Alegerea incalzitorului pentru acvariul de apa sarata

RSS

ALEGEREA INCALZITORULUI PENTRU ACVARIUL DE APA SARATA

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Alegerea incalzitorului pentru acvariul de apa sarata
Alegerea incalzitorului pentru acvariul de apa sarata

In majoritatea sistemelor marine traiesc pesti tropicali, de apa calda, pentru ca sunt cei mai colorati. Acesti pesti tolereaza mai bine decat altii variatiile de temperatura ale apei - pentru ca traiesc in zone de coasta superficiale, in care temperatura apei fluctueaza chiar si cu cateva grade intr-o zi. Atunci de ce sa te mai complici cu un incalzitor? Daca temperatura din casa este destul de buna pentru tine, atunci inseamna ca este destul de buna si pentru pesti, nu-i asa? Nu-i asa!
Chiar si speciile cele mai tolerante la variatiile de temperatura au nevoie de o temperatura relativ constanta. Fluctuatiile mari ale temperaturii apei in sistemele inchise streseaza pestii. Nu numai nevoile nutritionale ale pestilor sunt afectate de schimbarile de temperaturi, variatiile temperaturii pot modifica calitatea apei sau pot favoriza cresterea unor paraziti care fac rau pestilor. Temperatura afecteaza, si cantitatea de oxigen dizolvata in apa. Deci problema care se pune nu este daca sa-ti cumperi sau nu un incalzitor pentru acvariu, ci care incalzitor se potriveste acvariului tau. Nu sunt chiar atat de scumpe si, daca le ai, protejezi sanatatea pestilor.
Exista mai multe varietati de incalzitoare dar, pentru majoritatea acvariilor de domiciliu, incalzitoarele submersibile sunt considerate cele mai bune si sunt niste instrumente pe care te poti baza. Atunci cand iti cumperi echipamentul verifica daca poate fi folosit si pentru acvariile marine. Majoritatea incalzitoarelor submersibile sunt facute din sticla si trebuie sa le asezi in apropiere de fundul bazinului. Incalzesc apa, apa incalzita se ridica la suprafata (ca un curent), ceea ce ajuti la circulatia apei in acvariu. Unele incalzitoare trebuie ferite de contactul cu partile laterale ale acvariului si cu nisipul si s-ar putea sa fie nevoie sa le agati cu ajutorul ventuzelor. In cazul acesta curata ventuzele tot atat de des ca si filtrele.
E nevoie sa cunosti si temperatura apei, deci ai nevoie si de un termometru. Termometrele care se monteaza pe exteriorul acvariului sunt influentate si de temperatura aerului si nu sunt atat de precise. Cele interioare sunt mult mai precise dar nu trebuie sa contina parti metalice si sa nu fie cu mercur. Cele mai folosite sunt termometrele cu alcool. Daca acvariul este mai mare de 230 de litri, ar fi bine sa ai doua termometre pe care sa le agati de lateralele bazinului in zone ferite de curentul de apa calda ce se ridica de la incalzitoare.
Sa iti procuri un incalzitor este putin mai greu decat pare la prima vedere. Daca nu vrei sa-ti fierbi pestii, trebuie sa fii sigur ca incalzitorul nu ramane intepenit in pozitia ON (pornit), sau ca nu este atat de puternic incat revine repede la OFF (oprit). Poti sa verifici daca urmaresti beculetul care semnalizeaza functionarea (daca sta tot timpul aprins, sau daca se stinge imediat, inseamna ca incalzitorul nu este potrivit pentru acvariul tau). Desi trebuie sa stii cantitatea de caldura si celelalte nevoi termice ale sistemului tau pentru a alege incalzitorul potrivit, iata cateva indicatii generale pentru alegerea unui incalzitor.

Indicatii pentru incalzitoare

Un acvariu obisnuit trebuie sa aiba temperatura intre 23,5 - 25,5 grade Celsius dar, bineinteles, temperatura depinde de specia de peste pe care o ai. Incearca sa nu ai in acvariu o diferenta mai mare de un grad fata de temperatura standard.
Un incalzitor care poate creste temperatura apei cu circa 16 grade fata de temperatura camerei este potrivit. Tine minte ca acvariile mici pierd mai multa caldura decat cele mari pentru ca raportul dintre suprafata lor superficiala (inclusiv sticla) si volum este mai mare decat la acvariile mari.
Unele acvarii cu forme mai ciudate pierd. De asemenea, mai multa caldura. Citeste recomandarile producatorului pentru a te asigura ca incalzitorul pe care l-ai cumparat este suficient de puternic pentru a suplini aceste pierderi de caldura.
S-ar putea sa pierzi mai mult timp decat credeai pentru a gasi incalzitorul cel mai potrivit pentru acvariul tau, dar o data ce l-ai gasit, incalzirea nu te va mai ingrijora si nici nu-ti va mai consuma timp.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.