Alegerea unui cacadu cu ochi golasi

RSS

ALEGEREA UNUI CACADU CU OCHI GOLASI

08 Jun 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Alegerea unui cacadu  cu ochi golasi
Alegerea unui cacadu  cu ochi golasi

Cacaduul cu ochi golasi cunoscut si sub numele de corellas sau corellas cu cioc scurt este uneori confundat cu cacaduul lui Goffin, care este mai mic.
Papagalii  cacadu cu ochi golasi sunt pasari albe de marime medie (35 pana la 43 de centimetrii  lungime), cu o creasta alba scurta  si culcata, cercuri albastre in jurul ochilor si o pata mica roz intre ochi si nari. Partea inferioara a aripelor  este galbena.
Aceste pasari, al caror nume latinesc este Cacatua sanguinea sunt destul de des intalnite si pot fi vazute in stoluri mari in partea de nord si centrala a Australiei, unde locuiesc in tinuturile impadurite riverane din apropierea  pasarilor si terenurilor agricole. Deseori invadeaza zonele cultivate si produc pagube recoltelor. In timpul sezonului de neimperechere se pot aduna in stoluri uriase, de peste 20 000 de exemplare, si colinda pe zone mari in cautare de mancare, deseori fiind ucise ca daunatoare ale recoltelor.
In salbaticie, se hranesc in copaci si la sol, in cea mai mare parte cu seminte, grane, fructe, boabe, mugeri, flori, nucisi larve de insecte. Perioada lor cea mai activa este inceputul dimineti si sfrasitul dupa-amiezii.
Desi sunt in mare masura subestimati si deseori ignorati din cauza aspectului lor destul de neobisnuit, papagalii cacadu cu ochi galosi sunt pasari inteligente, cu o personalitate exceptionala. Sunt blanzi, jucausi si afectuosi, si pot fi pasari de casa foarte bune. Vorbesc bine foarte rar, dar nu sunt atat  de galagiosi, pretentiosi sau posesivi cum sunt papagalii cacadu alibi mai rari.
Aceste pasari sunt foarte curioase si le place sa ciuguleasca obiecte, dar nu sunt la fel de distrugatoare ca alti cacadu. Trebuie sa li se asigure tot timpul jucarii, bucati de lemn sau crengi. Cacadu de apartament nu trebuie sa fie lasati liberi nesupravegheati in interiorul casei  deoarece pot da deseori peste substante toxice sau alte articole periculoase. Pentru a se evita teama de situatii noi, pasarile tinere trebuie obisnuite cu prezenta multor oameni si trebuie expuse la o varietate de situatii, cum ar fi colivii noi, jucari, vizite la veterinar, joaca cu prietenii stapanului, taiatul aripilor si ghearelor etc. Totodata, ele au nevoie de spatiu pentru miscare.
Cacadu cu ochi golasi traiesc probabil pana la 50 de ani, dar durata lor exacta de viata nu este cunoscuta. Multi mor din cauza bolilor sau a ranilor, inainte sa atinga maximul duratei lor potentiale de viata.

Hranirea

In general, papagalii cacadu trebuie hraniti cu mancare granulata sau extruata, suplimentata zilnic cu fructe si legume proaspete, pentru varietate. Zilnic trebuie sa primeasca aproximativ 1/3 ceasca de mancare preparata dupa reteta sau 1/3 ceasca de fructe si legume proaspete. Urmariti cat mananca, deoarece supra-alimentarea duce la pretentii si mofturi la mancare si la risipa de mancare prin arunacrea ei. Cacadu cu ochi golasi sunt oarecum predispusi la obezitate.
Cacadu cu ochi golasi adulti si tineri folosesc caloriile in mod eficient si sunt pretentiosi la mancare. Incercati sa va asigurati ca hrana pe care o mananca este nutritiva si evitati hranirea cu cantitati mari de seminte bogate in grasimi, cum ar fi cele de floarea soarelui sau rapita. Nu sunt necesare suplimente de vitamine pentru pasarile care primesc o dieta preparata dupa reteta.  
Pasarile ce mananca o dieta formata exclusiv din seminte au nevoie de un supliment de vitamine si minerale, care trebuie adaugate, de preferat, intr-o mancare moale, si nu in apa, caci apa cu vitamine si indulcitoarele acestora reprezinta un mediu de crestere bun pentru bacterii si poate duce la boli bacteriene. Vitaminele si mineralele adaugate in mancare sunt deseori pierdute atunci cand pasarile cojesc semnitele.

