Alegerea plantelor pentru un acvariu cu apa dulce

RSS

ALEGEREA PLANTELOR PENTRU UN ACVARIU CU APA DULCE

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Alegerea plantelor pentru un acvariu cu apa dulce
Alegerea plantelor pentru un acvariu cu apa dulce

Singura placere mai mare decat aceea de a-ti privi pestii frumos colorati cum inoata in apa clara si curata din acvariu este aceea de a-ti privi pestii cum trec printr-un perete dens de plante colorate in verde intens. Cand au mai multe locuri unde sa se ascunda si sa exploreze, pestii par a fi mai vioi. Dar in afara de faptul ca creeaza un mediu cu aspect mai natural, plantele verzi sanatoase ajuta de asemenea la crearea unui ecosistem mai sanatos.
Una dintre cheile vietii pe pamant este faptul ca animalele inspira oxigen si respira dioxid de carbon iar plantele verzi consuma dioxid de carbon si produc oxigen. Acest proces se aplica si sub apa si pe pamant. In mediul natural, plantele asigura filtrarea, aerarea si indeparteaza resturile chimice pe care le produc pestii. Acelasi lucru il pot face plantele intr-un acvariu cu multe plante. De fapt, exista doua lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand pui plante in acvariu; filtrul sa nu extraga toate resturile de care au nevoie plantele pentru a creste si ca, prin aerare, sa nu elimini prea mult dioxid de carbon necesar plantelor.

Pune plantele inaintea pestilor

Daca intentionezi sa pui plante in acvariu, fa-o inainte de a pune pestii. Cu cat acvariul este mai mare, cu atat mai bine. Plantele cresc repede chiar si intr-un acvariu de 100 de litri. Un pietris mai fin tine mai bine radacinile plantelor. Aranjeaza, pietrisul in asa fel incat sa fie mai inalt in partea din spate a acvariului - sa zicem 5 centimetri in fata si 10 centimetri in spate, pentru a putea sa vezi toate plantele. Pune substante fertilizante pentru plantele de acvariu (le gasesti la magazinul de unde ti-ai cumparat plantele), cantitatea depinde de tipul de fertilizant folosit.

Verifica pH-ul

Acum verifica pH-ul apei pe care vrei sa o folosesti. Trebuie sa fie neutru in jur de 7. Daca nu este 7, cumpara de la magazin substante pentru dedurizarea apei. Apoi umple acvariul pe jumatate astfel incat varfurile plantelor sa fie in apa iar tu sa poti totusi sa le aranjezi radacinile. Apoi infige radacinile plantelor in pietris. Nu pune mai multe plante la un loc - desi la inceput par stinghere, plantele se vor dezvolta pe masura ce li se dezvolta radacinile si rizomii (partea din radacina care produce plante noi). De asemenea, este mai usor sa asezi in pietris plante singure decat tufisuri care au mai multe radacini si o pozitie formata. Unele magazine vand plantele cu radacinile infipte in pietre si singura ta sarcina este sa introduci piatra in pietrisul acvariului.
O data ce esti multumit de plantatia ta, umple acvariul. In acest moment inca nu este cazul sa dai drumul filtrelor sa functioneze. Asigura-te ca temperatura apei este potrivita pentru pestii pe care intentionezi sa-i pui in acvariu (intre 21 si 26,5 grade Celsius). Plantele tale, ca si plantele din lacuri, au nevoie de hrana si lumina.
Fertilizatorul le asigura hrana. In ceea ce priveste lumina potrivita pentru plante, aceasta este sarcina cel mai greu de indeplinit intr-un acvariu. Majoritatea galeriilor de acvariu au becuri fluorescente care nu produc destula lumina pentru cresterea plantelor. Ele sunt facute pentru a-ti putea privi pestii. De regula este nevoie sa dublezi cantitatea de lumina - sa asiguri circa 5 wati pentru 4 litri de apa.

Lumina este o necesitate

Lumina pentru crestere (o lumina asemanatoare celei de zi) este absolut necesara pentru ca plantele au nevoie de o lumina cu spectru cat mai apropiat de lumina zilei. Daca ai o sticla care desparte lampile de apa din bazin, este de preferat s-o scoti, pentru ca blocheaza o parte din cantitatea de lumina. Cel mai bine este sa nu acoperi in nici un fel acvariul si sa fixezi lumina speciala pentru cresterea puietului vegetal chiar deasupra acvariului.
Asta inseamna ca va trebui sa eviti sa iti cumperi pesti care sar afara din acvariu, dar plantele vor creste deosebit de frumos cu varfurile iesind din apa, creand o minunata gradina acvatica.
Toate aceste lumini stimuleaza si cresterea algelor. De aceea este bine sa ai in acvariu cativa pesti care mananca alge si de asemenea cateva plante plutitoare ale caror radacini absorb excesul de nutrienti care plutesc prin acvariu.
Acum testeaza pH-ul apei. Trebuie sa fie foarte apropiata de 7. Porneste sistemul de filtre si poti sa introduci primii pesti. Verifica in mod regulat nivelul pH-ului si al nitratilor, in rest urmeaza procedura standard de instalare ca si la acvariile fara plante. Pe masura ce plantele cresc, pot neutraliza mai multe excremente de pesti, de aceea, atunci cand adaugi pestii, nu se va produce un soc atat de puternic in ecosistem - cum se intampla cu acvariile fara plante. Plantele asigura o parte din filtrarea biologica neutralizand excremente. Asta inseamna ca intr-un acvariu cu multe plante sanatoase pot fi tinuti mai multi pesti.
Ce plante sa pui in acvariu? Exista sute de specii. Unele sunt mai usor de ingrijit: vallisneria, elodea, hygrophila si echinodorus oriental - acestea sunt usor de procurat din magazinele cu specific acvaristic. Pentru alte plante mai exotice trebuie sa cauti mai mult prin magazine, sau sa te interesezi pe Internet.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
09 Jun 2009
marian mip

de unde pot lua si eu plante prin comanda

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.