Alegerea unui papagal cu cap maroniu

RSS

ALEGEREA UNUI PAPAGAL CU CAP MARONIU

08 Jun 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Alegerea unui papagal cu cap maroniu
Alegerea unui papagal cu cap maroniu

Papagalii cu cap maroniu sunt pasari mici, indesate si verzi, cu capete maronii. Partea superioara a ciocului este intunecata la culoare, cea inferioara este de culoare deschisa. Pasarea are numele latin Poicephalus cryptoxanthus, denumire la ce se refera la petele de un galben stralucitor de sub aripi, vizibile numai atunci cand pasarile sunt in zbor.
Papagalii cu cap maroniu se intalnesc in libertate in sud-estul Africii, din partea de nord-est a Africii de Sud pana in patrea de set a Tanzaniei. Traiesc in paduri de campie, de la savanele uscate la tinuturile impadurite, preferand arborii de baobab. Dieta lor consta in fructe, nuci si seminte, dar uneori  ataca si recoltele. Pasarile salbatice se intalnesc de obicei in perechi sau grupuri mici, si sunt timide si precaute.
Pot trai pana la aproximativ 30 ani, dar majoritatea supravietuiesc doar 15-20 ani. Sunt jucause si comunicative si le place la nebunie sa le acorzi atentie. Pot fi afectate, dar nu cer o atentie speciala. Au tendinta sa devina mai independente cand ating maturitatea sexuala (pe la doi, trei ani), iar masculii adulti pot fi agresivi in timpul sezonului de imperechere. Desi nu vorbesc prea rau, au o capacitate limitata de imitare.
Exemplarele tinere se adapteaza rapid la medii noi si trebuie sa fie trecute prin cat mai multe experiente noi cat sunt mici. Pasarile adulte sunt mai putin adaptabile  la medii nefamiliare sau schimbari de dieta.
Papagalii cu cap maroniu sunt jucausi si plini de energie. Desi nu se gasesc in numar mare pe piata, sunt niste pasari de casa bune. Trebuie sa li se asigure tot timpul jucarii, bucati de lemn sau crengi de arbori  netoxici. Pasarile tinere  trebuie obisnuite cu multi oamnei  si expuse la o varietate de situatii, cum ar fi colivii noi, jucarii, vizite la veterinar, joaca cu prietenii stapanului, sa li se taie pripile si ghearele etc., pentru a se evita teama de situatii noi.

Hranirea

Papagalii cu cap maroniu, la fel ca si cenusiii africani, par sa utilizeze calciu in mod diferit fata de alte specii. Pasarile tinute in casa au tendinta  sa prezinte semn de dificienta a calciului, ceea ce poate reprezenta o problema de sanatate serioasa. Lumina naturala sau cu spectru total poate fi de ajutor in tratarea acestei probleme.
Papagalii africani trebuie hraniti cu o dieta granulata sau extrudata. Pasarile trebuie hranite  cu aproximativ o lingura “cu varf” de mancare, la care se adauga aproximativ  o lingura de fructe si legume proaspete zilnic, pentru varietate. Delicatesele trebuie oferite in cantitati mici, in special ca recompensa pentru un comportament bun. Trebuie asigurata zilnic apa curata, proaspata. Nu sunt necesare suplimente de vitamine pentru pasarile ce mananca o dieta preparata.
Pentru pasarile cu o dieta bazata pe seminte este necesar suplimentul de vitamine. Vitaminele sunt adaugate uneori pe coaja, dar acestea sunt aruncate de pasari, cand mananca. Vitaminele trebuie adaugate de preferat intr-o mancare moale, si nu in apa, caci vitaminele si indulcitoarele  acestora stimuleaza cresterea bucateriilor in apa.
Poicephalus sunt foarte dificil de hranit cu mana. Ideal este sa fie hraniti de parinti timp de aproximativ una sau doua saptamani, astfel trebuie hraniti foarte des. Le cresc aripile la aproximativ sapte-noua saptamani.

Ingrijirea

Baia sau dusul sunt vitale pentru mentinerea unui penaj  bun si a conditiei bune a pielii. Pasarile pot fi udate si apoi lasate sa se usuce intr-o camera calda, la soare, sau sa fie uscate cu grija cu un uscator de par. Trebuie sa fiti atenti sa nu taiati axcesiv aripile, caci pasarile cu corp greu cad deseori si se pot rani. Taiati numai din penele de zvor principale si numai atat cat pasarea sa poata plana spre podea.

Colivia

Papagalii africani sunt foarte activi si trebuie sa li se asigure cea mai mare colivie pe care o permint spatiul si bugetul. Marimea coliviei ar trebui sa fie macar de 1,2 X 1,2 X 1,2 metri sau  1 X 1 X 2 metri. Colivia trebuie sa aiba doua stinghii, asa incat pasarile sa se poata misca pe ala. Trebuie oferite jucarii si activitati. Ideal ar fi ca pasarile sa aiba si o colivie afara, care sa permita expunerea la lumina soarelui si aer curat, pe vreme buna.

Imperechere

Papagalii cu cap maroniu se inmultesc bine in captivitate. Unele pasari mai prolifice se inmultesc tot anul, dar majoritatea o fac numai iarna si la inceputul primaverii. Femelele clocesc de obicei 3-4 oua.

Cuibarul

Papagalii cu cap maroniu folosesc cutii verticale de dimensiunile 25 X 25 X 30 cm sau o cutie in forma de L.

Boli frecvente

  • Clamidoza(Psitacoza)
  • Boala ciocului si penelor de papagal
  • Smulsul penelor
  • Sindromul ficatului dilatat
  • Boli respiratorii-Aspergiloza
  • Infectii bacteriene,virale si datorate ciupercilor
  • Boli datorate dificientei de calciu
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pasari
27 Feb 2013
andreea

ah vrea sa cumpar asa ceva dar imi trebuie sa stiu cat cat costa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
poop mersi pentru tot :-*

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pasari
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.