Primele conditionari. Curatenia

RSS

PRIMELE CONDITIONARI. CURATENIA

06 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Primele conditionari. Curatenia
Primele conditionari. Curatenia

Conditionarea clasica

Conditionarea este o asociere – inconstienta – intre un act sau activitate fiziologica (salivarea, eliminarea etc.) si un stimul oarecare.
Conditionarea sta la baza a numeroase procedee educative, dar si a proceselor spontane si a tulburarilor comportamentale legate de preferintele insusite. Pentru ca acest indiciu sa fie eficient nu este obligatoriu ca animalul sa-l  constientizeze.

Eliminarile, excretiile

La nastere, eliminarile urinare si fecale sunt declansate prin lingerea perineului (zona ano-genitala) de catre mama. Eliminarile sunt reflexe. In jurul varstei de 2-3 saptamani ele devin spontane. Dupa varsta de 3 saptamani, cateluliese din culcus pentru a elimina (pastrand astfel curatenia culcusului).
Apoi, la 8 saptamani, locurile de elminare stabilite la o anumita distanta de locul de dormit si de hranire devin specifice si preferentiale. Aceasta preferinta va fi confirmata in saptamanile urmatoare. La 15 saptamaniea este aproape definitiva.
Comportamentul de eliminare este precedat de o amusinare a solului in cautarea mirosurilor unor eliminari precedenta; descoperirea acestora activeaza reflexul de eliminare. Avem de-a face cu o veritabila conditionare. Spre varsta de 8 saptamani catelul asociaza locurile si suprafetele cu comportamentul execretor: vederea sau mirosirea locurilor alese pentru eliminare declanseaza nvoia de a urina sau defeca. Aceasta evolutie este expusa in tabelul urmator. Tabel pag 172
Catelul elimina la fiecare ora in timpul zilei si la fiecare trei sau patru ore in timpul noptii. Daca nu are mult spatiu si nu-si poate gasi locul de eliminare adecvat, catelul mai mare de 4-5 saptamani va incerca sa-si controleze sfincterele si sa se abtina pentru a nu murdari locul de dormit.
Inca din crescatorie i se dezvolta deja prefrinta pentru asternut si locul de eliminare. Un catel adoptat la varsta de 7 sau 8 saptamani va confirma aceste alegeri abia atunci cand va avea un stapan.

Curatenia

Dorinta de curatenie a cainelui va fi cu atat mai mare daca animalul este cumparat de barbat si dat spre ingrijire femeii, inca responsabila de treburile menajere, conform statisticilor. Talentele dumneavoastra de educator nu vor fi supuse la incercari prea grele. De fapt, majoritatea cainilor sunt foarte repede antrenati in privinta curateniei independent de eforturile stapanului lor, deoarece este vorba despre o nevoie innascuta.
Tendinta de a lasa culcusul curat este innascuta. Cainele nu va elimina decat dc vezica este slabita sau iritata (inconstienta sau cistita) sau in cazul unor probleme comportamentale serioase (depresii). Animalul invata sa se abtina si sa-si controleze sfincterele rectului si ale vezicii in mod progresiv. Daca isi lasa culcusul curat, asta nu inseamna ca pentru el sufrageria si camerele nu sunt locuri ideale pentru a elimina. Cel mai bine este sa eliminati de la inceput zona consacrata cainelui pentru ca acesta sa o asimileze cu culcusul sau si sa-si largeasca gradual spatiul, pentru ca, rapid, intreaga casa sa fie considerata culcus; astefel va evita sa-l murdareasca.

Cum procedam pentru a invata catelul sa nu mai elimine in casa?

