Dresaj – curs de baza – Partea I

RSS

DRESAJ – CURS DE BAZA – PARTEA I

18 Jul 2012
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Dresaj – curs de baza – Partea I
Dresaj – curs de baza – Partea I

Programul LIDER 1

Ca si oamenii, cainii sunt fiinte sociale. Cand indivizii traiesc in grupuri sociale, indiferent de specie, au nevoie de reguli pentru a intelege si pentru a putea conlucra impreuna.

Un conducator respectat este necesar pentru supravietuirea grupului. Familiile au pariniti, orasele au primarii, companiile au manageri, haitele de lui au lupul Alfa, cainele tau te are pe tine. Cainii sunt diferiti de lupi si diferiti de oameni. Bagajul lor genetic, adanc inradacinat, face ca acestia sa aiba nevoie de un liderca sa poata duce o viata echilibrata.

Intelegerea nevoilor sociale ale cainelui tau iti va imbunatati relatia cu el si este baza unui program de dresaj.

Programul pe care il propunem te va ajuta sa devii liderul cainelui tau. Acest program nu este format din exercitii de dresaj, in schimb te invata cum sa organizezi rutina zilnica. Daca vei respecta sfaturile cuprinse in acest program, cainele tau va beneficia de un mare avantaj in dresaj, deoarece nu va dezvolta obiceiuri neplacute, mult mai greu de dezvatat decat de prevenit. Cainii tineri sunt gata sa accepte dominatia ta, daca li se arata ca este in interesul lor.

Cainii fricosi sau nervosi, la orice varsta, vor accepta dominanta pentru ca au nevoie de asigurarea unui lider, au nevoie sa stie ca nu fac fata singuri problemelor. Cainii cu caracter dominant sau cei needucati, se vor supune daca le demonstrezi, in termeni pe care ei ii inteleg, ca esti un lider mai capabil decat ei.

A fi lider este o stare interioara, o atitudine, nu are nimic de-a face cu marimea, varsta, sexul sau forta fizica. Un lider bun trebuie sa fie inteligent, increzator, sa aiba compasiune, sa fie drept si ferm fata de cei care au ales sa-l urmeze.

Cainii simt dominanta intr-o persoana prin observatie. Comunicand mai ales non-verbal, cainii observa si interpreteaza foarte bine actiunile oamenilor. Acest program este realizat tocmai pentru a profita de acest lucru in asa fel incat sa te ajute sa comunicinon-verbal cu cainele tau, punand bazele unei relatii bune.

Exercitiile si regulile cuprinse aici nu sunt concepute pentru a fi aplicate cainilor care sunt agresivi fata de stapani, fata de alti oameni sau animale. Pentru aceste cazuri este nevoie de un program specializat. Acest program trebuie aplicat de adultii din familie si nu este organizat ca un program de reabilitare, ci ca un program de preventie si ca baza pentru dresaj.

Vei afla cateva lucruri importante despre activitatile de zi cu zi: joaca, hranire, plimbare etc. Cainii pot reactiona diferit la aplicarea acestui program. Unii pot sa nu fie interesati daca le iei jucaria de sub nas, altii sunt deranjati de acest lucru. Pe unii nu-I intereseaza unde dorm, altii sunt foarte posesivi cu locul lor. Din aceasta cauza unele exercitii pot parea dificile, iar altele prea usoare. Incepe cu cele care ti se par cele mai usoare.

Atentia Caine – Om

Atentia este o cale de comunicare care va ramane deschisa pentru tot restul vietii cainelui imediat ce este stabilita si incurajata.

De cateva ori pe zi, convinge cinele sa te priveasca in ochitrasand o linie imaginara cu mana intre fata lui si fata ta. Foloseste o jucarie pentru a face mana mai interesanta. Imediat ce stabilesti contactul vizual, fie si pentru o secunda, rosteste numele cainelui cu o voce normala si imediat recompenseaza prin joaca si mangaiere.

Numele trebuie sa insemne: “fii atent la mine si ceva interesant se va intampla”. Asadar, fa ca ceva interesant sa se intample. Da-i jucaria, o recompensa alimentara, atentie etc., orice considera catelul interesant.

Nu folosi niciodata numele cainelui cand il pedepsesti, dorim ca acesta sa fie asociat cu ceva placut.

Atentia Om – Caine

Cainii adora atentia si afectiunea, iar noi, posesorii, adoram sa le-o oferim, dar nu lasa cainele sa exagereze in a cere atentia ta. Daca ii vei face pe plac atunci cand cere atentie, va intelege ca el este liderul si ca va domina.

Atunci cand cainele te atinge, cu botul sau cu labutele, cand stai jos, ignora-l, chiar daca incepe sa latre, continua sa-l ignori. Chiar daca il certi tot el castiga, pentru ca i-ai oferit ceea ce vroia – atentie. Numai atunci cand sta calm si linistitpoti initia orice forma de atentie. Numai atunci cand sta calm si linistit poti initia orice forma de atentie (mangaiat, joca, mancare etc.).

Joaca-te cu el mai mult, nu mai putin, dar intotdeauna jucati-va dupa regulile tale si nu intotdeauna cand cainele o cere. Asteapta cel putin 5 secunde, uneori 10, alteori omite acordarea atentiei si aseapta un moment pana cand cainele face ceva ce iti convine pentru a-i acorda atentia. In alte imprejurari poti sa-i ceri sa faca ceva, de exemplu “sezi” inainte sa-i oferi ceea ce vrea.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Instruire
30 Apr 2014
zarnica

ai la schimb

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.