Glanda uropigiana

RSS

GLANDA UROPIGIANA

28 Mar 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Glanda uropigiana
Glanda uropigiana

Glanda uropigiana se afla la capatul din spate al corpului pasarii, aproximativ la inaltimea la care sunt fixate in piele penele de la coada, respectiv penele de carma. Este vorba de o glanda epidermiala impartita in doua, care s-a contopit intr-un organ. Ambele parti ale glandei au un canal comun de evacuare, papila. Pe papila se afla un fitil din fulgi. In momentul in care pasarea atinge fitilul cu ciocul, din papila curge o secretie lichida, ceroasa. Cu aceasta secretie pasarea isi unge de mai multe ori pe zi penele in timpul igienei corporale.

Functia glandei uropigiene impreuna cu secretia nu este nici pana astazi clarificata in totalitate. Este insa sigur ca la pasarile acvatice aceasta glanda este deosebita e mare. Din aceasta cauza actiunea hidrofoba a secretiei trebuie sa fie desigur una din cele mai importante functii. In afara de aceasta substantele principale continute de secretie fac penele mai flexibile si mai rezistente, astfel incat se rup mai greu si nu se deterioreaza atat de repede. In acelasi timp, secretiei glandei uropigiene i se atribuie efectul de a regla numarul bacteriilor si de a omori ciupercile.

Din cauza descompunerii grasimilor apare un miros intensiv. Probabil ca acesta asemanator glandelor epidermale ale maniferelor, foloseste drept semn de recunoastere intre diferiti indivizi. Un alt component al secretiei glandei uropigiene este 7-Dehydrocholesterol. Sub influenta luminii solare, aceasta substanta se transforma in provitamina D, din care in corpul pasarii se formeaza vitamina D. Pasarile iau provitamina cu ciocul in timpul igienei corporale si sunt astfel aprovizionate optim cu vitamina D, cu conditia sa primeasca suficiente raze ultraviolete.

Unele specii de pasari (de ex. ciocanitorile, diferite rase de porumbei si unii papagali) nu poseda glanda uropigiani. Pentru protectia penelor, la aceste pasari se produce mai multa pudra de pene.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
05 Oct 2010
teodora

e fuarte tare

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca acel ce este crud fata de animale nu poate fi un om bun.” Arthur Schopenhauer

pasari
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.