Alegerea plantelor pentru acvariile cu apa sarata

RSS

ALEGEREA PLANTELOR PENTRU ACVARIILE CU APA SARATA

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Alegerea plantelor pentru acvariile cu apa sarata
Alegerea plantelor pentru acvariile cu apa sarata

Alegerea plantelor pentru decorarea acvariilor cu apa sarata este destul de dificila pentru ca majoritatea “plantelor” de acvariu sunt de fapt alge. Algele au o reputatie proasta, mai ales pentru acvaristii de apa dulce care, numai la auzul cuvantului alga, pleaca sa caute ierbicide. Dar algele nu sunt decat plante fara floare care cresc in apa. Sunt foarte rezistente (una dintre cele mai vechi forme de viata de pe planeta) si nu au nevoie pentru a creste decat de o calitate buna a apei si de lumina - substantele nutritive sunt asigurate de excrementele pestilor.
Pentru acvaristii de apa sarata diferenta dintre algele bune si algele rele este aceeasi cu diferenta dintre microalge, care pot fi observate numai dupa ce cresc exagerat de mult, si macroalge care pot avea diverse forme. Microalgele pot provoca haos in ecosistemul din acvariu; in schimb, macroalgele dau un aspect mai “natural” acvariului.

Algele imbunatatesc calitatea apei

Aceste plante care pot fi usor plantate si plivite ajuta la imbunatatirea calitatii apei prin eliminarea nitritilor si aerarea apei. Daca ai in acvariu pesti sau nevertebrate care au nevoie de plante in dieta lor, macroalgele sunt bune si pe post de hrana si pe post de ascunzatoare.
Deoarece algele nu fac flori si nu au seminte, se reproduc de regula prin fragmentare sau prin spori, acesti spori sunt de obicei eliminati din acvariu prin filtrare. In general, algele nu au nevoie de ajutor o data ce au inceput sa creasca. Adesea este nevoie sa le mai tai. Deci, de obicei, reproducerea algelor nu este un tel obisnuit intr-un acvariu, in afara de cazul in care algele mor.
Algele verzi fac fotosinteza si au nevoie de multa lumina. Multe dintre algele calcaroase (alt tip de alge verzi) au la inceput culoarea verde si, pe masura ce imbatranesc si carbonatul de calciu intra in frunzele si tulpinile lor, planta devine alba. Algele rosii si maro nu au nevoie de multa lumina. Algele verzi cresc repede daca au lumina puternica si mai incet daca lumina este mai slaba, in schimb algele rosii si maro cresc incet oricata lumina ar avea.
Exista mai multe varietati populare de macroalge care pot fi procurate din magazine. Unele necesita sa fie mai des plivite, altele mai rar. Daca ai corali in acvariu trebuie sa te asiguri ca algele nu ocupa tot spatiul vital si nu iau toata lumina impiedicand coralul sa se dezvolte. O data ce algele au cucerit coralul, este greu sa mai scapi de ele pentru ca isi infing radacinile in piatra coralului.
Daca te hotarasti sa tii alge in acvariu, trebuie sa stii si faptul ca algele pot albi si muri uneori chiar peste noapte. Aceasta moarte este cauzata fie de calitatea proasta a apei fie, uneori, de varsta inaintata a plantei. Cand algele mor, apa poate sa capete o culoare laptoasa pe masura ce toxinele sunt eliberate in apa si pestii pot muri in mai putin de o zi. Daca vezi cumva vreun semn de deteriorare, scoate repede din acvariu alga sau segmentul de alga care este pe moarte.

Varietati de alge

  • Caulerpa sertularioides este o alga cu aspect de feriga. Cunoscuta candva si sub numele de Caulerpa mexicana, aceasta alga este probabil cea mai cunoscuta alga de acvariu. Creste repede si poate sa creasca exagerat daca nu este plivita cu regularitate. O ruda apropiata, Caulerpa prolifera, creste de asemenea foarte repede si este usor de plivit.
  • Caulerpa racemosa, numiti si alga-strugure datorita aspectului ei, este o alga care se incrusteaza in pietre. Creste in mici ciorchini de bule. Daca ai corali, este de preferat sa nu pui o astfel de alga in acvariu decat daca o urmaresti cu atentie pentru ca se va incrusta in coral si o data ce a cucerit o piatra este foarte greu de indepartat.
  • Caulerpa cuperessoides este cunoscuta si sub denumirea de alga-cactus, pentru forma ei. Nu creste atat de repede ca rudele ei si este usor de controlat.
  • Penecillus capitatus, sau alga-pensula, este o alga calcaroasa care arata ca o pensula mare de machiaj si sta infipta in substrat. Creste relativ incet si nu necesita pliviri prea dese. Totusi atentie: pe masura ce imbatraneste si se imple de carbonat de calciu, proces normal, planta nu mai poate face fotosinteza si la un moment dat moare.
  • Halimeda opuntia. Frunzele ei arata ca niste mici fulgi de cereale; este, de asemenea, o planta calcaroasa care se albeste pe masura ce carbonatul de calciu patrunde in ea. Ca si Penecillus capitatus, trebuie urmarita cu atentie si indepartate frunzele ce par a fi pe cale sa moara. Daca esti un crescator fara experienta, este de preferat sa eviti aceste alge calcaroase pentru ca este nevoie de putina experienta pentru a le creste cu succes.
  • Udotea spinulosa este o alga calcaroasa cu aspect de evantai si, spre deosebire de cele doua alge mai sus mentionate, este mai usor de ingrijit si nu trebuie sa fi supravegheata in permanenta pentru a nu se usca, asta si din cauza faptului ca aceasta alga creste mai incet insa trebuie sa stii ca aceasta alga moare la cel mai mic semn de deteriorarea calitatii apei, deci este necesar ca ecosistemul din acvariu sa fie bine stabilizat inainte de a aduce o astfel de planta.
  • Halymenia sp. si Gracilaria sp. sunt niste alge foarte pretuite. Cresc mai incet decat speciile Caulerpa si nu au nevoie de plivire frecventa. De asemenea, sunt decorative si se potrivesc aproape pentru orice sistem de apa sarata.

Pietrele “vii” au de obicei incrustate alge roz si foraminifere: aceste alge sunt calcaroase. Acvaristii de recif le iubesc pentru ca nu cresc foarte repede si sunt colorate. Daca ai alge roz, ceea ce este aproape inevitabil intr-un acvariu de recif, s-ar putea sa trebuiasca sa adaugi din cand in cand calciu in apa.
Incearca sa eviti algele foarte prolifice cum ar fi Bryopsis sp. si Seriatopora sp. pentru ca vor acoperi absolut tot ceea ce sta nemiscat in acvariu. Pentru un acvariu numai cu alge sunt decorative.
Rezultatele potentiale ale proastei ingrijiri a plantelor pot fi usor reparate in departand bucati mai mari de planta.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.