Alegerea sistemului de filtrare pentru acvariul cu apa sarata

RSS

ALEGEREA SISTEMULUI DE FILTRARE PENTRU ACVARIUL CU APA SARATA

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Alegerea sistemului de filtrare pentru acvariul cu apa sarata
Alegerea sistemului de filtrare pentru acvariul cu apa sarata

In paraie repezi, rauri, oceane (mediul lor natural), pestii isi gasesc singuri locurile unde mediul este potrivit pentru a trai, manca si a se inmulti. Deoarece conditiile de viata si temperatura din rauri si paraie repezi se schimba in functie de sezon, pestii de apa dulce sunt nevoiti sa se deplaseze mult. Prin contrast, pestii de apa sarata au o viata mai usoara. Din acest motiv ei sunt mai sensibili la modificarile calitatii apei decat pestii de apa sarata. Daca vrei sa tii orice tip de peste (de apa dulce sau sarata) in captivitate, trebuie ca acvariul tau sa aiba un sistem de filtrare foarte bun.
Pentru majoritatea acvariilor obisnuite este suficient un singur filtru care curata apa. Totusi, multi acvaristi folosesc mai multe filtre - de teama sa nu se defecteze vreunul. In fond, daca mai investit atata timp si bani de ce sa nu ai un sistem de filtrare foarte sigur?
Pentru un acvariu tipic sunt necesare trei tipuri de filtrare: mecanica, chimica si biologica. Unele filtre nu asigura decat unul dintre aceste tipuri de filtrare; dar majoritatea sunt multifunctionale si asigura doua sau chiar toate tipurile de filtrare. Desi toate tipurile de filtrare sunt necesare pentru sanatatea acvariului, acvaristii experimentati consideri ca filtrarea biologica este cea mai importanta.

Filtrarea biologica

Filtrarea biologica este realizata de catre bacterii care consuma resturile lichide pe care le produc pestii. Acest proces este cunoscut sub numele de ciclul amoniacului. Pestii excreta amoniac, care este toxic pentru ei. In sistemele marine sanatoase exista un tip de bacterie (nitrosonas) care transforma amoniacul in nitriti, si alt tip de bacterie (nitrobacter) care transforma nitritii in nitrati. Nitratii nu pot fi indepartati cu usurinta din acvariu si, din acest motiv, este neaparat necesar sa se efectueze o data sau de doua ori pe saptamana schimbarea partiala a apei din acvariu.
Aceste bacterii cresc in mod natural in piatra coralica, pietris, dolomita, in filtre si pe aproape oricare alta suprafata din acvariu; din acest motiv majoritatea acvariilor nu au un biofiltru separat. Dar uneori, mai ales in ecosistemele foarte populate sau foarte sensibile (cum ar fi acvariile coraliere), acvaristii prefera sa nu se bazeze numai pe bacteriile care plutesc in sistem, ci au un filtru special pentru filtrarea biologica. Acest filtru, numit minge biologica, este o bucata de plastic care asigura o suprafata pentru cresterea bacteriilor. Filtrele biologice trebuie curatate, dar niciodata cu sapun, detergent, sau alte produse chimice care pot distruge colonia de bacterii. Pot fi  curatate cu apa sarata.

Filtrarea mecanica

Consta dintr-un filtru care strange particulele din apa. Materialul filtrului este fie o impletitura, fie are aspect de spuma de mare - acesta retine excrementelor organice solide sau orice alte particule din apa. Aceste particule pot fi si bacteriile “bune”, de aceea exista posibilitatea sa faca prea multa filtrare mecanica. Apa trebuie trecuta printr-un filtru mecanic inainte de a fi pusa in acvariu.

Filtrarea chimica

Este procesul prin care componentele organice dizolvate sunt extrase din apa. Aceasta se face, de regula, trecand apa printr-un filtru de carbon activ, care este ieftin si usor de inlocuit. Cu cativa ani in urma existau discutii intre acvaristi daca este sau nu necesara folosirea filtrelor de carbon. In zilele noastre, aproape orice acvarist experimentat este de parere ca trebuie sa existe un filtru de carbune in acvariul de apa sarata, pentru ca este foarte util.
Atunci cand componentele organice solubile se inmultesc in acvariu, apa va capata o culoare galbuie. In afara de faptul ca ii face pe pesti sa para ca traiesc intr-un smog gros, acumularea aceasta de materiale organice va impiedica cresterea si dezvoltarea normala a pestilor si este toxica pentru majoritatea pestilor de dimensiuni mici si a nevertebratelor. De asemenea, resturile organice pot infunda filtrele, favorizand dezvoltarea bacteriilor “rele” – care cresc cantitatea de toxine produsa de acvariu.

Epuratoarele

Epuratoarele, numite si aparate care extrag spuma, nu sunt folosite, in general, pentru filtrarea chimica in acvariile cu apa dulce si nici in acvariile marine cu un singur peste.
De obicei sunt foarte scumpe si nici nu sunt necesare. Dar pentru acvariile de recif este recomandat sa iti achizitionezi un astfel de filtru, pentru a suplimenta sistemele de filtrare mecanica si biologica. Epuratoarele indeparteaza substantele organice cum ar fi: proteinele, fosfatii si acizii grasi. Acestea apar ca mici pete uleioase pe suprafata apei, apoi, pe masura ce se acumuleaza, formeaza mici bule de spuma. Epuratorul extrage apa printr-un sistem de aerare, determinand spuma sa se ridice sub forma unor mici bule de murdarie, si sa ramana in causul filtrului. Acest caus trebuie curatat zilnic. Epuratorul asigura o filtrare mecanica si biologica, de aceea, daca ai un astfel de filtru, este de preferat sa treci prin el apa inainte de a o introduce in acvariu, si nu prin filtrul mecanic.

Tipuri de filtru

Exista foarte multe tipuri de filtru pe piata, si preturile variaza foarte mult de la un filtru la altul. Unul dintre cele mai populare tipuri de film este filtrul asezat sub pietris (desi unii acvaristi se plang de faptul ca aceste filtre sunt greu de curatat.). Filtrele exterioare sunt de asemenea populare pentru ca sunt rezistente si te poti baza pe ele. Acestea se asaza in afara acvariului si sunt adesea concepute pentru a accepta diferite tipuri de mediu.
Inainte de a te hotari ce fel de filtru iti cumperi, afla ce tip de filtrare este necesara pentru acvariul tau. Pentru un acvariu normal este de regula suficient un filtru care filtreaza, pe ora o cantitate de apa echivalenta cu de doua, trei ori volumul acvariului. Totusi, unele specii, cum ar fi caii de mare, nu pot trai in curentul pe care il produce acest filtru. De aceea, filtrul trebuie sa fie suficient de puternic pentru volumul acvariului, iar curentul pe care il produce sa nu fie prea mare pentru speciile pe care le tii in acvariu.
Desi este destul de usor sa montezi inca un filtru in acvariu, dupa ce s-a stabilizat, acest lucru trebuie sa il faci numai daca nu ai incotro - pentru ca iti disturbi ecosistemul.
Cel mai periculos este atunci cand filtrele nu mai functioneaza bine. Daca nu iti cureti filtrele in mod regulat si nu schimbi la timp carbunii, atunci s-ar putea sa ai probleme cu bacteriile “rele”. Aceste bacterii produc hidrogen sulturat (miros de oua stricate) si metan - ambele substante sunt toxice pentru viata marina. Deci, curata-ti filtrele in mod regulat.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.