Ingrijirea

Baie sau dusul sunt vitale pentru mentirea unui penaj bun si a unei stari bune a pielei. Pasarile pot fi stropite si apoi lasate sa se usuce intr-o camera calda, la soare, sau uscate cu grija cu un uscator de par. Trebuie sa fiti atenti sa nu taiati excesiv aripile, caci papagalii cacadu cad deseori si se pot rani. Taiati numai penele de zbor principale si numai atat cat pasarea sa poata plana spre podea. Cacadu cu ochi golasi zboara mai bine decat cei molucani sau umbrelati si trebuie inlaturate putin mai multe pene.

Adapostirea

Cacadu  sunt foarte activi si trebuie sa li se asigure cea mai mare colivie pe care o permit spatiul si bugetul. Ideal ar fi ca ei sa poata zbura in colivie. Constructia unei colivii durabile nu prezinta o problema la fel de mare la cacadu cu ochi golasi ca la cacadu mai mari, ca cei dintai nu au ciocurile atat de puternice. Atentie insa, multi sunt priceputi la deschiderea usitelor coliviei, asa ca pot fi nrcesare incuietori sau zavoare cu siguranta. Colivia trebuie sa ofere macar atata spatiu incat pasarea sa-si poate inchide aripile. Daca este posibil ar fi bine ca pasarea sa aiba si o colivie afara, care sa-i permita sa se joace la soare si aer curat.

Imperecherea

Cacadu cu ochi golasi se imperecheaza foarte rar in captivitate. Varsta de imperechere incepe de obicei la 4-6 ani, dar poate incepe si la 3 ani. Nu se cunoaste varsta maxima pana la care se pot reproduce.
Imperecherea in captivitate poate fi foarte dificila. In America de Nord, cacadu cu ochi golasi se imperecheaza in principal iarna si primavara. Femela cloceste 2 sau 3 oua odata. Marimea potrivita pentru o colivie de imperechere este de 180 X 120 X 120 cm, suspendata la 1,2 metri deasupra podelei sau pamantului.

Cutia-Cuibar

Deseori sunt folosite cutii cu doua intrari, pentru a impiedica masculul sa blocheze femela in cutie. Pot fi folosite cutii de lemn clasice, iar papagalii cacadu cu ochi golasi prefera de obicei un cuib adanc si ingust. Marimea aproximativa ar fi de 30 X 30 X 60 cm sau de 30 X 30 X 90 cm.
Perioada de incubatie este de 24 - 26 zile. Puilor incep sa le creasca aripi la aproximativ 10 - 12 saptamani. Cacadu cu ochi golasi sunt relativ usor de hranit cu mana, si cea mai mare parte a retetelor pentru acest gen de hranire pot fi folosite cu succes.
Cacadu masculin devin deseori agresiv fata de pereche lor, asa ca in constructia si aranjarea coliviei trebuie sa aveti in vedere tehnici de reducere a agresiunilor. Taierea aripelor masculului inaintea sezonului de imperechere va ajuta femela sa scape, in caz de agresiune.
Observatie:  In perioada de imperechere, trebuie sa se aiba in vedere zgomotul si distanta fata de vecini. Daca sunt lasati in aer liber, papagalii cacadu pot tipa toata noaptea, mai ales in cele cu luna plina. In statele sudice, coliviile de la exterior trebuie protejate de oposumi, pentru prevenirea expunerii la parazitul Sarcocystis falcatula, care poate produce o infectie fatala a plamanilor.

Boli frecvente:

  • Boala ciocului si penelor (mai ales in salbaticie);
  • Ciugulirea penelor;
  • Psitacoza;
  • Agresarea perechii;
  • Lipsa poftei de mancare;
  • Infectii bacteriene sau datorate ciupercilor;
  • Sarcocistoza;
  • Intoxicare,ingerarea de metale.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Specii de pasari
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pasari
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.