Totul despre inseminarea artificiala la caini

RSS

TOTUL DESPRE INSEMINAREA ARTIFICIALA LA CAINI

27 Mar 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Totul despre inseminarea artificiala la caini
Totul despre inseminarea artificiala la caini

Inseminarea artificiala reprezinta unul dintre cele mai rasunatoare succese ale tehnicii medicale. Procesul prin care se realizeaza este extrem de simplu: in perioada ovulatiei se plaseaza cativa spermatozoizi in uterul femelei. Dezvoltarea fatului are loc in mod natural, ca si cum sarcina ar fi fost produsa pe cale sexuala. Singurul element artificial in acest proces al conceptiei este plasarea spermei langa ovul. Prima inseminare artificiala din lume a avut loc in anul 1870, iar primii catei nascuti din inseminarea realizata cu sperma congelata au vazut lumina zilei o suta de ani mai tarziu. Dupa 10 ani, aceasta tehnica eficace si perfect stapanita este la dispozitia tuturor crescatorilor. Este indispensabila precizia momentului oculatiei pentru a obtine o perfecta sincronizare intre fecunditatea femelei si eficacitatea gametilor masculi. In aceasta situatie, veterinarul va putea preleva sperma etalonului ales, pentru a-i verifica buna calitate si a o insemina, in minutele care urmeaza, in caile genitale ale femelei.

Cine poate insemina?

In unele tari europene, inseminarea artificiala este prevazuta pentru toate speciile. De exemplu, in Franta, Codul Rural, in cadrul legii privind cresterea si reglementarea “montei publice” la animale impune reguli stricte privind inseminarea acestora. Daca un crescator are dreptul sa insemineze o femela cu un caine cu totul diferit, se pune problema daca unul dintre parteneri nu ii apartine. Este teoretic interzis ca un crescator sa practice o inseminare, chiar daca este vorba de un act ocazional. Chiar daca exista cazuri in care crescatori ai unor rase foarte dificil de imperecheat au devenit experti in aceasta tehnica, se perpetueaza inseminarile facute dezastruos sau in maniera artizanala, care adesea sunt practicate precar: materialul de recolta al spermei si de inseminare este nepotrivit si mai ales gresit sterilizat.

Inseminarea artificiala

Inseminarea artificiala reprezinta orice tehnica ce poate face posibila reproducerea atunci cand aceasta nu se poate realiza pe cale naturala. Conform acestei definitii, chiar si imperecherea asistata – tehnica simpla de colectare a spermatozoizilor de la caine si implantarea lor imediata in tractul genital al femelei – este o tehnica de inseminare artificiala.

A recolta, a trata…

Sperma mentinuta la temperatura ambientala nu pastreaza decat cateva ore puterea fecundatoare. O refrigerare la +4 grade Celsius permite spermei sa fie capabila de a fecunda cateva zile dupa. Trebuie totusi sa adauge un diluant specific, care poseda o putere protectoare impotriva socului termic si a contaminarilor bacteriene. Primii diluanti care sa permita obtinerea unei fecundari la distanta au fost realizati din lapte degresat sterilizat si antibiotice; anumiti veterinari utilizeaza inca aceasta metoda cu succes, dar puterea fecundatoare a spermei nu este mentinuta decat cateva zile. Diluantii mai elaborati si mai adaptati caracteristicilor spermei canine permit o conservare mai lunga.

Inseminarea artificiala cu sperma proaspata

Aceasta tehnica este utilizata cand raportul sexual este imposibil, din urmatoarele cauze:

  • incompatibilitate temperamentala;
  • lipsa de experienta a ambelor exemplare canine;
  • dureri in timpul montei (cauzate de probleme de sanatate legate de coloana vertebrala sau de membrele posterioare);
  • lipsa libidoului.

Dupa ce se examineaza cateaua, iar medicul veterinar constata ca este fertila, se colecteaza o mostra de sperma de la caine (in prezenta unei femele in calduri, dar nu neaparat exemplarul care urmeaza a fi inseminat). De regula, nu se colecteaza intreaga cantitate de sperma produsa de caine, cu exceptia cazului cand exemplarele canine sunt de talie mare, iar cantitatea fluidului trebuie sa compenseze lungimea tractului vaginal al femelei.

Sperma este supusa examinarii microscopice pentru verificarea numarului, calitatii si fertilitatii spermatozoizilor. Daca examenul este satisfacator, catelei i se insemineaza sperma colectata. Dupa inseminare, femela trebuie sa stea cu membrele posterioare in pozitie ridicata timp de aproximativ 10 minute, pentru ca sperma sa inainteze si sa se limiteze refluxul.

