faptului ca sunt introduse o data cu pestii sau cu pietrele vii, pot intra in bazin si alge nepotrivite. O crestere masiva de alge filamentoase (cu aspect de par) poate fi daunatoare si ele trebuie indepartate cu mana pentru a nu cuceri tot acvariul. Iata cateva alge indezirabile:

Bryopsis.

E verde inchis si in varf are smocuri cu aspect de blana. Prefera sa creasca pe zonele tari si, de obicei, poate fi observata catarandu-se pe peretii bazinului sau pe pietre. O data ce a crescut in acvariu e dificil sa scapi de ea pentru ca putini pesti ierbivori sau nevertebrate o
mananca. Incearca s-o smulgi cat de des poti si cat mai mult din ea.

Cladophora

Si ea este o alga verde intunecat dar create in smocuri mici. Pestii chirurgi o mananca de obicei.

Derbesia

Cunoscuta si sub numele de alga cu par are o nuanta verde, obisnuita pentru algele de acvariu. Arata ca niste bucatele de mocheta si are nuante variate (de obicei un verde mai deschis). Adesea are forma de minge. Aceasta alga este probabil gustoasa. De aceea cresterea ei poate fi controlata cu ajutorul speciilor ierbivore.

Enteromorpha

Este o alga filamentoasa si e una dintre primele alge care vor aparea in acvariu. Are culoarea verde stralucitor si aspect de tuburi minuscule. Creste pe suprafetele dure cum ar fi geamul acvariului sau pietris si in general apare si dispare pe masura ce ecosistemul din
acvariu se stabilizeaza. Majoritatea pestilor ierbivori si a nevertebratelor vor manca aceasta alga.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.