Recompensa

RSS

RECOMPENSA

04 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Recompensa
Recompensa

Definitie

Recompensa poate fi definita drept o stimulare – oricare ar fi ea – ce duce la intensificarea unui comportament. In psihologie, acest fenomen poarta denumirea de intarire pozitiva. Motivul? Deoarece comportamentul este intarit in mod pozitiv, crescand in frecventa si/sau in durata. Exista o relatie direct proportionala intre recompensa si comportamentul animalului.
Daca va laudati cainele, folosind un anumit apelativ, cand acesta se asaza si daca astfel cainele se asaza mai repede, mai des si mentine aceasta pozitie mai mult timp, atunci apelativul folosit reprezinta o recompensa.

Ce tip de recompensa trebuie folosita?

Orice poate fi o recompensa daca aceasta determina o reactie pozitiva din partea cainelui.
Exista adesea tendinta de a defini recompensa in functie de criterii umane, antropomorfice. In aceasta perspectiva sunt considerate recompense:

 • o mangaiere;
 • un aliment;
 • aprecierea pozitiva;
 • apelativul de lauda;
 • mangaierea cainelui cand acesta se supune.

Este adevarat si fals in acelasi timp. Toti acesti stimuli pot reprezenta sau nu recompense. Totul depinde de efectele pe care le au asupra comportamentului. Recompensa este apreciata in functie de efectul pe care il are.
Sa revenim pentru un moment la psihologia experimentala. Niciun animal de laborator care a invatat diverse trucuri nu munceste gratis.
Care ar fi recompensa, stimulul eficient pentru cainele dumneavoastra? Ca o regula generala, recompensa este o gratificare ce iese din ordinea obisnuita a lucrurilor. O mangaiere nu este de ajuns; o bucatica de branza, de carnacior, chiar si ciocolata (in cantitate mica) se pot dovedi a fi foarte eficiente daca animalul devine mai activ pentru a obtine aceasta rasplata. Exista mai multe tipuri de recompense.

 • recompensa alimentara: o bucatica dintr-un aliment care lui i se pare extraordinar;
 • recompensa sociala si afectiva: o atentie sociala deosebita, de exemplu o mangaiere oferita unui caine ce nu a fost niciodata mangaiat sau o privire aruncata unuia ce nu a fost niciodata privit;
 • activitatea, jocul: o jucarie, o minge de tenis atat timp cat aceasta focalizeaza atentia cainelui si il determina sa realizeze lucruri extraordinare;
 • posesia: obtinerea unui obiect, a unui contact privilegiat cu o persoana;
 • recompensa simbolica: este vorba in acest caz despre intariri secundare.

Metode de recompensare

Recompensa acordata sistematic dupa fiecare act de supunere ajuta cainele sa invete un anumit comportament. Oferita nesistematic, recompensa ii permite cainelui sa memoreze comanda invatata anterior. Folosirea recompenselor presupune doua etape:

 1. recompensa cainelui la fiecare act de supunere;
 2. recompensarea acestuia din cand in cand, la intamplare, atunci cand se supune.

Aceste etape permit intarirea unor elemente distincte. Intr-o prima faza, recompensa sistematica ca permite accelerarea procesului de invatare. Apoi, prin recompensarea aleatorie, ii oferim prilejul cainelui de a memora cele invatate pentru o perioada mai lunga de timp.
Prin urmare, este gresit sa e creada ca un caine recompensat in mod sistematic nu se va mai supune din momentul in care nu mai primeste recompensa.

Care este momentul potrivit pentru recompensa?

Recompensa trebuie sa urmeze (total sau partial) actului demn de a fi recompensat. Daca doriti ca animalul dumneavoastra sa se aseze atunci cand ii spuneti „sezi”, este necesar ca, imediat ce s-a asezat, sa-l recompensati. Daca veti intarzia, nu faptul ca s-a asezat la comanda dumneavoastra este asociat recompensei, ci actul ce urmeaza asezarii, si anume rezultatul unor comenzi de genul „ramai acolo” – daca animalul a ramas nemiscat in pozitia ordonata – sau „scoala” – daca acesta s-a ridicat deja.
De asemenea, daca vreti sa recompensati actul de a elimina afara, pe peluza (atat timp cat el o face in casa, de exemplu), nu trebuie sa asteptati intoarcerea cainelui, cinci minute mai tarziu, pentru a-l recompensa si a-i spune „e bine ca ti-ai facut nevoile afara”; cainele trebuie recompensat atunci cand il prindeti asupra faptului, imediat dupa ce a urinat.
Este bine sa-l recompensati in timpul actului? Se poate face si acest lucru, insa veti recompensa acea parte a actului ce preceda recompensarea, si nu actul in totalitatea sa. In cazul unei eliminari, nu divizati secventa actului in sine, recompensa trebuind sa fie aplicata la sfarsitul acestuia. In cel al unei secvente complexe, recompensati actele din ce in ce mai complexe si mai complete. Daca doriti ca animalul sa se culce, sa se aseze dupa aceea, sa se culce din nou, sa se intinda pe spate, sa se ridice si sa se aseze iarasi, trebuie sa-i recompensati in parte fiecare dintre aceste acte, imediat dupa executarea lor, sa-i apreciati prin recompensa actele complexe si sa nu faceti acest lucru la sfarsitul intregului ansamblu. Este ceea ce numim „cizelare”.

Intarirea pozitiva principala si cea secndara

Intarirea pozitiva principala este acel element interesant si cautat care survine sau care este adaugat in momentul in care cainele executa actiunea pe care v-o doriti. Dupa cum am vazut anterior, aceasta intarire pozitiva poate fi reprezentata orintr-un aliment, printr-o mangaiere, felicitandu-l oferindu-i o atentie sau o jucarie. Psihologia experimentala a demonstrat ca numai intaririle deosebite, cele care ies din activitatea obisnuita a cainelui, se dovedesc a fi eficiente. Din momentul in care le aplicati, ies din sfera actelor comune si, prin urmare, vor fi considerate drept recompense:

 • mangaierea – pentru cainele care nu a fost niciodata mangaiat si care are nevoie de atentie;
 • felicitarile transmise cu o voce calda – pentru cainele care are nevoie de afectiune;
 • un aliment oarecare – pentru cainele infometat;
 • un aliment special – pentru cainele de familie, hranit, mangaiat si iubit;
 • o jucarie – pentru cainele care doreste sa se joace.

Doar cainii din padocuri si cei care nu au avut parte de afectiune vor vedea intr-o mangaiere sau intr-o lauda adevarate recompense. Cainii crescuti in mijlocul familiei au nevoie de stimulari mult mai puternice.
Intarirea pozitiva secundara  este un element simbolic asociat intaririi principale si care anunta o accentuare a acestuia. Tabelul urmator va ilustra pe deplin ideea enuntata.

Comanda careia trebuie sa se supuna Supunere Recompensa extraordinara, principala Recompensa simbolica, secundara
"Sezi" Cainele se asaza Biscuit -
"Sezi" Cainele se asaza Biscuit "Bravo"
"Sezi" Cainele se asaza - "Bravo"

In acest caz, „bravo” a devenit o recompensa simbolica. Insa exista si altele: plescaitul buzelor, aprecierea laudativa, zornaielile si fluieraturile care au fost asociate unei devarate recompense pe parcursul educatiei cainelui.
Nu trebuie sa va asteptati la o buna intarire pozitiva secundara din partea unui caine pe care abia ati inceput sa-l educati.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Instruire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.