Cum sa lupti cu algele diatomee care vor sa iti invadeze acvariul

RSS

CUM SA LUPTI CU ALGELE DIATOMEE CARE VOR SA ITI INVADEZE ACVARIUL

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Cum sa lupti cu algele diatomee care vor sa iti invadeze acvariul
Cum sa lupti cu algele diatomee care vor sa iti invadeze acvariul

Ai observat ca acvariul tau este acoperit cu o pojghita maronie? Partea interioara a peretilor s-a acoperit cu un film maro-verzui? S-ar putea ca de vina sa fie algele diatomee. Iar daca problerna nu este rezolvata risti ca aceste alge sa iti distruga calitatea apei si in scurt timp toti pestii vor muri.
Exista multe tipuri de alge indezirabile, si ele pot face rau pestilor, blocand lumina si monopolizand spatiul. Daca devin prea prolifice, vegetatia moarta care putrezeste va determina o crestere rapida a concentratiei toxinelor din acvariu si scaderea cantitatii de oxigen dizolvat in apa.
Astfel se poate ajunge chiar la moartea pestilor si a nevertebratelor din bazin.

Diatomee.

Sunt o specie de alge maro-aurie (chrysophite) care secreta siliciu formand astfel casute
microscopice numite frustule. Unii oameni de stiinta clasifica algele diatomee intr-un grup aparte numit bacillariophita. Dupa cum sugercaza si numele sau (in traducere iarba de mare) acest fitoplancton este intotdeauna prezent in apa si din acest motiv va aparea la un moment dat in orice acvariu bine ingrijit si care functioneaza bine. Acest plancton este adesea prima planta care colonizeaza suprafetele atat in acvariile de apa dulce cat si in cele de apa sarata. In unele cazuri, insa, alga diatomee se dezvolta exagerat ca rezultat al unui defect in functionarea acvariului. Dezvoltarea algei va cauza greutati in mentinerea calitatii apei si prin urmare poate duce chiar la moartea creaturilor care traiesc in acvariu.
Algele diatomee care fac crusta sunt cele mai periculoase pentru acvariile de recif deoarece vor incepe sa creasca la baza coralilor, apoi se vor extinde spre varf determinand coralii sa se retraga, iar in cateva zile pot distruge intreaga colonie.

Ce sa faci cand vezi o acumulare de alge diatomee

Daca algele diatomee au crescut prea mult, ceea ce devine evident atunci cand observi ca au aderat la peretii acvariului (au aspectul unui film de culoare bruna) curata geamurile cu o bucatd moale de carpa sau cu un burete. Incepe de jos si continua in sus incet si dintr-o singura
Miscare. Daca ai in acvariu pesti chirurg, sau alte specii ierbivore, ei vor paste ramasitele de diatomee. Spala buretele dupa fiecare miscare de curatire. Curatirea trebuie sa decurga in felul urmator: de la fundul bazinului in sus o singura miscare, apoi speli buretele. Cand geamurile acvariului sunt curate, asteapta un timp ca particulele sa se depuna apoi curata pietrisul si stratul de baza din bazin cu ajutorul unui aspirator bransat la o pompa de aer. Trebuie sa cureti stratul pentru a elimina particulele de alge deoarece acestea, descompunandu-se, vor reduce calitatea apei din acvariu; de asemenea, ele reprezinta o sursa importanta de siliciu. Fa aceasta operatie de curatirea peretilor si a stratului in fiecare saptamana, pand cand se reduce suficient cresterea algelor.

Cum sa controlezi algele diatomee

Cel mai bun mod este prevenirea. Algele diatomee au nevoie de multi silicati pentru a produce frustulele si pentru a-si trai ciclul vietii. Nisipul pe baza de siliciu este o sursa de silicati, de aceea se recomanda nisipul de calcar sau pietrisul. Unele saruri folosite pentru reconstituirea apei marine contin silicati, de aceea citeste cu atentie etichetele pentru a sti ce adaugi in apa din acvariu.
Apa mai contine si acid silicic, deci trateaza apa pentru a reduce concentratia de acid silicic pana la cel mult 0.5 ppm acidul nu poate fi niciodata eliminat definitiv.
Poti sa iti procuri reactivi speciali care reduc silicatii, ca si filtre speciale pentru silicati de la magazinele cu profil acvaristic. Rezerva pentru aceste filtre trebuie schimbata mai des decat cea pentru filtrele obisnuite, in functie si de marimea acvariului, de calitatea apei si de cat de multe alge diatomee ai in acvariu. Citeste cu atentie prospectul pentru a folosi eficient si cu bune rezultate aceste filtre.
Atunci cand schimbi apa din acvariu, poti reduce cantitatea de silicati filtrand noua apa de trei pana la cinci ori prin filtre speciale. Acest lucru este indicat mai ales daca vrei sa scapi de o problema persistenta legata de nivelul silicatilor din acvariu. Daca “tratezi” astfel apa pentru o perioada mai lunga, vei observa ca algele diatomee devin din ce in ce mai putine, pana la urma ajungand la o cantitate normala. Poti sa iti procuri din magazine si seturi de substante pentru testarea nivelului silicatilor, desi acest test nu este neaparat necesar pentru ca poti observa si cu ochiul liber daca algele diatomee au crescut peste limitele normale. Daca ai asteptat prea mult si concentratia de silicati in apa este prea mare va trebui, pentru a razolva problema, sa schimbi apa din acvariu de doua ori mai des ca de obicei, timp de cateva saptamani.
O alta masura de prevenire buna este introducerea de nevertebrate ierbivore in acvariu, spre exemplu melci - pentru ca aceste creaturi se misca prin tot acvariul si pasc algele de pe pereti, pietre, crevase si alte locuri greu de curatat.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
20 Feb 2011
flavius

am un acvariu de 3 saptamani si apa este tot tulbure ce tre sa fac ajutatima va rog

31 Jan 2011
lida

aceasta informatie nu costa nimic...........

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.