Alegerea filtrului potrivit pentru acvariile mici

RSS

ALEGEREA FILTRULUI POTRIVIT PENTRU ACVARIILE MICI

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Alegerea filtrului potrivit pentru acvariile mici
Alegerea filtrului potrivit pentru acvariile mici

Desi exista pesti care pot trai intr-un acvariu natural (fara alt echipament in afara de iluminare si incalzitor), pentru majoritatea acvariilor este nevoie de un aparat care sa filtreze elementele nedorite: excrementele si resturile de mancare de la pesti, gazele dizolvate in apa etc. Exista o gama foarte variata de filtre pe care ti le poti procura pentru acvariul tau.
Exista filtrele umede - care se monteaza sub substrat, filtrele care stau in bazin, filtrele care se atarna intr-o parte si filtrele care functioneaza din afara acvariului. Filtrul se alege in functie de marimea si tipul acvariului - dar iata cateva informatii de baza care se aplica tuturor acvariilor.
Prima informatie: exista trei tipuri de filtrare care se fac intr-un acvariu cu apa dulce - mecanica, chimica si biologica. Filtrele mecanice elimina particulele mari din apa, luand apa si trecand-o printr-un material filtrant. Acest material trebuie schimbat din cand in cand, cand se imbacseste.
Filtrarea chimica elimina o parte din gazele dizolvate in apa (care pot fi toxice pentru pesti). Aceasta filtrare se face pompand apa printr-un filtru de carbune. Si acesti carbuni trebuie schimbati in mod regulat.
Filtrele biologice sunt alcatuite din colonii de bacterii “bune”. Aceste bacterii consuma amoniacul si nitratii. Este nevoie de cateva luni pentru ca aceste filtre sa inceapa sa functioneze eficient; dar, o data puse in functiune, nu mai este nevoie sa inlocuiesti nimic.
Candva se foloseau filtre separate pentru aceste procese: acum exista filtre care fac doua sau chiar trei tipuri de filtrare in acelasi timp.

Tipuri de filtre

Cel mai cunoscut filtru este filtrul de decantare. El este o cutie mica de plastic care sta in interiorul acvariului. Ea este conectata la o pompa motorizata din exteriorul acvariului cu ajutorul unui tub de plastic. In interiorul cutiei se gaseste un filtru mecanic (o retea de firicele cu aspect de nuia de sticla) si un filtru chimic (niste granule de carbune). Pompa impinge apa care trece prin materialul filtrant si apoi se intoarce in acvariu.
Aceste filtre sunt potrivite mai degraba pentru acvariile mici (acvarii penru imperechere si acvarii-carantina).
Mult mai puternice sunt filtrele interioare cu motor electric; ele sunt atarnate de partea inferioara a peretelui acvariului si au inglobata in ele pompa motorizata. Extrag apa din acvariu si o imping in sus cu forta aerand-o, apoi trec apa printr-un filtru plasa si prin granulele de carbon. La majoritatea filtrelor, filtrul plasa si cel de carbune sunt impreuna formand o singura captuseala (rezerva) care se inlocuieste cand nu mai este buna.
Acest filtru interior cu motor electric este suficient pentru un prim acvariu, de circa 70 de litri, daca acvariul este ingrijit cum trebuie: calitatea apei si pH-ul mentinute la nivelul care trebuie, schimbat un sfert din apa din acvariu saptamanal, schimbate cu regularitate rezervele filtrelor, pestii sa nu primeasca prrea multa hrana si numarul pestilor din acvariu sa nu fie mai mare decat trebuie.

Adauga treptat pestii

Aducerea unui peste in acvariu implica dezvoltarea unui numar de bacterii “bune”, care elimina nitritii si amoniacul. Aceste bacterii mentin un nivel scazut al gazelor, in cazul in care acvariul nu este mult prea populat. Pentru a permite acestor bacterii sa se dezvolte in acvariu este indicat sa incepi popularea acvariului cu doar cativa pesti rezistenti cum ar fi danio si caras auriu. Pe masura ce pestii isi lasa excrementele in bazin se formeaza si colonii de bacterii care distrug aceste excremente. Daca testezi apa, vei observa cum nivelul amoniacului creste in primele cateva saptamani apoi scade pentru ca s-a format colonia de bacterii. O data ce nivelul amoniacului a scazut la zero poti sa mai adaugi alti pesti.
O calitate foarte importanta pe care trebuie sa o posezi daca te-ai hotarat sa cresti pesti este rabdarea. Desigur, este tentant sa te duci in magazin si sa-ti umpli de la inceput acvariul cu pesti, dar aceasta pripeala te va costa in timp si din punct de vedere financiar si din punct de vedere emotional, pentru ca s-ar putea ca pestii tai cei frumosi sa moara incetul cu incetul din cauza concentratiei prea mari de amoniac din apa. De aceea pune treptat pestii in acvariu.
In afara de filtrul interior cu motor electric mai exista si un filtru semiumed plasat sub pietris. Acesta este plat si fara fund si se monteaza sub patul de pietris. O pompa directioneaza apa prin filtru apoi afara din acvariu si inapoi. Un avantaj al acestor filtre este ca nu se vad, nu mai este nicio cutie mare si urata care atarna de peretele acvariului.
Dar problema este ca aceste filtre pot sa se incarce cu resturi, fiind ingropate sub ele, si atunci cauzeaza probleme in acvariu si nu pot fi curatate decat dupa demontarea intregului acvariu.
Unele filtre cu motor electric de tip nou au si o componenta pentru filtrarea biologica. Adica un burete sau o captuseala de filtru in care a fost injectata o cultura de bacterii consumatoare de nitrati. Chiar si folosind un astfel de filtru, este nevoie de timp pentru dezvoltarea unei culturi sanatoase de bacterii.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.