Scheletul

RSS

SCHELETUL

15 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Scheletul
Scheletul

Scheletul pasarii este foarte clar adaptat zborului. Oasele sunt foarte usoare prin structura lor si au suprafete mari de depunere a musculaturii de zbor. Cu cateva exceptii, acestea nu sunt umplute cu maduva, ca la mamifere, ci sunt goale pe dinauntru. In cavitati, acolo unde scheletul este foarte solicitat (de ex. pe suprafelele de insertie a muschilor de zbor), se gaseste o retea de bare subtiri de sustinere. Acestea sunt static astfel orientate, incat actioneaza impotriva fortelor care vin din afara. Prin aceasta invelisul relativ subtire al oaselor se stabilizeaza fara mari tulburari de echilibru.
In mare parte a fiecarui os, ca de ex. la oasele aripilor, la oasele femurale, la unele oase ale testei si la unele vertebre, la coaste la stern si de asemenea la bazin, exista saci aerieni care se afla in legatura cu aparatul respirator. Oasele astfel umplute cu aer contribuie si ele la reducerea greutatii. Un os al pasarii poate fi deci imaginat ca un cilindru gol care se compune dintr-un perete subtire si solid ca invelis si care in interior este consolidat de aer si de lamele osoase.
Pentru medicul veterinar, structura aceasta are importanta. Invelisul subtire al osului contine foarte mult calciu si este din aceasta cauza dur, dar si sfaramicios. Se sparge mult mai usor decat cel al oaselor pline cu miduva ale mamiferelor. La ingrijirea chirurgicala a fracturii, doctorul trebuie sa aiba in atentie acest lucru si sa foloseasca tehnici si materiale adaptate special pentru aceasta operatie. Bogatia in calciu a oaselor este pentru multe ouatoare un avantaj. Acesta foloseste ca rezerva in cazul unei nevoi crescute de calciu, in special in timpul perioadei de ouat.
Alte particularitati evidente ale scheletului pasarilor sunt ciocul fara dinti, al carui maxilar inferior este mobil, transformarea bratelor in aripi, modificarea bazinului si a membrelor inferioare in suporti putemici ai intregii greutati a corpului pe sol, contopirea vertebrelor lombare si cele ale mijlocului, precum si a oaselor bazinului si a vertebrelor cozii alungite sub forma aerodinamica si astfel adaptate zborului.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
19 Oct 2009
cristinuta

frumos papagal.super tare.ok

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pasari
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.