Pedeapsa

RSS

PEDEAPSA

05 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Pedeapsa
Pedeapsa

Este moral sa ii pedepsim?

Pedeapsa are o conotatie speciala pentru fiinta umana. Acest cuvant inglobeaza ideea de dreptate, de razbunare, de moralitate. „Trebuie pedepsit cainele care a facut ceva rau, care a reactionat gresit, stiind foarte bine ca nu are voie sa faca asta.” Seamana cu procesele intentate animalelor in Evul Mediu! Nu vom reusi niciodata daca nu renuntam la aceste idei moraliste pentru a adopta o etica a educarii si invatarii.

Definirea pedepsei

Pedeapsa este o stimulare, oricare ar fi ea, ce determina reducerea aparitiei unui comportament.
Prin pedeapsa comportamentul este atenuat, diminuat ca frecventa si/sau intensitate si/sau durata. Pedeapsa atrage dupa sine o „diminuare a comportamentului”.

Care pedeapsa e mai buna?

Orice poate reprezenta o pedeapsa, daca aceasta determina o „diminuare a comportamentului”.
Exista adesea tendinta de a defini pedeapsa dupa criterii umane, antropomorfice, caracterizand-o drept:

 • o lovitura pe spate;
 • a spune „e rau”;
 • a spune „caine rau”;
 • a lovi animalul cand acesta nu se supune;
 • zdranganirea unei cutii de metal plina de cuie.

Este adevarat si fals in acelasi timp. Toti stimulii mentionati pot fi considerati sau nu drept pedepse. Totul depinde de efectele pe care le au asupra comportamentului. Pedeapsa este calificata prin eficienta sa.
Sa revenim inca o data la psihologia experimentala. Un animal de laborator este pedepsit prin stimuli specifici cum ar fi socurile electrice, adica o stimulare neplacuta, chiar dureroasa pe care nu va mai dori sa o resimta din nou, evitand circumstantele si comportamentele care determina aceasta pedeapsa.
Singura pedeapsa veritabila este cea care se dovedeste a fi eficienta. Dar atentie! Eficienta trebuie sa fie reala si in raport cu comportamentul, fara a afecta legatura de atasament si fara a crea emotii negative de lunga durata. Prin urmare, singura pedeapsa valabila este cea care se dovedeste a fi eficienta asupra unui comportament specific, fara a influenta latura afectiva si relatia.
Care este pedeapsa, stimulul eficient in cazul cainelui dumneavoastra? Exista mai multe tipuri de pedepse:

 • Contactul neplacut sau dureros: o interventie prin care corpul cainelui este atins asa cum ar fi facut-o mama sa, de exemplu o muscatura controlata de fata sau de gat, o atingere peste bot, fata sau urechi, prinderea in maini a pielii de pe ceafa insotita de trantirea cainelui la pamant. Prin extensie, pot fi mentionate lovitura cu un obiect, stramtarea zgardei prin smuncirea violenta a lesei, o descarcare electrica prin zgarda.
 • Expresia vocala ritualizata: un marait de amenintare de tip dominant si, prin extensie, o mustrare, un „nu” pronuntat cu o voce puernica si grava.
 • Stimulul social si afectiv: o retragere sociala, inlaturarea din grup si izolarea temporara pentru un caine care cauta compania in mod constant.
 • Interventia simbolica: este vorba in acest caz despre pedeapsa secundara.

Efectele temporare ale pedepsei

Mult timp s-a crezut ca daca recompensa intarea un comportament pe termen lung, pedeapsa trebuie sa produca un efect contrar tot pe termen lung. Insa nu asa stau lucrurile. Pedeapsa nu este o simetrie negativa a recompensei.
Pedeapsa nu este eficienta pe termen lung, iar repetarea pedepselor cu atat mai putin. Motivul? Prin intermediul pedepsei cainele nu a invatat niciodata noi comportamente, noi strategii. Cainele limitat in producerea comportamentelor sale nu va putea face altceva decat sa le repete, sa recidiveze atat timp cat nu a invatat sa se comporte altfel, in sens pozitiv.

Metode de pedepsire

Daca pentru a-si recompensa cainele stapanul are de ales intre modul „sistematic-continuu” si modul „intermitent-aleatoriu” pedeapsa se va face diferit. Pedeapsa aleatorie nu este eficienta. Ea trebuie sa fie sitematica si continua.
Eficienta pedepsei este direct proportiionala cu intensitatea si durata stimulului punitiv. Totusi, pedeapsa este cu atat mai putin eficienta cu cat interzicerea aplicarii stimulului punitiv este mai indelungata.

Care este momentul propice pedepsirii?

Numai pedeapsa aplicata in mod sistematic in timpul unui act nedorit sau intolerabil se dovedeste a fi eficienta.

Reguli pentru o pedepsire educativa

 1. Pedepsirea in momentul in care animalul este prins asupra faptului (daca intarziati cat de putin, este deja prea tarziu).
 2. Pedepsirea fara a va enerva (enervarea determina teama sau iritabilitate).
 3. Pedepsirea fara a rosti niciun cuvant, doar spunand „nu”.
 4. Pedepsirea fizica Cainii se musca de gat si de urechi. Procedati asemena lor! Este o actiune eficienta, cu toate ca nu intotdeauna evidenta. Daca nu, prindeti cainele de pielea de pe ceafa si obligati-l sa se culce sau sa se tranteasca in pozitie de supunere.

De ce trebuie aplicata pedeapsa imediat?

