Afla ce ai in acvariu

RSS

AFLA CE AI IN ACVARIU

12 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Afla ce ai in acvariu
Afla ce ai in acvariu

Apa acvariului este, atmosfera in care traiesc pestii tai. In ea pestii si nevertebratele respira, mananca, se misca si isi fac nevoile, de aceea o filtrare eficienta si schimbarile frecvente ale apei sunt atat de importante – mai ales in acvariile de apa sarata.
Daca tu crezi ca apa inseamna doar H2O gresesti. Nu numai ca exista si alte elemente prezente in orice apa, chiar si distilata, dar, atunci cand adaugi sarurile pentru un sistem marin, schimbi complet “compozitia” apei. Problema compozitiei apei si a modului de prepararea acesteia este adesea prea putin luata in seama de acvaristi incepatori.
Multi novici in acvaristica cheltuiesc multi bani si timp incercand sa regleze sistemul de filtrare si sa caute accesoriile potrivite pentru ca nu stiu de ce nu functioneaza ecosistemul din acvariu. De cele mai multe ori nu este de vina apa, totusi poate fi, deci: afla ce este in apa. Pre-tratamentul si testarea sunt niste practici simple si eficiente si astfel elimini posibilitatea de a avea o “atmosfera” poluata in acvariu.

Sursele de apa

Acvaristii de apa sarata si dulce folosesc diverse surse de apa. Multi acvaristi de apa sarata nu au noroc sa locuiasca in apropierea unei surse de apa sarata destul de curata; deci si ei pornesc de la ape dulci in care adauga saruri special concepute pentru a crea un mediu marin.
Majoritatea surselor de apa dulce: apa de robinet, apa de fantana, apa din rauri sau lacuri, apa distilata, apa de izvor, apa de ploaie, apa deionizata. Toate aceste surse de apa contin elemente nedorite. In cazul apei distilate si deionizate, aceste elemente sunt in cantitati infime; dar daca nu ai un aparat de distilare sau de deionizare in casa, acest tip de apa este foarte scump. In cazul apei de robinet, apei de fantana si al apei din lacuri si rauri, apa poate fi foarte poluata.

Testele de calitate a apei

Inainte de a pune apa in acvariu, e necesar un test de calitatea apei, pentru a afla ce contine. Unele elemente nu le poti testa; de exemplu: pesticide, fosfati organici, fenoli si alte componente care in cantitati mari iti pot ucide pestii. Daca intentionezi sa folosesti o sursa de apa in mod regulat, de exernplu propria ta apa de robinet, ar fi bine daca i-ai face analiza intr-un laborator specializat, pentru a afla ce contine si in ce concentratii. Adesea, calitatea apei este sursa unor probleme majore de sanatate in acvariul tau.
Indiferent de sursa, trebuie sa lasi apa sa se “odihneasca” mai multe ore, inainte de a o pune in bazin – se recomanda 24 de ore. De asemenea este foarte important sa aerezi apa, in timp ce se “odihneste”; asta mentine nivelul oxigenului ridicat, si ar putea sa isemne diferenta dintre un acvariu activ, sanatos si unul in care ai mereu probleme cu cresterea exagerata a algelor si cu infectiile produse de paraziti.

