Organele respiratorii

RSS

ORGANELE RESPIRATORII

15 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Organele respiratorii
Organele respiratorii

Medicii considera drept traiect respirator totalitatea organelor de respiratie. Partea superioara o formeaza nasul. Interiorul nasului este acoperit cu o membrana mucoasa. In timp ce la mamifere celulele pentru miros sunt distribuite pe intreaga suprafata a mucoasei nazale,la pasari ele se gasesc numai pe partea posterioara a nasului. De aceea simtul mirosului pare sa fie mai putin dezvoltat la pasari. Cercetarile au aratat totusi ca la unele specii de pasari simtul mirosului este important pentru orientarea pe timpul zborului. Astfel, de ex., porumbeii mesageri al caror simt al mirosului a fost afectat, nu-si mai gasesc drumul inapoi.

Pasarile poseda o singura cavitate nazala colaterala (sinus infraorbital), care se intinde pe partea dreapta si stanga pana sub cavitatile orbitale. Din afara se vede o umflatura pe langa si peste orificiile nazale pana la ochi, numai in cazul unei inflamatii (sinuzita) sau infundari. De la cavitatile nazale aerul trece prin laringe in trahee. Laringele pasarilor nu are corzi vocale si serveste numai pentru blocarea traheei pe timpul inghitirii. Traheea formata din inele cartilaginoase se imparte in doua bronhii principale care la randul lor, se ramificia in plamani precum ramurile unui copac. Schimbul de oxigen din aer si bioxid de carbon din metabolism are loc in plamani. In partea inferioara a traheei, acolo unde se ramifica cele doua bronhii, se afla organul fonator (Syrinx) care, in functie de forma este raspunzator pentru cantecul diferit, respectiv pentru aptitudinea de imitare a fiecarei specii de pasari. O caracteristica deosebita a aparatului respirator al pasarilor sunt sacii aerieni. In acest caz este vorba de extinderi ale bronhiilor sub forma de saculeti subtiri cu aer care se gasesc in aproape toate cavitatile corpului. Cativa saci aerieni formeaza anexe care ajung in diferite oase ale centurii scapulare, ale bazinului, ale coloanei vertebrale si in oasele femurale.

Sacii aerieni servesc in principal pentru marirea volumului respiratiei. Functia este asemanatoare unei foaie. Pe timpul inspiratiei, aerul bogat in oxigen trece prin bronhii mai departe direct in sacii aerieni mari din spate, in timp ce simultan aerul sarac in oxigen din plaman trece in sacii aerieni din fata. Pe timpul expiratiei sacii aerieni posteriori se descarca in plaman si aerul consumat din sacii frontali se scurge afara prin trahee. Aceasta marire enorma a traiectului respirator permite pasarilor o mai buna exploatare a aerului de respirat, mai mult, oasele capului sunt capitonate cu saci aerieni. Pe timpul zborului, acestia au aproximativ functia unei peme de aer de la automobil.

In cazul vitezelor relativ mari de zbor, intestinele ar fi strivite si ar suferi daune la acceleratie si franare prin fortele de inertie care apar, fara efectul de amortizare al sacilor aerieni. In afara de aceasta sacii aerieni joaca un rol important la reglarea caldurii si controlul metabolismului apei, deoarece pasarile nu poseda glande sudoripare. Caldura excesiva a corpului este eliminata prin evaporarea apei prin caile respiratorii.

Marirea capacitatii respiratorii prin sacii aerieni este si aici un avantaj. Este surprinzator la cat de mare distanta in spatiu se poate auzi vocea unei pasari cantatoare. Si aici intervin din nou sacii aerieni care inlesnesc aceasta. Ei amplifica vocea ca niste corpuri de rezonanta. Nu in ultimul rand ei micsoreaza greutatea corpului prin anexele lor care ajung pana in oase si inlesnesc de fapt astfel zborul. Totusi, sacii aerieni nu ofera numai avantaje. Prin marirea capacitatii respiratorii, pasarea este deosebit de sensibila fata de substantele daunatoare si otravitoare sau si la agengtii patogeni din aer.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
21 Jan 2014
Kriss

imi place ft moolt mia fost de folos aceasta informmatie la biologie..multumesc cerora care lau postat pe internet.....;)

29 Jan 2012
adryana

frumos

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pasari
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.