Cu cat comportamentul evolueaza, iar cainele devine din ce in ce mai excitabil, cu atat pedeapsa trebuie sa fie mai intensa pentru a pune capat acestui comportament. Prin urmare, este de preferat sa se aplica pedeapsa cat mai devreme posibil, in timp ce ati prins cainele asupra faptului.
In cazul in care cainele prezinta comportamente precum smulgerea lesei, latratul, rontairea mobilei, starea de excitatie a acestuia este in crestere. Cu cat pedepsirea va intarzia, cu atat va trebui sa depuneti mai mult efort pentru a va opune energiei cainelui. Daca o bataie din palme ajunge pentru a opri un anumit comportament al cainelui la inceputul unei secvente, este posibil ca in mijlocul sau la sfarsitul acesteia, aceeasi bataie din palme sa nu mai fie resimtita drept pedeapsa, ci pur si simplu ca pe ceva iritant, care va amplifica excitatia cainelui, agravand situatia.

Intensitatea pedepsei

Este necesar sa se diminueze sau sa se mareasca doza pedepsei? Cresterea progresiva a intensitatii acesteia este o metoda pe cat de des intalnita pe atat de ineficienta: daca se spune „nu”, se tipa, se loveste cu palma sau cu un sul de ziar peste spate, se urla.
Eficienta unei pedepse aplicate cu o intensitate progresiva este redusa. De fapt, starea de iritabilitate a cainelui va creste direct proportional cu cea a persoanei care aplica pedeapsa. Totul ca va sfarsi intr-o lupta „care pe care”, iar cainele va iesi aproape sigur castigator.
Este bine asadar sa incepeti cu o pedeapsa de intensitate adecvata, insa destul de ferma pentru a pune capat unui comportament nedorit. Dupa aceea, vor fi suficiente interventiile din ce in ce mai moderate.

Este permisa lovirea cainelui?

Uneori, o bataie zgomotoasa din palme este cea mai potrivita. Dar trebuie sa aveti grija ca aceasta sa nu para un gest tandru, pentru ca altfel ar putea fi considerata drept o recompensa. Trebuie adaptata varstei, marimii si personalitatii cainelui. Pe de alta parte, lovirea cainelui cu un bat sau cu un ziar nu este de niciun folos. Pedeapsa nu este o defulare, o eliberare de maine sau un rau facut cu buna stiinta, ci un gest educativ, care trebuie aplicat in mod optim. O palma peste bot, zgomotoasa, dar fara a fi dureroasa, este eficienta, deoarece vine pe neasteptate, este rapida, imediata si neplacuta.

Putem pedepsi cainele folosind mana?

Cainii isi folosec gura atat pentru a linge, cat si pentru a musca. Prin urmare, puteti foarte bine sa mangaiati si sa aplicati corectii cu aceeasi mana. Cainele va intelege foarte bine acest lucru.

Pedeapsa principala si cea secundara

Pedeapsa principala este reala, fizica, neplacuta, dar mai ales eficienta. Cea secundara constituie un element simbolic asociat unei pedepse principale, anuntand aparitia acesteia. Tabelul umator va clarifica cele spuse.

Comanda careia trebuie sa i se supuna Nesupunere Pedeapsa principala Pedeapsa secundara
Mers in lesa Cainele trage de lesa Smucirea lesei -
Mers in lesa Cainele trage de lesa Smucirea lesei "nu"
Mers in lesa Cainele trage de lesa - "nu"

Nu trebuie sa va asteptati la o buna reactie la pedeapsa secundara din partea unui caine cu care ati inceput procesul educational.

Intarirea negativa

Intarirea negativa intareste elementul neplacut, chiar dureros pe care cainele reuseste sa-l evite indeplinind comportamentul dorit. Ea este adesea asociata unei pedepse pe care cainele a primit-o in absenta comportamentului dorit de stapan. Cainele a invatat sa „reactioneze bine” anticipand si temandu-se de aceasta pedeapsa, deoarece vrea sa o evite.
Daca prin definitie, nu poate fi evitata o pedeapsa, ea poate fi anticipata evitandu-se astfel intarirea negativa. De exemplu, amenintarea unui caine cu un ziar facut sul nu este o pedeapsa; este o intarire negativa  suficienta pentru ca animalul sa-si atenueze comportamentul nedorit. Dar are acest caracter doar pentru ca animalul a suportat pedepse fizice inainte, cu ziarul sau orice alt obiect care necesita ridicarea bratului.
Astfel, un caine nu va mai trage de lesa, pentru ca isi va aduce aminte de smuciturile violente de zgarda suportate inainte. El nu se supune din dorinta de a merge la pas, ci din teama unei neplaceri. Bineinteles ca nu este eficient decat intr-un raport – o ambianta – de autoritate si de forta, in niciun caz intr-unul de buna intelegere si de colaborare. In cazul acestora din urma, tehnica recompensarii este mult mai eficienta.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Instruire
13 Mar 2012
catalimona

buna.am si eu nevoie de mai mlte sfaturi.am primit un caine haski,are un ochi albastru si unu caprui,are 4 luni si as vrea sa stiu cum sa o fac(e femela)sa nu ma mai muste in joaca de maini si picioare....mai fuge si dupa gaini:))
stau la curte....si sa ma asculte..multumesc mult si ast raspunsuri,pana ce nu se apuca de mancat gainile:)))

15 Nov 2011
alex

Credeti ca ma puteti ajuta cu un sfat? am un bichon metis de un an, in timpul zilei este foarte agitat. acum ca este frig nu-l mai pot scoate afara prea mult si vrea tot timul atentie. latra foarte mult, musca de maini destul de agrsiv, dar in joaca. chiar daca ii acord atentie, cred ca atitudinea lui este mult prea exagerata. Nu am avut foarte mult timp cand l-am luat sa-l dresez, dar in general a fost un caine ok. Cum pot sa-l controlez si sa stie ca nu are voie sa latre tot timpul ..... sau macar sa asculte .... chiar nu stiu ce sa fac cu el. multumesc

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.