Iata metoda cea mai simpla:
 1. Stabiliti unul sau mai multe locuri adecvate eliminarii, indepartati (la cel putin un metru) spatiile de dormit sau dehranire; la zonele de eliminare trebuie sa se patrunda cu usurinta.
 2. Alegeti un asternut convenabil si absorbant; cel de paie (ca asternutul pentru pisici, insa adaptat la dimensiunea catelului) ar merge de minune.
 3. Restrangeti spatiul in care lasati catelul, limitandu-l la locurile in care doarme, mananca si elimina.
 4. Observati-ilocul in care elimina si, la cel mai mic semn suspect duceti-l acolo. Dupa ce a eliminat recompensati-l.
 5. Daca elimina intr-un loc nepotrivit, intrerupeti-i eliminarea, conducandu-l spre locul amenajat in acest scop. Nu are rost sa va suparati: nu ar fi o atitudine tocmai educativa.
 6. Incepand cu varsta de 8 saptamani, chiar daca foloseste locurile de eliminare din casa, catelul trebuie sa invete sa elimine si in rigole, pe pamant sau pe peluza gradinilor. Invatarea trebuie sa aiba loc inaintea varstei de 15 saptamani.
 7. Scoateti catelul odata sau de doua ori pe noapte, timp de cateva saptamani. Nu-i cereti sa se retina de la a elimina mai mult de 6 ore in sir.
 8. Scoateti intotdeauna cainele afara prin acelasi loc, pe aceeasi usa. Nu-lscoateti la joaca sau la plimbare decat dupa ce a eliminat, altfel va va cere in permanenta sa iasa pentru te miri ce.
 9. Nu-l incurajati sa latre pentru a cere sa iasa: puteti genera in felul acesta alte obiceiuri mai putin placute. Catelul care doreste sa iasa va trebui sa se aseze in fata usii (mereu aceeasi, pastrand ritualul) si sa maraie, sa scelalaie incet, zgariind cu laba din fata. Incurajati acest comportament recompensandu-l.
Aceasta tehnica este simpla si eficienta. Poate fi pusa in practica atat intr-un apartament, cat si intr-o casa cu gradina, evitand in acest fel mizeria, sursele de infectie sau chiar indepartarea catelului.

Ce se intampla daca folosim pentru asternut de eliminare ziare?

Hartia de ziar este slab absorbanta; nu retine mirosurile si lasa sa se scurga mizeria. Catelul se obisnuieste cu locul de eliminare si, de fiecare data cand trece pe acolo, mirosul ii provoaca reflexul excretiei.
Dupa varsta de 15 saptamani, chiar daca indepartati ziarele sau incercati sa-l faceti sa elimine afara, catelul se va abtine cat poate, in ciuda orelor de plimbare, pentru a se usura in casa. Involuntar, stapanul si-a conditionat cainele sa foloseasca locurile de eliminare din casa, iar cainele urmeaza aceasta deprindere.
In cazul in care catelul nu poate fi scos prea des afara il putem invata sa elimine pe ziare. Iata procesul cel mai simplu:
 1. Asezati hartie de ziar pe o folie de plastic sau intr-o ladita joasa pentru a putea incapea catelul.
 2. Vraful de ziare (de acum inainte, cu rol de toaleta) trebuie plasat la o distanta apreciabila de locurile de dormit si de hranire ale cainelui.
 3. Dresati-va cainele sa elimine pe ziare, asa cum ati facut-o in cazul eliminarii in afara casei.
 4. Cand schimbati colile de ziar, cele de deasupra trebuie asezate deasupra, pentru ca, prin mirosul feromonilor, sa provoace repetare eliminarii.
 5. Nu-i permiteti catelului sa umble prin toata casa decat atunci cand va elimina numai pe asternutul de ziare, iar daca il lasati, faceti-o progresiv.
 6. Treptat, deplasati hartiile catre usa, iar mai apoi mutati asternutul afara pentru a va obisnui cainele sa nu mai elimine in casa.
Toate acestea va vor permite sa dormiti noaptea, dar vor incetini deprinderea curateniei.

De cate ori trebuie sa scoateti catelul afara pentru a-si face nevoile?

In jurul varstei de 8 saptamani trebuie sa iesiti cu el macar  odata pe ora in timpul zilei. Asta inseamna ca trebuie sa-l scoateti dupa ce s-a trezit, dupa ce se joaca, dupa masa si atunci cand incepe sa isi caute locul de elminare adulmecand pamantul.
Timpul de retentie a unui catel nu depaseste o ora la varsta de 8 saptamani. Noaptea insa este capabil sa se retina doua sau trei ore.

Trebuie folosita neaparat pedeapsa?

Una dintre ideile preconcepute in ceea ce priveste curatenia este aceea ca trebuie pedepsite neaparat greselile catelului. „Cand isi face nevoile aiurea, domnule doctor, il bg cu nasul in ele si il lovesc peste fund cu ziarul”. Acest catel de 2 sau 3 luni corespunde unui copil de aproximativ 3 ani. Daca propriul dumneavoastra copil uita sa se ceara afara, ii spuneti pediatrului: „Cand isi face nevoile aiurea, domnule doctor, il bag cu nasul in ele si il bat la fund”? In acest caz, cateva notiuni de antropomorfism va ajuta sa stiti daca este bine sa loviti catelul peste fund.
Pedeapsa contribuie intr-o mica masura la acelerarea invatarii curateniei la catel, cu exceptia cazului cand este aplicata chair in momentul actului si daca este posibil intr-o maniera indirecta. Daca se dovedeste a fi eficienta este probabil pentru ca a generat o stare de anxietate conditionata legata de locurile murdare din casa.
Daca tineti totusi la aceasta metoda de educare iata o posibila procedura:
 1. Imediat ce-l vedeti ca ia pozitia de eliminare, ridicati vocea imediat pentru a-l distrage si, daca se dovedeste a fi ineficient aruncati in apropierea lui – si nu inspre el – un papuc, un ziar sau alt obiect care face zgomot si nu se sparge.
 2. Mustrati-l dar fara a va enerva, si spuneti-i „nu” pe un ton normal, dar ferm.
 3. Conduceti-l imediat la locul ales pentru a elimina. Prindeti-l in flagrant si indicati-i comportamentul potrivit. Cand se conformeaza, nu uitati sa-l recompensati.

