Cum sa ingrijesti un acvariu cu apa dulce

RSS

CUM SA INGRIJESTI UN ACVARIU CU APA DULCE

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Cum sa ingrijesti un acvariu cu apa dulce
Cum sa ingrijesti un acvariu cu apa dulce

Daca ai avut rabdare si grija si ti-ai amenajat acvariul bine, a-l ingriji nu este un lucru greu. Inseamna sa nu dai prea multa mancare pestilor, sa le supraveghezi sanatatea si cresterea, si ai grija sa filtrezi apa, sa tii temperatura si calitatea apei constante si sa schimbi cu regularitate cel putin 25% din apa acvariului.

Cum arata un acvariu bine intretinut

Apa este clara sau putin cetoasa? Apar semne de crestere exagerata a algelor dand apei si geamului o tenta verzuie? Exista vreo acumulare de mancare sau de excremente
in bazin?

Sanatatea pestilor

Pestii sunt activi sau nu? Inoata normal sau nu? Se bat intre ei? E vreo aripioara sau codita vatamata din cauza luptelor sau a muscaturii vreunui coleg de acvariu? A devenit cumva vreun peste mai speriat si se ascunde mult mai des? Au toti pestii acces la mancare? Au pestii hrana suficienta: nici prea multa, nici prea putina? Vine vreun peste la suprafata mai des decat de obicei? Culorile pestilor sunt bune? Au cumva pete sau excrescente cu aspect de vata?

Temperatura

Pentru majoritatea pestilor tropicali o temperatura intre 23-26 grade Celsius este potrivita. Mai importanta decat cateva grade in plus sau in minus este stabilitatea temperaturii - temperatura nu trebuie sa fluctueze prea mult. In prima saptamana de la instalarea acvariului este important sa masori tcmperatura apei din bazin la ore diferite din timpul zilei si noptii. Daca acvariul se afla intr-o camera incalzita de soare sau in apropierea unui radiator temperatura apei poate fi afectata cu cateva grade - mai ales daca acvariul e mic. De aceea ai grija sa pui termostatul sa functioneze noaptea. Termometrele au tendinta ca, de la un timp, sa nu mai fie precise. De aceea ai grija sa ai macar doua la indemana pentru a putea compara temperatura. De asemenea, ai grija cu incalzitoarele, pentru ca pentru majoritatea incalzitoarelor de acvariu miscarile mici ale termostatului pot crea modificari mari ale temperaturii. Ai grija sa reglezi incalzitorul in asa fel incat temperatura din acvariu sa nu varieze prea brusc.

Sistemul de filtrare

Constituie inima si rinichiul micului tau ecosistem, deci ai grija de ea. Asigura-te ca tuburile nu sunt infundate cu pietris si ca este destula apa in acvariu (nivelul apei este destul de ridicat) pentru ca sistemul de filtrare sa functioneze corect (pentru a mentine o curgere constanta a apei prin filtre). Schimba rezerva de la filtru in mod regulat. In majoritatea cazurilor nu trebuie decat sa scoti o punga si sa o inlocuiesti cu alta curata. Schimba aceste rezerve cel putin o data pe saptamana. Daca observi ca materialul filtrului s-a umplut doar in cateva zile inseamna ca ai prea multi pesti, ceea ce inseamna o cantitate mare de excremente, ori ca le dai prea multa mancare.

Calitatea apei

Cand ti-ai amenajat acvariul cautai un pH si un nivel de nitrati zero. Verifica acesti parametri cel putin o data pe saptamana, inainte de a schimba apa, cu ajutorul testelor pe care ti le poti procura din orice magazin cu profil acvaristic. Daca nivelul nitratilor este prea mare inseamna ca filtrele tale biologice ori nu functioneaza ori sunt insuficiente si nu fac fata (in cazul in care ai prea multi pesti sau le dai prea multa mancare). Nivelul crescut al pH-ului poate indica aceeai problema. Schimb apa si testeaza mai des calitatea apei in urmatoarele zile.

Schimbarea apei

O data pe saptamana, extrage un sfert din apa din bazin si inlocuieste-o cu apa fara clor la aceeasi temperatura.
Cel mai bine ar fi sa pregatesti cu o zi inainte cantitatea necesara de apa intr-un lighean (unul in care nu a fost niciodata sapun sau detergent) sau intr-un acvariu gol.
Toarna incet apa proaspata in acvariu.
Magazinele acvaristice vand o multime de tuburi aspiratoare pentru extras apa. Cand scoti apa din acvariu, plimba gura tubului prin pietrisul de pe fundul bazinului pentru a extrage excrementele si resturile de mancare ce se depun acolo. Vei fi uimit cata mizerie va iesi. Daca pare ca, a mai ramas mizerie dupa ce ai extras un sfert din apa din bazin repeta operatia de schimbare a apei peste cateva zile, dupa ce se stabilizeaza nivelul pH-ului si al nitratilor din acvariu.

Acvariul - carantina

Daca observi ca unul dintre pesti s-a ranit sau pare bolnav, muta-l imediat intr-un acvariu cu acelasi tip de apa si la aceeasi temperatura pentru a-l supraveghea. Daca pestele este bolnav, e mai usor de ingrijit in acest acvariu si, totodata, daca are vreo boala transmisibila nu-i va imbolnavi pe ceilalti pesti.

Plante

Daca ai plante vii in acvariu, arunca frunzele maro moarte inainte de a apuca sa cada pe fundul bazinului.

Daca vrei sa adaugi pesti

Tine socoteala momentelor cand adaugi pesti in bazin. Nu adauga mai mult de doi-trei o data si ideal este ca pestii sa stea o saptamana intr-un acvariu carantina inainte de a-i pune in acvariu. Aceasta este si in folosul pestelui si in folosul viitorilor colegi de acvariu.

Tratamente

Vitrinele din magazinele cu profil acvaristic sunt-pline de medicamente: de la chimicale care omoara algele, la chimicale care controleaza bolile. Majoritatea acestor medicamente pot avea efecte secundare. Cel mai bun tratament este mentinerea unor conditii sanatoase de viata in acvariu.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
02 Jun 2010
poenaru valentin

vreau un agvariu pentru desktop

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.