Cum sa-ti iluminezi acvariul de apa sarata

RSS

CUM SA-TI ILUMINEZI ACVARIUL DE APA SARATA

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Cum sa-ti iluminezi acvariul de apa sarata
Cum sa-ti iluminezi acvariul de apa sarata

Iluminarea corecta este cruciala pentru un acvariu de apa sarata. Majoritatea pestilor marini de acvariu provin din ape calde de suprafata, iluminate din abundenta; dar cantitatea de lumina difera in functie de zona geografica si de mediu. De aceea, de regula, se foloseste un anumit tip de lumina pentru toate acvariile; dar uneori este necesar sa adaptezi luminarea pentru a satisface nevoile unei specii anume de peste.
Apele tropicale si subtropicale sunt luminate puternic, indiferent de sezon, dar pestii primesc mai multa sau mai putina lumina in functie de locul unde se gasesc. In padurile de mangrove apa este plina de particule organice, noroi si alte particule, din acest motiv la pestii care traiesc acolo nu patrunde decat o cantitate mica de lumina. In schimb, in zonele recifice, de asemenea tropicale, apa este foarte curata si limpede iar lumina trece usor prin ea.

Instalarea

Pentru ca necesitatile de iluminare pot varia, acvariile sunt de regula vandute fara lumina. Procura-ti lampi special create pentru acvariu, pe care va trebui sa le schimbi regulat. Trebuie schimbate la fiecare 6 luni pentru ca intensitatea si calitatea luminii scade cu timpul.
De obicei acvariul are si un acoperis cu galerie in care poti instala diverse sisteme de iluminare. Sau, daca vrei sa faci modificari mai mari, exista galerii speciale sau seturi convertoare pentru modificarea galeriei astfel incat in ea sa poti instala diverse lampi speciale. De asemenea, exista un releu de timp care ponreste si opreste automat lumina.
Din moment ce majoritatea becurilor degaja caldura, s-ar putea ca, fara voie, sa iti fierbi pestii - daca nu exista destula ventilatie sub acoperis. Iar daca galeria se incalzeste foarte tare, exista riscul declansarii unui incendiu.
De aceea acoperisul, sau zona unde sunt fixate lampile, trebuie sa fie destul de mare pentru ca aceasta caldura sa se disipeze. Unii acvaristi instaleaza ventilatoare mici pentru ca aerul sa circule mai bine si caldura sa se disipeze. Ar fi bine, atunci cand instalezi acvariul, sa faci un test sistemului de iluminare pentru a afla cat se incalzeste. Daca te arde la degete atunci cand atingi acoperisul inseamna ca se incalzeste prea tare.
Verifica daca locul unde e instalat becul este solid, se potriveste perfect si este fixat de acvariu - mai ales daca ai vreo pisica curioasa sau vreun copil, pentru ca s-ar putea ca, in mod accidental, acestia sa ajunga la acvariu.

Lampile potrivite

Exista mai multe moduri in care poti lumina un acvariu cu apa sarata, de la lampi fluorescente la lampi cu descarcari (MH). Factorul cheie pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand alegi un bec este valoarea K. Cu cat este mai mare valoarea K, cu atat mai putina caldura degaja becul. Lumina zilei este evaluata la circa 6.500 K, si aceasta valoare este, de obicei suficienta pentru un bec de acvariu.
Pentru majoritatea acvariilor care contin numai pesti, si care au un volum de circa 230 litri, este nevoie de cel putin doua becuri fluorescente. Multi acvaristi folosesc un bec de 10.000 K si un bec actinic. Exista, de asemenea, instalatii cu lumina rosie pentru pestii nocturni sau pestii care traiesc in cavitati; aceasta lumina nu ii deranejaza pe pesti iar tie iti permite sa ii privesti.
Daca intentionezi sa tii unul sau doi corali, atunci acvariul trebuie luminat cu cel putin patru lampi fluorescente, desi sunt de preferat sase lampi. O regula generala de calcul pentru coralii tari, care au nevoie de lumina pentru simbiotii fotosintetizatori din tesuturile lor, este de 2 – 5 watt la 4 litri apa. Coralii moi pot trai si cu lumina mai putina (lumina produsa de patru lampi) dar, pentru a ingriji un coral hermatipic pe termen lung, lumina produsa de patru becuri nu este de ajuns.
Daca ai investit atatia bani cat costa instalarea unui acvariu de recif, nu este cazul sa risti aceasta investitie folosind un sistem de iluminare necorespunzator. Tine cont, daca ai mai multe becuri, si galeria acvariului trebuie sa fie mai solida.
Majoritatea coralilor hermpatipici care construiesc recifuri) prefera becurile MH – de aceea acvaristii experimentati folosesc de obicei becuri MH. Dar aceste becuri consuma multa energie ai degaja multa caldura; de aceea trebuie sa fie asezate la o distanta de cel putin 15 centimetri de supratata apei. Si, de asemenea, este necesar sa instalezi un sistem de ventilare in acoperis - de exemplu un ventilator.
Alt avantaj al becurilor MH tine de estetica: lumina nu este atat de puternica si va crea umbre in recif, exagerand orice miscare din acvariu. Miscarile apei creeaza un joc de umbre dand astfel acvariului tau un aspect asemanator cu cel al mediului natural. Cei care au un acvariu luminat cu becuri MH sunt de parere ca eforturile si costul instalarii initiale se compenseaza prin frumusetea acvariului.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.