Organele tractului urinar

RSS

ORGANELE TRACTULUI URINAR

15 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Organele tractului urinar
Organele tractului urinar

Organele tractului urinar ale pasarilor si reptilelor au multe asemanari din punct de vedere al structurii si functiilor lor. Ca produs final al metabolismului albuminoidelor, la ambele specii de animale este eliminat acid uric insolubil, ca o mixtura de creta. Dimpotriva mamiferele transforma acidul uric in substanta urinara solubila in apa printr-un alt pas al metabolismului.
Prin continutul sau de acid uric, gainatul are efect corosiv, ccea ce este adesea adus drept argument in discutiile despre pagubele cauzate cladirilor prin murdarirea cu gainat de porumbel. Bineanteles, asemenea prejudicii apar numai la o acumulare foarte mare de gainat, timp de decenii, si nu au nicio legatura cu stricaciunile pe care le cauzeaza e manatiile de gaze industriale si auto asupra cladirilor istorice.

Rinichii pasarilor se afla in dreapta si in stanga coloanei vertebrale, in cavitatile oaselor lombare si ale bazinului. In plus, ei sunt acoperiti de sacii aerieni ai burtii si astfel bine protejati fata de ranirile mecanice. Daca in cazul unei imbolnaviri sau al unei tumori rinichii se umfla, pot sa fie presati nervii care ies din canalul coloanei vertebrale. Prin aceasta, cel mai adesea se provoaca semipareze ale picioarelor.

Spre deosebire de mamifere, pasarile, ca si reptilele, nu au bazinet renal, vezica urinara si uretre. Urina este condusi direct in cloaci prin uretere. Urina, materiile fecale, precum si produsele organelor genitale (oua, sperma) sunt eliminate prin cloaca. In cloaca, este extrasa o mare cantitate de apa din urina inainte ca ea sa fie eliminata in afara, de regula impreuna cu materiile fecale. Apa este introdusa din nou in corp prin reresorbtie. De aceea pasarile au nevoie de mult mai putina apa de baut decat mamiferele. Prin extragerea apei, urina pasarilor poate sa fie sub forma unei substante moi, pana la una solida.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
05 Jul 2009
Munteanu Maria

Am cumparat un perus superb in varsta de doi ani si , desi il am de o saptamana nu vad sa bea apa deloc.Mananca mere, seminte, e sanatos, are penajul frumos dar ma ingrijoreaza faptul ca nu bea apa.Este normal?

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pasari
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.