Sfaturi:

 1. Regularizati mesele. Astfel se normalizeaza functionarea intestinului permitandu-va sa anticipati momentele defecarii. Lasati-i cainelui destul timp pentru a manca (in jur de 10 minute), intotdeauna la ore fixe (si atat de des pe cat are nevoie in functie de varsta), fara a-i modifica prea mult regimul. Scoateti-l dupa masa si asteptati sa elimine.
 2. Folositi acelasi orar atat in timpul saptamanii, cat si in week-end. Cum vreti sa regularizati un sistem atat de delicat precum cel care controleaza vezica si intestinul daca bulversati in continuu orarele de nutritie si de activitate ale cainelui?
 3. Eliminati micile gustari si nu ii dati sa manance nimic intre mese.
 4. In cazul unei absente prelungite (se intampla frecvent in timpul saptamanii), nu lasati mancarea si apa la dispozitia permanenta a catelului. In cazuri extreme, nu il lasati sa bea decat in timpul mesei.
 5. In timpul notii sau in cazul absentei dumneavoastra inchideti catelul intr-un loc unde nu poate distruge nimic (cusca, cotet, bucatarie), dar numai dupa ce a eliminat si pentru o perioada nu mai mare de 3 ore (la inceput).
 6. Cand elimina accidental trebuie sa dati cu spray in locul respectiv (eliminand mirosul de urina) pentru a-l impiedica sa foloseasca iarasi  aceleasi locuri. In absenta catelului, spalati si impregnati locul respectiv cu un miros nou si dezodorizant; alcoolul sanitar, deodorantul sau otetul alb (acidul acetic diluat) sunt foarte potrivite.

Mictiunede supunere sau eliminare emotionala

Catelul nou-nascut urineaza cand este lins de mama sa in regiunea perineala. Mai tarziu, la 3 sau 4 saptamani, catelul asociaza pozitia pe care o ia in momentul in care urineaza cu statutul dominant al mamei. A urina devine, prin urmare, un simbol al tineretii, al slabiciunii, al supunerii.
Mictiunea involuntara este determinata de un mecanism reflex si inconstient la un catel sensibil ce reactioneaza astfel la o tensiune emotionala pozitiva (intoarcerea stapanilor) sau negativa (dominare, pedepse).
Daca mictiunea voluntara este cauzata de excitare sau de bucuria de a-si vedea stapanii sau alt persoane.
Ignorati catelul cateva minute – fiti total indiferent -, in loc sa-i faceti o primire calduroasa, de fiecare data cand risca sa survina eliminarea emotionala. Nu il respingeti. Incercati doar sa nu comunicati.
Daca acest tip de mictiune se datoreaza unei sensibilitati extreme datorata dominantei stapanilor:
 • lasati-va pe vine pentru a va saluta cainele (pozitia verticala este dominanta);
 • mangaiati-l, cu mana deschisa, palma indreptata in sus, la baza gatului si a toracelui (mangaierile pe ceafa, cap si spate sunt dominante);
 • nu va suparati niciodata din cauza acestui reflex involuntar (pedeapsa induce teama si o tentativa de calmare din partea cainelui);
 • vorbiti-i pe un ton calm (o voce ridicata si grava este dominanta);
 • fiti indiferent, indepartati-va de catel: daca va urmeaza, trebuie sa-si intrerupa mictiunea; felicitati-l daca a incetat sa urineze.
Aceasta reactie emotionala poate avea loc in caz de teama si poate fi insotita de defecare. Veterinarii sunt obisnuiti cu aceste situatii atunci cand un caine foarte fricos este asezat pe masa de consult. Ridicarea, lasand catelul fara sprijin, il plaseaza intr-o pozitie de supunere totala fata de cel cu care interactioneaza, supunandu-l la o constrangere de care nu poate scapa.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
07 Sep 2009
OLIVIUTZA

este oki !!!!!!!!!!!!!!!!:))

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.