Amenajarea unui acvariu cu apa sarata

RSS

AMENAJAREA UNUI ACVARIU CU APA SARATA

21 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Amenajarea unui acvariu cu apa sarata
Amenajarea unui acvariu cu apa sarata

Deci vrei sa intri in lumea acvaristilor de apa sarata. Inainte de a incepe, ai multe lucruri de planificat. Cei care sar peste acest pas vor fi adesea dezamagiti de felul cum functioneaza acvariul, si totusi nu-si pot da seama unde au gresit. Primul pas este alegerea unui acvariu potrivit.

Alegerea unui acvariu

Exista doua varietati de baza: acvariul de sticla si acvariul de plastic. Acvariile din plastic pot avea forme variate, margini mai rotunjite care sunt greu de obtinut la un acvariu din sticla. Sunt mai usoare si au marginile rotunde, dar se zgarie mai usor. Daca intentionezi sa-ti faci candva un acvariu de recif, acvaristii te vor sfatui sa-ti cumperi un acvariu de sticla.
Acvariile de sticla sunt de regula cateva bucati de geam lipite intre ele cu silicon, dar se zgarie mai greu. Acvariul ti-l alegi in functie de preferintele personale si de marimea portofelului (acvariile de sticla sunt de regula mai ieftine).
Incearca sa cumperi un acvariu cat mai mare. Cu cat acvariul este mai mare, cu atat este mai usor sa mentii calitatea apei, sa stabilizezi ecosistemul si poti tine si mai multi pesti - pe deasupra, un acvariu mare ofera si mai mult spatiu pentru inotat. Un acvariu de 150 de litri este bun pentru inceput si, daca iti poti permite cumpara-ti unul si mai mare. Daca vrei sa tii numai o specie in acvariu atunci poti sa iti procuri si un acvariu mai mic - dar un acvariu, mai mic de 75 de litri nu este indicat pentru ca iti va fi foarte greu sa mentii calitatea apei. Alta problema este locul unde sa-ti montezi filtrele si pompele - in interiorul sau exteriorul acvariului. Daca ele sunt in interior, ocupa spatiu - ceea ce inseamna mai putin loc pentru pesti.
Inainte de a amenaja acvariul, curata-l cu materiale si instrumente potrivite. Acvariul nu trebuie sa fie murdar, deci curata-l cu apa de robinet si cu o carpa moale. Nu folosi niciodata produse pe baza de amoniac, sapun sau detergenti. Aceste chimicale sunt foarte toxice pentru acvariu, chiar si in cantitate mica si, de asemenea, erodeaza plasticul sau siliconul folosit pentru lipirea acvariului si s-ar putea ca acvariul sa inceapa sa curga. Multi bureti, servetele de hartie sau carpe pot zgaria plasticul acvariului deci, citeste recomandarile fabricii inainte de a le folosi.

Unde sa-ti asezi acvariul

Un acvariu plin cu apa si echipat este foarte greu, cantareste 1 kilogram/litru deci ai nevoie de ceva solid pe care sa-l pui. Adesea fabricantii de acvarii nu garanteaza acvariul daca nu este asezat pe un raft special pentru acvarii.
Acvariul trebuie pus intr-o zona unde conditiile de mediu nu variaza prea mult: nu langa ferestre, incalzitoare, ventilatoare de aer conditionat. Daca acvariul este asezat intr-o zona unde este miscare, nu este o problema - pestii se adapteaza. Numai ca trebuie sa ai grija ca acvariul sa nu fie impins sau lovit - deci e bine sa nu il pui intr-un hol stramt. De asemenea, nu trebuie sa ai multa mobila de mutat pentru a ajunge la acvariu atunci cand ii schimbi apa sau il cureti.
Apa si electricitatea nu trebuie sa se intalneasca. Ai nevoie de o sursa de curent protejata, situata in apropierea acvariului. Este de preferat sa folosesti un sistem protector impotriva scurgerilor de apa. Apa care se scurge sau balteste in apropiere sursei de curent poate cauza un scurt circuit si instalatia electrica poate lua foc.

Decorarea acvariului

Apa sarata dizolva metalele si unii coloranti artificiali care se folosesc in acvariile cu apa dulce. Nu folosi obiecte metalice decat daca acestea sunt create special pentru acvariul de apa sarata. Daca vrei sa folosesti plante de plastic sau alte componente colorate, verifica daca aceste culori nu se dizolva in sare. Cel mai bine este sa folosesti elemente de decor naturale. Pietrele coralice, pietrisul de dolomiti sau aragonit sunt foarte potrivite pentru ca ajuta si la mentinerea pH-ului. Totusi, unii acvaristi considera ca pietrisul este greu de curatat, pentru ca excrementele si resturile de mancare raman in el - astfel, in loc sa aiba efect pozitiv asupra calitatii apei, o deterioreaza.

