Instruirea. Alte elemente de teorie

RSS

INSTRUIREA. ALTE ELEMENTE DE TEORIE

06 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Instruirea. Alte elemente de teorie
Instruirea. Alte elemente de teorie

Cele doua principii educative, recompensa si pedeapsa, permit deja sa se mearga foarte departe in educarea propriuli caine. Totusi, crescatorii amatori sunt dornici sa stie mai multe si sa cunoasca si celelalte principii ale educarii. Cele pe care le vom aborda aici sunt:

 • distragerea;
 • cizelarea;
 • indiferenta;
 • obisnuirea;
 • imitarea.

Distragerea, stimulul perturbator

Stimulul perturbator este cel care duce la intreruperea pentru scurt timp a unei secvente de comportament. Nu este o pedeapsa, deoarece, in timp, comportamentul ramane neschimbat la frecventa, durata si intensitate. Reprezinta doar o intrerupere de moment.
Stimulul perturbator surprinde suficient pentru a intrerupe un comportament. Iata mai jos cateva exemple de distrageri:

 1. Cainele geme, cere de mancare si isi priveste stapanul. Suna telefonul. Cainele este in alerta, inceteaza sa geama, priveste in directia telefonului, apoi starea de vigilenta trece. Dupa aceea, in ciuda posibilei persistente a soneriei telefonului, el reincepe sa geama, sa ceara de mancare si sa-si priveasca stapanul.
 2. Cainele exploreaza cabinetul medical, adulmecand in stanga si in dreapta. Un latrat se aude in departare. Cainele se opreste, ridica capul, il apleaca intr-o parte cat timp dureaza latratul apoi isi incepe activitatea de de explorare ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat.
 3. Pe terenul de dresaj, cainele trebuie sa se culce la comanda. Se ghemuieste. Un caine vecin face o miscare brusca. Cel dintai se opreste la jumatatea miscarii spre pozitia culcat, ramane cateva secunde ghemuit, cu mebrele flexate, urechile ciulite, capul intors spre elementul perturbator, apoi se culca.

Soneria telefonului, un latrat in departare si o miscare neasteptata sunt stimuli perturbatori, deoarece secventa comportamentala a fost oprita pentru un scurt moment si apoi reluata. Acest stimul introduce un interval de oprire intr-o secventa comportamentala, un „timp mort”.

Cizelarea

Orice caine poate fi cizelat.
Trebuie recompensata acea parte a comportamentului care ca intereseaza, ignorandu-le pe celelalte. Sa lual un exemplu: cainele intampina musafirii cu exuberanta, sare, latra, chiar urla. Ce este de facut?

 1. Indiferenta totala in momentul in care cainele urla si sare: nu-l priviti, nu-l atingeti, nu tipati la el, pe scurt: faceti-va ca nu-l vedeti. Recompensati-l cand nu urla, adica doar atunci cand latra si sta locului.
 2. Indiferenta totala in momentul in care cainele latra: nu-l priviti, nu-l atingeti, nu tipati la el, pe scurt: faceti-va ca nu-l vedeti. Recompensati-l daca nu latra,adica doar atunci cand schelalaie si se agita.
 3. Indiferenta totala in momentul in care cainele schelalaie si se agita: nu-l priviti, nu-l atingeti, nu tipati la el, pe scurt: faceti-va ca nu-l vedeti. Recompensati-l daca nu schelalaie, adica doar atunci cand geme si-si agita coada.
 4. Indiferenta totala in momentul in care cainele geme si-si agita coada: nu-l priviti, nu-l atingeti, nu tipati la el, pe scurt: faceti-va ca nu-l vedeti. Recompensati-l daca nu geme, adica doar atunci cand este tacut, si se apropie calm.
 5. Indiferenta totala in momentul in care animalul nu se apropie calm, cu capul plecat si privirea usor intoarsa (pozitie de calmare): recompensati-l daca adopta aceasta atitudine.

Indiferenta

Din pacate, acest procedeu educativ este putin folosit. Este totusi foarte eficient mai ales in cazul unui animal social. Ce face acesta? Cauta un contact social. Iar acest contact tine uneori loc de recompensa, de factor de intarire si de incurajare.
Daca animalul dumneavoastra intampina musafiri urland:

 • ramaneti tacut;
 • fixati-va privirea inainte si evitati sa priviti cainele. Daca privirile vi se incruciseaza, priviti in gol, ca si cum nu ar exista. Nimic nu va impiedica sa va priviti musafirii.
 • tineti mainile in buzunar cat de mul posibil.
 • nu va exteriorizati emotiile.

Obisnuirea

In circumstante favorabile, orice caine normal se obisnuieste cu informatiile care circula in mediul de viata. Un caine care sufera de fobii, un caine anxios, hipersensibil sau hiperactiv nu va avea aceasta sensibilitate si va trebui supus unui tratament pentru a reusi. Dar aici vorbim despre cainii normali.
Repetarea unei informatii determina din ce in ce mai putine reactii din partea cainelui. Iata cateva exemple:

 • un zgomot de vase din bucatarie face cainele sa tresara. Gestul se repeta adesea, iar cainele reactioneaza din ce in ce mai putin. S-a obisnuit deja.
 • afara este furtuna: se aud tunete. Cainele sta la panda, se refugiaza langa stapanul sau. Furtuna dureaza. Cainele reactioneaza din ce in ce mai putin. Dupa mai multe furtuni cainele nu mai reactioneaza deloc. S-a obisnuit.
 • un prieten vine in casa si cainele, necunoscandu-l, se ascunde. Dupa mai multe vizite, cainele invata ca nu trebuie sa se teama de aceasta persoana si nu se mai ascunde.

Pentru ca un caine sa se poata obisnui este nevoie de un stimul de intensitate slaba sau medie si de o expunere prelungita. Daca, in plus, stimulul este asociat unui lucru placut (placerea de a manca sau un joc), atunci cainele il va aprecia si se va obisnui cu el.

Imitarea

Cainele invata prin imitare. Cateii isi imita mama – prima educatoare. Aceasta competenta necesita un dar al observarii, al reprezentarii mentale si al reproducerii. Reproducerea nu este totusi perfecta.
In czul unui caine anxios sau temator, un alt caine echilibrat si netemator poate juca rolul de profesor determinandu-l pe cel dintai sa-si infrunte temerile. Astfel, exista caini fricosi carora le este mai usor sa iasa in locuri aglomerate, care li se par infricosatoare, daca sunt insotiti de un caine prieten care le serveste drept exemplu. In acest caz, cainele profesor are rol terapeutic.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Instruire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.