Copilul si cainele

RSS

COPILUL SI CAINELE

09 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Copilul si cainele
Copilul si cainele

Sa oferi unui copil un caine?

Este bine sa-i oferi unui copil un caine?
Decizia depinde de varsta copilului, de capacitatea acestuia de a avea grija de un animal si de perspectiva familiei asupra viitoarului cainelui – care traieste in medie 10 ani -, atunci cand copilul creste si, odata devenit adult paraseste casa.

  • Avem de-a face cu o decizie luata in familie. Cu toate ca se spune ca animalul apartine copilului, acesta apartine de fapt intregii familii. Nu-i putem asadar reprosa copilului ca nu a avut grija de cainele sau, atat timp cat este vorba de o decizie de grup.
  • Avem de-a face cu o organizare familiala. Sfatul meu este sa se faca o planificare, pentru un anumit interval de timp, in care sa se specifice rolul fiecarui membru al familiei in ceea ce priveste cainele. Programarea rolului fiecaruia poate fi modificata la un interval de 3, 6 sau 12 luni.
  • Intreaga familie suporta financiar toate cheltuielile intretinerii cainelui: mancarea, consultatiile veterinare, recreerea.

Atunci cand asteptati un copil

Ce veti face in situatia in care aveti un caine, iar sotia dumneavoastra trebuie sa nasca? Cum va reactiona cainele in prezenta copilului? Va sfatuiesc sa consultati un specialist i n comportamentul animal pentru a stabili urmatoarele lucruri:

  • Nivelul de socializare si de sociabilitate al cainelui fata de copii. Daca animalul a fost deja socializat cu copiii si cu nou-nascutii, iar acesta doreste sa stea in preajma lor, nu trebuie sa va faceti griji. Daca, dimpotriva, le evita prezenta sau, mai rau, ii agreseaza, trebuie neaparat sa i se stabileasca un diagnostic.
  • Stabilitatea emotionala a cainelui. Daca, de obicei, animalului i se acorda destula atentie, la sosirea copilului i se va acorda mai putina. Se va simti frustrat? Sfatul meu este sa diminuati in mod direct si progresiv atentia acordata cainelui, sa-i acordati mai multa atentie in prezenta copilului si mai putina in lipsa acestuia: copilul va fi asociat cu un surplus de atentie.
  • Pregatirea miscarilor maternle. Parintii isi iau bebelusii in brate si ii plimba de colo-colo. Daca vreti ca animalul dumneavoastra sa se obisnuiasca cu asta, exersati cu papusi sau jucarii de plus.

Contactul copilului cu cainele

La o varsta mai mica de 3 ani, copilul nu poate intelege mijloacele de comunicare ale cainelui; va risca in felul acesta sa nu tina seama de semnalele de avertizare si sa fie muscat. Nu prtindeti din partea copilului capacitati pe care gradul dezvoltarii sale psihomotorii nu le permite.

Riscurile ce pot fi evitate

Inainte de toate trebuie sa va atrag atentia ca riscul ca nou-nascutul sa fie muscat de caine este mic. Statistic vorbind, a avea un caine in preajma nu este periculos.
Accindentele sunt provocate de trantiri, zgarieri sau muscaturi provocate de caine. Riscul creste pe masura ce marimea cainelui depaseste marimea copilului.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Instruire
14 Apr 2011
corina

daca vrei sa ii oferi unui caine un copil,cainele tb sa fie pui,iar copilul sa nu fie foarte agresiv cu ,cainele

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.