Rolul antioxidantilor in hrana cainelui tau

RSS

ROLUL ANTIOXIDANTILOR IN HRANA CAINELUI TAU

26 Mar 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Rolul antioxidantilor in hrana cainelui tau
Rolul antioxidantilor in hrana cainelui tau

Contaminarea umana a atmosferei Pamantului poate lua multe forme si a existat de cand oamenii au inceput sa utilizeze focul pentru incalzire si gatitul alimentelor. Evolutia industriala a facut ca poluarea aerului sa devina o problema majora. In fiecare zi respiram reziduuri toxice care sunt eliminate in mediul inconjurator intr-un ritm din ce in ce mai alert. Acesti poluanti au distrus multora sanatatea, iar majoritatii dintre noi ne-a fost afectat sistemul cellular. Recent s-a descoperit ca un sir de substante toxice actioneaza nociv in mod indirect, producand substante biochimice numite radicali liberi. Radicalii liberi aparuti in organism actioneaza nociv din doua motive. In primul rand sunt foarte activi in plan biochimic, avand tendinta sa atace sis a distruga membranele celulare, astfel lezand, cateodata omorand celula. In al doilea rand, radicalii liberi nu ataca o singura data. Nu se opresc. Au o proprietate unica de a se reproduce din nou si din nou, pana devasteaza din nou membrana celulara. Daca nu am fi avut un system special de rezistenta la radicalii liberi, introducerea chiar si a unei cantitati neinsemnate de aceste substante toxic ear fi fost fatala, pentru ca ele pur si simplu trec de la celula la celula, distrugandu-le stratul superficial, pana cand toate devin incapabile de munca.

Acelasi lucru se intampla si in cazul cainelui nostru. Ce s-ar intampla daca si noi si el am putea trai o viata fara poluanti toxici? Chiar daca prin minune ar disparea poluarea, de radicalii liberi tot nu vom putea scapa. De ce? Pentru ca insusi organismul produce partea sa de radicaliliberi in procesul de functionare, prin arderile ce se produc in cadrul metabolismului. Practic toate procesele matabolice, mai ales cele implicate in producerea de energie, genereaza o cantitate mare de reziduuri.

Din fericire, organismul are un sistem de aparare. O parte vine de la sistemul imunitar care anihileaza atacul virusurilor, iar cealalta e asigurata de actiunea sinergica a unor elemente nutritive si enzyme specifice. Este vorba despre antioxidanti. Antioxidantii sunt compusi naturali care au posibilitatea de a neutraliza substantele periculoase numite radicali liberi, substante instabile, care ataca permanent si vatameaza membranele celulelor.  Radicalii liberi, neanihilati, s-au asociat cu o multime de boli, incluzand cancerul, afectiunile plamanilor si functionarea improprie a sistemului nervos si imunitar.

Recentele studii medicale au aratat ca antioxidantii pot, de fapt, inactiva radicalii liberi si pot chiar opri aparitia unor boli, avand un rol important in incetinirea procesului de imbatranire.

Antioxidantii – conservanti in hrana cainilor

Antioxidantii sunt substante care ajuta la prevenirea oxidarii grasimilor si a ingredientelor lipo-solubile (inclusiv vitaminele A si E). Odata ce o grasime se oxideaza incepe sa aiba un gust ranced si isi pierde mult din valoarea nutritiva. Mancarea pentru caini are un nivel destul de ridicat de grasimi si de aceea este predispusa la oxidare. Exista atat antioxidanti naturali, cat si artificiali, si toti actioneaza in vederea prevenirii oxidarii. Cei mai comuni antioxidanti artificiali folositi in industria de producere a hranei pentru animalele de companie sunt: etoxichina, hidroxitoluen butilat (BHT) si hidroxianisol butilat (BHA). Acestia sunt foarte daunatori sanatatii cainelui, fiind declarati cancerigeni. De preferat este sa alegeti o hrana care contine doar antioxidanti naturali. Printre cei mai cunoscuti antioxidanti naturali folositi in mod frecvent,monetionam tocoferolii (vitamina E), acidul ascorbic (vitamina C), acidul citric si rozmarinul.

Chiar daca antioxidantii artificiali confera ingredientelor stabilitate mai indelungata si o valabilitate comerciala mai mare decat antioxidantii naturali, sanatatea animalului ar trebui sa va determine sa alegeti calitatea. Multi proprietari sunt ingrijorati de cat de siguri sunt conservantii artificiali din hrana pentru animale de companie si au de ce. Cel mai controversat dintre conservanti este etoxichina, a carei aprobare de folosire in hrana animalelor dateaza de peste 30 de ani. Este permisa in prezent in hrana animalelor de companie la nivelul de pana la 150 de unitati la milion (ppm) sau 0,015%.  Insa multi posesori de caini su sesizat ca etoxichina determina aparitia unor probleme medicale la cainii lor, printre care reactii alergice, boli de piele, cedari ale organelor, cacer si probleme de comportament.

In iulie 1997, Administratia Alimentelor si Medicamentelor a Statelor Unite a cerut producatorilor de etoxichina, precum si producatorilor de hrana pentru animalele de companie ca nivelul de etxichina folosit in hrana pentru acestea sa fie reduc de le 150 ppm la 70 ppm. BHT si BHA sunt analogi sintetici ai vitaminei E si foarte frecvent se folosesc impreuna. BHA este relativ stabil la temperaturi inalte. Ambii antioxidanti sunt recunoscuti ca siguri de catre FDA pentru anumite niveluri si sunt conservantii cel mai frecvent folositi pentru hrana umana. Exista inca multe controverse si in privinta sigurantei acestor substante. Ambele au fost suspecte de a fi cancerigene.

Vitamina E, vitamina C, acidul ascorbic si rozmarinul sunte pirntre cei mai folositi antioxidanti. Amestecul de tocoferoli este o sursa obisnuita de vitamina E in hrana pentru animale de companie. Vitamina C este oferita de ingrediente precum afinele, coacazele, merele si alte fructe.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.