Papagalul amazonian cu frunte albastra

RSS

PAPAGALUL AMAZONIAN CU FRUNTE ALBASTRA

21 Apr 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Papagalul amazonian cu frunte albastra
Papagalul amazonian cu frunte albastra
Papagalul amazonian cu frunte albastra
Papagalul amazonian cu frunte albastra

Papagalii cu fruntea albastra sunt cei mai variati dintre speciile de amazonieni. Unele pasari intru-un stol pot fi relativ anoste, dar altele au culori foarte vii si frumoase. Aceste pasari sunt foarte raspandite si destul de populare in Statele Unite. Vorbesc, dar de obicei nu atat de bine ca cei cu ceafa galbena sau capete galbene. Sunt niste pasari inteligente si curioase, dar uneori timide.
Amozonieni cu frunte albastra pot trai probabil pana la 50/60 de ani, sau mai mult, dar se stiu foarte putine despre durata lor de viata in captivitate.

Aspect si personalitate

Sunt pasari destul de mari, de 30-40 cm lungime, iar masculi sunt in general mai mari si mai frumos colorati decat femelele, au capetele si ciocurile mai mari. In general sunt verzi, cu pete de albastru, galben si alb. Una dintre subspecii, ara aestiva, care provine din Brazilia, are mai putin galben pe aripi, iar pe obraji are albastru. O alta suspecie, Ara xanthopteryx, originara din Paraguay, Bolivia si Argentina, are pete galbene pe obraji, si dungi mari galbene si rosi pe aripi. Totusi, la toti papagalii cu frunte albastra, penele de zbor sunt verzi cu varfuri albastre. Penele de pe coada au varfuri galben-verzui si pete rosii.
In tinerete au ochi caprui, dar ochii adultilor sunt galbeni-portocalii. Majoritatea pasarilor tinere au culori mai putine, in comparatie cu adultii. Amazonienii cu frunte albastra pot trai probabil pana la 50 - 60 de ani, sau mai mult, dar se stie foarte putin de durata lor de viata in captivitate.
Pasarile mature in special masculii pot deveni  foarte legate de o anumita persoara si sa o “protejeze” in mod agresiv de alti oameni. Sunt destul de usor de crescut, dar sunt mai predispusi la boli comune, in comparatie cu alti amazonieni. Sunt buni ca pasari de casa si in general costa cam 900 dolari, o pasare tanara.
Aceste pasari sunt foarte active si au tendinta spre obezitate daca sunt inchise prea mult timp.  Trebuie sa li se asigure tot timpul jucarii, bucati de lemn sau crengi pe care sa le poate rontai. De asemenea, au nevoie de spatiu pentru miscare.

Ingrijirea

Baia sau dusul sunt vitale pentru mentinerea unui menaj bun si a starii bune a pielii. Pasarile pot fi stropite si apoi lasate sa se usuce intr-o camera calda, la soare, sau sa fie uscate cu grija cu un uscator de par. Trebuie sa fiti atenti sa nu taiati excesiv aripile, caci amazonienii cad deseori si se pot rani. Taiati numai din penele de zbor principale si numai atat cat pasarea sa poate plana spre podea. Amazonienii cu fruntea albastra  au corpul greu si trebuie sa fiti atenti sa nu taiati prea mult penele. Taierea excesiva a aripilor poate duce la raniri in urma caderii.

Hranirea

Amazonienii trebuie hraniti cu o dieta granulata. O dieta de baza excelenta  pentru amazonieni  este cea bogata  in proteine, dar pot fi servite  si cu mancare pasata. Dieta suplimentata zilnic cu fructe si legume proaspete, pentru varietate. Zilnic trebuie sa primeasca aproximativ 1/4- 1/3 ceasca de dieta preparata si 1/4 -1/3 ceasca de fructe si legume proaspete. Urmariti cat mananca: Supraalimentarea  duce la pretentii si mofturi la mancare si la risipa de mancare prin aruncarea ei. Din cauza predispozitiei  la obezitate, amazonienii cu fruntea albastra trebuie sa primeasca  doar putin sau deloc seminte de floarea soarelui sau rapita (acestea trebuie oferite doar ca delicatese). Nu sunt necesare suplimente de vitamine pentru pasarile care mananca o dieta preparata pe baza de reteta.
Pasarile ce primesc o dieta exclusiv formata din seminte au nevoie de un supliment de vitamine si minerale pentru prevenirea bolilor care produc deficiente in functionarea organelor. Vitaminele trebuie sa fie adaugate preferabil intr-o mancare moale,si nu in apa, care diluiaza vitaminele. Vitaminele solubile in apa se dizolva rapid, iar apa cu vitaminele  si indulcitoarele acestora reprezinta un mediu de crestere bun pentru bacterii si pot duce la boli bacteriene. Vitaminele adaugate peste seminte sunt de obicei pierdute atunci cand pasarile cojesc semintele.

Colivia

Amazonienii cu frunte albastra sunt foarte activi si trebuie sa li se asigure cea mai mare colivie pe care o permit spatiul si bugetu. Ideal ar fi ca ei sa poata zbura in colivie. Constructie unei colivii durabile nu reprezinta o problema atat de mare la amazonieni fata de ara sau cacadu, dar sunt necesare incuietori sau zavoare cu siguranta. Daca este posibil, ar fi bine ca pasarea sa aiba o colivie afara, care sa-i ofere loc  de joaca la soare si aer curat.

Imperecherea

Varsta de imperechere  incepe de obicei la 3-5 ani. Amazonienii ce frunte albastra  sunt foarte dificil de imperecheat in captivitate. In America  de Nord, amazonienii cu frunte albastra  se imperecheaza in principal primavara si un sezon de imperechere limitat, care tine din februarie  sau martie pana in iunie sau iulie. Femela cloceste de obicei 3 sau 4 oua. Pentru coliviile de imperechere, o alegere buna ca material de constructie ar fi sarma de sudura de 2,5 X  2,5 X 35 cm. Marimea  potrivita a coliviei ar fi 120 cm latime, pe 120 inaltime si 240 cm lungime, suspendat la 1,2 metri deasupra podelei sau pamantului.
Pentru cutii-cuibar de imperechere pot fi folosite cutii de lemn. Dimensiunea cutiei-cuibar este, aproximativ, de 30 X 30 X 60 cm. Puilor incep sa le creasca aripile la aproximativ 10 sau 12 saptamani. Amazonienii cu frunte albastra sunt reletiv usor de hranit cu mana. Cea mai mare parte a retelelor  de hranit cu mana pot fi folosite cu succes.
Amazonienii cu frunte albastra pot fi  zgomotosi in perioada de imperechere. In general, in aceasta perioada trebuie sa se aiba in vedere zgomotul si distanta fata de  vecini.

Boli frecvente

  • Ciugulirea penelor;
  • Psitacoza;
  • Lipsa de pofta de mancare;
  • Obezitate;
  • Agresarea perechii;
  • Toxicitate, ingerarea de metale;
  • Necroza ghearelor.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pasari
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pasari
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.