Testele de calitate a apei

Compozitia chimica a apei din acvariu nu ar trebui si fie un mister pentru tine. Viata pestilor depinde de stabilitatea ecosistemului. Este posibil sa mentii un acvariu sanatos fara teste de calitatea apei, dar atunci primul semn ca ecosistemul nu functioneaza va fi un peste mort sau pe moarte. In ziua de astazi poti afla daca acvariul functioneaza bine cu ajutorul testelor. Candva testele de calitate a apei erau scumpe si nu puteau fi procurate decat de profesionisti. In ultimii ani au devenit foarte ieftine si se gasesc in aproape orice magazin cu profil acvaristic. Acestea pot fi mici bucati de hartie care isi schimba culoarea, teste electronice digitale sau aparate care citesc in mod constant valorile calitatii apei si regleaza functionarea echipamentului. Pentru majoritatea acvariilor se folosesc teste simple, care dau rezultate foate bune. Cele mai simple constau in bucati de sugativa imbibate cu substante care testeaza mai multe variabile in acelasi timp.

Temperatura

Primul parametru, si cel mai usor de masurat, este temperatura. Termometrele de acvariu pot fi: termometre de sticla cu forme diverse care se introduc in acvariu, sau termometre digitale care se asaza pe exteriorul acvariului de exemplu micile termometre exterioare cu cristale lichide care se lipesc de exteriorul acvariului. Pentru siguranta, este indicat sa verifici termometrele unul cu altul. Un grad, doua diferenta nu reprezinta o problema - dar unele termometre pot arata diferente mari. Tine cont ca intr-un bazin mic temperatura apei variaza o data cu temperatura din incapere, deci masoara temperatura la diverse ore ale zilei. De asemenea, daca vrei sa pui apa in acvariu, aceasta trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu apa din acvariu. Necesitatile de temperatura ale pestilor sunt variate, in functie de specie. Pentru majoritatea pestilor tropicali trebuie sa ai in acvariu o temperatura de circa 24 de grade Celsius.

PH-ul

PH-ul reprezinta masurarea aciditatii apei. Un pH 7 este neutru. PH-ul superior este alcalin iar cel inferior acid. Majoritatea speciilor tropicale au nevoie de un pH 6 – 7. Hartiile de test pot fi usor procurate si sunt simplu de folosit.

Salinitatea

In functie de locul unde traiesti si de unde iti procuri apa, aceasta poate avea mai multa sau mai putina sare. Apa sarata este mai densa, de aceea poti masura densitatea apei  si astfel sa afli cantitatea de sare din apa. In acvarile de apa dulce densitatea apei trebuie sa fie circa 1,000. Daca densitatea este intre 1,022 si 1,024 atunci ai un acvariu cu apa sarata. Hidrometrul este aparatul cu ajutorul caruia se masoara densitatea si acest aparat poate fi achizitionat din magazinele cu profil acvaristic.

Amoniacul, nitritii, nitratii

Cunoasterea concentratiei acestor componente este foarte importanta. Ideal ar fi ca testele sa fie zero pentru toate aceste substante. Dar pentru asta trebuie ca ecosistemul sa fie stabilizat si filtrarea biologica sa functioneze. Cand nivelul acestor componente incepe sa creasca, pestii incep sa moara. Aceste valori se masoara fie in miligram pe litru, fie in parti la milion (ppm). Ele reflecta raportul dintre cantitatea de excremente produse de pesti si cantitatea de bacterii “bune”. Amoniacul este cel mai periculos - la 6 ppm pestii incep sa moara. Pentru a controla concentratia acestor componente este nevoie de rabdare si timp in amenajarea acvariului, adaugarea pestilor noi si schimbarea apei din acvariu. Testele sunt foarte folositoare pentru ca iti dau posibilitatea de a actiona prin schimbarea si filtrarea apei inainte ca valorile concentratiilor acestor substante sa devina periculoase pentru pesti.

Duritatea apei

Duritatea apei inseamna concentratia de ioni de calciu si magneziu si ea depinde de locul de unde iti procuri apa. Majoritatea pestilor prefera apa cu o duritate mai mica: 50 - 200 ppm; apa dura se considera de la 200 ppm in sus. Intereseaza-te ce fel de apa prefera pestii pe care ii ai in acvariu.

Oxigenul si dioxidul de carbon

Pentru ca aceste componente sunt parti ale ciclului respirator al ansamblului pesti-acvariu ar fi bine sa fie supravegheate. Daca pH-ul este bun atunci probabil ca si concentratia de oxigen si dioxid de carbon este buna - deoarece gazele dizolvate afecteaza aciditatea apei. Lipsa de oxigen ucide pestii in lacurile poluate; si acvariul tau poate deveni cu usurinta poluat. Nivelul oxigenului dizolvat intr-un acvariu care functioneaza bine este de 7 - 10 ppm. Nu este cazul sa devii obsedat si sa verifici tot timpul calitatea apei. O data ce acvariul este stabilizat si functioneaza, testele se fac la cateva zile o data (desi temperatura ar trebui masurata zilnic). Cel mai important este sa cunosti necesitatile pestilor si modul cum functioneaza sistemul din acvariul tau.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.