Inseminarea artificiala cu sperma rece

Aceasta procedura este utilizata in situatia in care cele doua exemplare caninecare urmeaza a fi montate se interpune distanta, iar transportarea femelei la mascul ar fi prea costisitoare. Medicul veterinar recurge la colectarea spermei de la masculul in cauza, apoi o examineaza si o refrigereaza – metoda care presupune diluarea spermei intr-o solutie protectiva si hranitoare, la temperatura de 4 grade Celsius. Ulterior, mostra de sperma este expediata intr-un colet refrigerant la veterinarul care se ocupa de inseminarea femelei. Inseminarea artificiala trebuie realizata intr-un interval de cel mult 48 de ore de la colectarea spermei, lucru care necesita o perfecta sincronizare intre toate persoanele implicate in derularea procesului – stapanii cainilor, cei doi medici veterinari, personalul firmei transportatoare. Aceasta tehnica nu se poate utiliza decat in cazul in care distanta dintre cei doi caini nu este excesiv de mare, pentru ca transportul sa nu dureze prea mult.

Inseminarea artificiala cu sperma inghetata

Se preleva sperma de la mascul de catre medicul veterinar. Cantitatea fluidului si numarul spermatozoizi sunt atent examinate si masurate, astfel incat sperma inghetata sa contina un numar de peste 150 de spermatozoizi viabili si mai putin de 13% spermatozoizi anormali.

Sperma este apoi diluata intr-o solutie crioprotectoare, pusa in eprubete etichetate si depozitate in containere, care apoi sunt tinute in nitrogen lichid, la temperatura de -196 grade C, pe o perioada de timp nedeterminata. Eprubetele nu pot fi folosite fara acordul proprietarului cainelui, care va fixa pretul de vanzare a spermei.

Aceasta tehnica prezinta mai multe avantaje:

  • face posibil schimbul genetic dintre tari care impun bariere sanitare si sunt situate la distante mari; de exemplu, o catea nu este acceptata pentru pentru a fi montata in Marea Britanie daca nu este tinuta in carantina timp de sase luni, dar se pot expedia foarte usor mostre de sperma;
  • permite stocarea pe o perioada nedefinita de timp a informatiei genetice apartinand unui exemplar canin valoros;
  • face posibila salvarea raselor aflate pe cale de disparitie si permite monta in cadrul raselor reprezentate de exemplare putine.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
14 Aug 2015
cristian

Tehnician veterinar, student la medicina veterinara, crescator de caini de rasa, efectuez monte artificiale (inseminari artificiale) la toate rasele de caini cu material seminal proaspat recoltat sau refrigerat. Colaborez deasemenea cu canise si cabinete veterinare care nu au acest serviciu disponibil. Experienta de peste 7 ani, sute de pui nascuti prin aceasta procedura. Ma deplasez gratuit in Bucuresti si Ilfov. Tel: 0731 439 874

15 Jan 2015
Geanina

Yorkshire Terrie femela de un an si 6 luni. asi dori catel pentru imperechere sau insemantare. sunt din roman neamn. tell 0761632238, astept o informatie. multumesc.

19 Jul 2012
florian

salut. rog pe cineva serios si priceput sa ma ajute. am 3 ciobanesti germani (2 femele si un mascul). nu inteleg de ce nu il acepta pe mascul chiar si in perioada de ciclu desi masculul este in erectie in permamenta cand este pe langa femele. il respinge.nu inteleg de ce. au la dispozitie o curte de 4000mp fara a interveni alti caini, sunt in libertate si tot se resping. femelele au 2 ani jumatate si masculul 2 ani. as vrea sa ma ajute cineva cu monta artificiala, contracost, bineinteles...

12 Dec 2011
Sava

Sa iei samanta de Canis Libidous Perpulianis, gasesti la pret bun, parerea mea ca este cea mai buna samanta pt a monta femela, iar daca nu poti sa o montezi, demonteazo. Daca e poti sa apelezi 0800 ZOO XXX tarif gratuit, gasesti niste zoofili cu samantza Ungureasca. Succesuri

01 Oct 2011
cavalerul maltez

foarte interesant si explicit articolul,dar din pacate il citesc si cei care nu inteleg nimic din el,ca baiatul cu bisonul.

30 Sep 2011
cavalerul maltez

mai intai mergi la piata si cumperi un sac cu samanta, abia apoi iei cataua si sacul cu samanta si te prezinti la veterinar.Normal ca tre sa cumperi tu samanta,doar cine s-o cumpere?doctorul?sau cateaua?dar gasesti la piata samanta de care vrei,la super-calitate si la pret bun,nu lua din aia de la super-market ca s-ar putea sa fie veche si sa nu mai dea rod...

29 Jan 2011
Ionut

Am si eu un Bischon Maltez cum as putea sa ii fac o insamantare artificiala la cine trebuie sa apelez la veterinar??? tr sa cumpar eu samanta?

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.