Organele digestive

RSS

ORGANELE DIGESTIVE

15 Mar 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Organele digestive
Organele digestive

Dupa forma si dezvoltarea lor organele si partile organelor tractului digestiv sunt adaptate obisnuintelor de viata si de hranire a diferitelor specii de pasari. Tractul digestiv (aparatul de digestie) se compune din urmatoarele parti

  • ciocul;
  • esofagul;
  • gusa;
  • stomacul glandular
  • pipota (stomacul muscular);
  • intestinul (intestinul subtire si intestinul gros);
  • cloaca;
  • ficatul;
  • pancreasul

Si sistemul acesta de organe se deosebeste in multe parti substantial de cel al mamiferelor. Deja cea dintai portiune a aparatului digestiv este in mod special caracteristica: cioocul fara dinti. Acesta foloseste priderii hranei, sortarii diferitelor parti ale acesteia, precum si in functie de specie, vanarii prazii sau decojirii semintelor. In aceasta activitate limba joaca un rol important. Forma ciocului depinde de modul de hranire.
La baza ciocului, pe limba si in farige (gatlej) se gasesc corpusculi tactili prin care pasarile primesc informatii importante despre  forma si structura alimentului. Chiar daca in numar mai mic decat la mamifer, papilele gustative se afla la baza limbii. Mai ales la papagali se poate dovedi ca preferinta anumitor alimente depinde, pe langa culoare si forma, si de gustul acestora. Gusa (ingluvies) este o prelungire in forma de sac a esofagului.
La cele mai multe specii de pasari aceasta este situata in partea dreapta a gatului si foloseste drept rezervor de hrana precum si pregatirea hranei pentru digestie. Acolo alimentele sunt adunate, inmuiate, si incepe digestia hidratilor de carbon cu ajutorul fermentului amilaza (Amylase) din saliva.
Stomacul pasarii se compune din doua parti diferite prin functia lor:

  • stomacul glandular;
  • pipota (pars muscularis)

Stomacul glandular (ierbar), de cele mai multe ori fusiform, este situat inaintea pipotei. In peretele ierbarului se afla incorporate glande care, pe langa acid gastric, produc si enzeme care ajuta la digestie. Intre ierbar si pipota se afla o portiune intermediara elastica, zona intermedia gastris. Inainte de a fi impinsa mai departe in pipota prin peristaltica (miscari ale stomacului si ale intestinului), hrana amestecata cu fermenti si acizi se acumuleaza in acest loc. Zona gastrica intermediara (zona intermedia gastris) este acoperita cu un strat de mucozitate vascoasa, care este secretata din glande in peretele portiunii intermediare, pentru a fi protejati de autodigestie. Acest strat mucos este de o foarte mare importanta deoarecea aici amestecul de mancare continand acizi si enzime se opreste mai mult timp, fapt care ar vatama un perete stomacal neprotejat. 

In cazul bolilor de stomac prin care productia de acizi se mareste, in zona gastrica intestinala apar cele mai multe leziuni.
In pipota, hrana este micinata cu ajutorul miscarilor puternice ale musculaturii peretelui. Pietricelele micute care sunt inghitite din cand in cand de pasari sprijina acest proces.
Animalele care mananca seminte au o pipota dezvoltata deosebit de bine. Glandele din peretele pipotei produc o secretie care se incheaga intr-un strat dur de cheratina si sporeste efectul macinarii. La pasarile care se hranesc exclusiv cu insecte, fructe sau nectar, pipota este doar putin dezvoltata.
Ca si la mamifere, si la pasari intestinul se imparte in intestin subtire si intestin gros. In fiecare sectiune a intestinului subtire mancarea este amestecata cu secretiile de fermentatie ale pancreasului si secretiile bilei din ficat, si descompusa in continuare. Bacteriile intestinale din intestinul gros descompun celuloza. Componentele rezultate din descompunerea mancarii sunt resorbite prin peretele intestinului si sunt utilizate pentru alimentarea cu energie precum si pentru formarea substantelor specifice corpului.
Resturile mancarii care nu pot fi digerate ajung in cloaca, partea finala comuna a aparatului digestiv, renal si sexual, si de acolo sunt eliminate impreuna cu urina. Ca o particularitate din lumea pasarilor nu trebuie sa ramana neamintit ca la unele specii de pasari, printre care si papagalii, le lipsesc apendicele si fierea.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pasari
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.