Sistemele de apa sarata

Pentru sistemele de apa sarata trebuie sa adaugi sarurile in apa inainte de a lasa apa sa se “odihneasca”. Aerarea si “odihnirea” apei sunt si mai importante pentru acvariile recifice deoarece apa din mediul recific natural este intotdeauna bine oxigenata. De asemenea, “odihnirea” apei permite gazelor volatile care pot face rau pestilor (de exemplu clorul) sa se evaporeze. Exista in amestecul de saruri elemente care se dizolva mai greu decat altele. Dar procedeul de “odihnire” a apei da acestor elemente timp sa se dizolve, sa se amestece si sa se distribuie omogen in toata apa.
Majoritatea acvaristilor, pasionati experimentati sau profesionisti, isi trateaza apa punand-o sa curga printr-un mic filtru de carbon si unul mecanic in timp ce se “odihneste”. Acest tratament elimina clorul si micile particule organice sau anorganice si neutralizeaza multe dintre componentele care ar putea crea probleme daca ajung in acvariu. Acest pretratament reduce fluctuatiile din calitatea apei de la sursa. De exemplu, substantele chimice introduse in apa de robinet, sau microalgele, microorganismele care au patruns in apa de rau.
Exista in comert o gama variata de saruri care se adauga in apa dulce, pentru a crea un mediu marin.
Compozitia acestor saruri variaza, desi nu mult, de la un tip de sare la altul. Pentru un acvariu recific, calitatea apei este foarte importanta, deoarece nevertebratele marine (cum ar fi coralii si anemonele) sunt mult mai sensibile chiar si la variatii mici in compozitia chimica a apei. Apa sarata contine unele elemente in cantitati mari (cum ar fi clorura de sodiu adica sarea) si alte elemente in cantitati mici (acestea se numesc oligoelemente). Concentratiile oligoelementelor nu sunt chiar identice pentru toate sarurile de acvariu (sa nu folosesti niciodata saruri care nu au o lista exacta cu ceea ce contin si in ce concentratie). Elementele majore care se gasesc in orice sare de calitate sunt: clorura de sodiu, clorura de magneziu, sulfat de magneziu, sulfat de calciu, sulfat de potasiu, carbonat de calciu si bromuri. In apa de mare exista intotdeauna aceste componente in concentratii aproape identice indiferent de zona de unde provine apa.
Mai exista si oligoelementele care se gasesc in apa marii dar in cantitate infima; s-a dovedit ca pentru a crea un acvariu marin sanatos sunt suficiente circa 70 de oligoelemente, si majoritatea sarurilor de calitate le contin. Aceste elemente sunt foarte inportante pentru un acvariu sanatos. De aceea crearea unui mediu marin pune cateva probleme.
Este greu de descifrat pe o sare de acvariu fiecare element si concentratia acestuia (tine cont ca sunt circa 70). Unele saruri in reactie cu apa pot degaja anumite componente nocive pentru acvariul tau. Trebuie sa fii sigur, mai ales pentru sistemele recifice, ca sarea nu adauga sau favorizeaza producerea de nitrati si fosfati. Sarurile de calitate satisfac aceste cerinte. Dar este de preferat sa testezi apa inainte de a o introduce in acvariu - asta ca sa fii sigur.
Oligoelementele sunt importante pentru ca asigura anumite substante nutritive pentru pesti. De aceea multi acvaristi profesionisti sustin ca trebuie sa adaugi din cand in cand aceste elemente si sa nu te bazezi numai pe sarurile pe care le-ai pus in apa. Aceste elemente includ si iod, strontiu, molibden, zinc, fier, cobalt. Pentru acvariile recifice in care chiar traiesc corali este necesara adaugarea calciului. Exista in comert produse care “fortifica” apa, prin adaugarea acestor elemente necesare. Pentru a decide daca ai nevoie de aceste elemente si cat de des trebuie sa le adaugi in apa iti trebuie multa experienta.
Fa intotdeauna un test apei, inainte de a o pune in acvariu. Acest lucru este mai important in acvaristica de apa sarata, pentru ca exista diferente in compozitia sarurilor. Sarurile de calitate trebuie sa aiba o cantitate infima (aproape de loc) de fosfati si nitrati; Aceste componente favorizeaza cresterea algelor daunatoare si sunt de obicei toxice pentru creaturile de recif. Limitele concentratiilor acestor elemente in apa “proaspata” sunt de: 4,5 – 5 ppm nitrati si 0,05 – 0,1 ppm fosfati.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Acvariul
22 Nov 2010
crina

Buna,as dori sa stiu daca apa ionizata e buna pentu pesti in acvariu?multumesc

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pesti
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.