Procesul de instruire a cainelui

RSS

PROCESUL DE INSTRUIRE A CAINELUI

03 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Procesul de instruire a cainelui
Procesul de instruire a cainelui

Respectand etapele dezvoltarii cainelui, metodele sale de comunicare („limbajul canin”) si tehnicile eficiente de invatare veti obtine o integrare armonioasa a cainelui in mijlocul familiei dumneavoastra si in societatea umana. Nu exista o retea-minune, nu exista caini geniali care sa inteleaga totul fara macar sa-i fi invata ceva; nu exista decat educatorii competenti care fac efortul de a se cobori la nivelul cainelui, de a-i intelege felul de a fi, pentru a comunica cu el, iar prin aceasta sa-i imbunatateasca performantele, cunostintele si competentele.
Desi cainele nu vorbeste limba oamenilor si intelege doar un numar limitat de cuvinte, principiile generale ale educatiei sale sunt foarte simple.

Principii educative

Diferite principii stau la baza cadrului educativ. Acesta trebuie sa fie clar pentru caine: e alb sau negru, da sau nu. Incertitudinea, nesiguranta, ezitarea, ambivalenta duc la dezastru, la anxietate , la nesupunere, la delincventa.

  1. Primul principiu are in vedere stabilirea unei legaturi de prietenie si de autoritate cu cainele; de aceea trebuie sa vorbiti pe intelesul sau si sa respectati constrangerile (mai ales pe cele ierarhice).
  2.  Al doilea principiu este conditionarea. E suficient sa fie asociat un anumit comportament cu un cuvant, intotdeauna acelasi, pentru ca acel cuvant sa capete o semnificatie.
  3. Al treilea principiu este recompensa. Orice comportament urmat de o recompensa se va manifesta mai des si cu o intensitate mai mare.
  4. Al patrulea principiu este pedeapsa. Atentie! Este o tehnica educativa ce trebuie aplicata dupa reguli precise.
  5. Al cincilea principiu este constanta. E bine sa fie folosite mereu aceleasi cuvinte si aceleasi gesturi pentru aceleasi comenzi.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Instruire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.