Multiplele criterii pentru alegerea unui catel

RSS

MULTIPLELE CRITERII PENTRU ALEGEREA UNUI CATEL

08 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Multiplele criterii pentru alegerea unui catel
Multiplele criterii pentru alegerea unui catel
In alegerea unui catel intervin mai multe criterii:
 • sexul;
 • aspectul exterior;
 • testele de sanatate: realizate neaparat de catre un medic veterinar;
 • testele de comportament.

Alegerea sexului

Mascul sau femela? O haita de caini este structurata, ierarhizata si condusa de un mascul dominant. Avem de-a face cu un sistem patriarhal. Adesea masculii sunt mai agresivi decat femelele.
Barbatii si femelele nu folosesc neaparat aceleasi mijloace de comunicare, nici intre ei, nici cu animalele. Barbatii intra cu mai mare usurinta intr-o relatie ierarhica (si intr-un conflict fizic), femeile incearca mai degraba sa aiba o relatie intima (cu impartasirea de confidente si cautarea unui contact). Bineinteles ca acestea sunt stereotipuri exagerate, dar care au totusi un sambure de adevar. Prin urmare, ar trebui sa va alegeti cainele in functie de sexul si de personalitatea dumneavoastra. In cazul cainelui pot fi remarcate aproximativ aceleasi tendinte ca la om. De aceea sfatuiesc femeile si persoanele mai putin autoritare sa opteze pentru o femela.

Alegerea dupa criterii estetice

Culoarea? Dumneavoastra o alegeti. La ce bun sa alegeti un caine cu un comportament perfect daca nu va place cum arata? Prima impresie este foarte importanta. Insa daca vreti sa-l prezentati in expozitii, aspectul sau exterior constituie un criteriu fundamental.

Testele de sanatate

Faceti un examen rapid:
 • ochii: absenta inflamatiilor si a purulentelor;
 • maxilarele: inchiderea buna;
 • abdomenul: fara ernie in jurul ombilicului;
 • organele genitale: prezenta celor doua testicule la mascul;
 • organele urinare: glanda penisului trebuie sa fie vizibila; catelul nu trebuie sa scape involuntar picaturi de urina;
 • vitalitatea: catelul trebuie sa fie plin de viata, exceptie facand momentele cand abia s-a trezit sau abia a mancat.

Testele de comportament

Testul ideal pentru alegerea unui caine, prin crearea unor situatii reale, nu exista. Ar fi nevoie de acordul crescatorului pentru ca un client, fara garantia ca va cumpara intr-adevar, sa ia cainele cu el timp de cateva zile pentru a-l testa in diverse situatii, la oras si la tara, in familie si pe strada, ceea ce i-ar permite sa-si dea seama daca animalul se comporta corect si mai ales daca este capabil sa deprinda comportamentele optime sau cel putin pe cele dorite de stapan. Daca va doriti un caine cu un miros bun, trebuie ca acesta sa aiba deja tendinte de a adulmeca. Daca va doriti un caine care sa va serveasca de aport, trebuie ca animalul sa aiba tendinta de a prinde obiectele cu botul de de a vi le aduce. Daca va doriti un caine care sa muste, trebuie ca acest temperament sa fie deja prezent.
Dar, avand in vedere ca este imposibil sa procedati astfel, iata cateva teste pe care le puteti face cu usurinta chiar dumneavoastra.
Cea mai buna metoda este de a observa catelul mai intai alaturi de ceilalti si apoi izolat de grup. Daca va este prezentat separat de grupul sau, pierdeti foarte multe informatii utile si e pacat.
Avem mai jos un test usor de realizat. Nu aveti nevoie de niciun instrument deosebit: luati-va doar cheile, un fular pe care catelul sa-l poata prinde cu botul sau o sfoara cu noduri si o minge mica si colorata.
Veti merge mai intai spre grup si veti face cateva observatii si manipulari. Apoi veti izola catelul pentru a putea continua observarea.

Apropierea de pui

Apropiati-va de pui sau de catel, daca este izolat, mergand normal. Asezati-va pe vine la un metru distanta si chemati-l cu voce blanda pentru a-l incuraja sa vina spre dumneavoastra.
Cum se comporta catelul?
 1. Este prudent, dar curios si vine spre dumneavoastra, avand o pozitie relaxata, cu coada ridicata si jucausa: nimic de remarcat.
 2. Alearga si sare pe dumneavoastra, cu coada ridicata si jucausa, muscandu-va pantofii: este posibil ca acest catel sa arate, mai tarziu, tendinte dominante.
 3. Alearga si ii impiedica pe ceilalti sa ajunga la dumneavoastra: acest catel va avea, mai tarziu, tendinta de a-i agresa pe ceilalti caini.
 4. Este temator si ramane la distanta, indepartandu-se de dumneavoastra, ascunzandu-se intr-un colt, adaptand o pozitie joasa, cu coada lasata: risc de fobie sau de anxietate.
 5. Reactioneaza putin si este inexpresiv: risc de depresie si lipsa de atasament.
 6. Se misca incontinuu, timp de o jumatate de ora – o ora; vine spre dumneavoastra, alearga in partea opusa, pare neobosit: catelul are tendinte hiperactive.
Preferinta mea ar fi:
 1. Pentru un caine de companie;
 2. Pentru un caine sportiv si un stapan barbat;
 3. Pentru un caine de paza sau folosit in scopuri profesionale;
 4. Pentru un caine care va iesi putin si se va atasa doar de cateva persoane;
 5. Pentru perosanele in varsta, daca vor un caine calm, dar accepta si unul putin mai distant;
 6. Pentru un caine sportiv, care va avea ocazia sa iasa mai multe ore pe zi.
Nu ezitati sa mergeti de mai multe ori pentru a observa cateii, notand modificarile reactiilor acestora. Daca este obosit, tocmai a mancat sau, dimpotriva, ii este foame, comportamentul sau poate fi diferit.Testati cateii unul dupa altul si apoi luati-o de la capat. Testul poate varia in functie de tendinta catelului de a-i imita pe ceilalti. Oferiti-i fiecaruia sanse egale.

Ordinea ierarhica in grupul cateilor

Atat timp cat sunteti in prezenta unui grup de catei, puteti incerca sa observati daca acesta este organizat ierarhic. E de ajuns sa vedeti cine ataca si cine este atacat mereu, cine are tendinta sa fuga si cine castiga biscuitul pe care il oferiti.

Testele senzoriale

Testele senzoriale

1. Pipaitul: mangaiati si ciufuliti catelul. Ar trebui sa-i faca foarte mare placere. Ciupiti-l incet de piele si priviti-i dintii. Ar trebui sa accepte gestul fara a scoate vreun sunet (atentie la hipersensibilitatea la durere) si a deveni agresiv.
2. Auzul: agitati in cusca o legatura de chei, fosniti o hartie, pocniti din degete: asta ar trebui sa-i starneasca interesul.
- Absenta unei reactii poate semnala o problema de surditate sau dezinteres, semn de depresie.
- Fuga, incercarea de a scapa, evoca o hipersensibilitate la zgomot, prin urmare, posibilitatea de fobie sau anxietate.
- Tresarirea urmata de o explorare curioasa sunt reactii normale.
- Absenta tresaririi asociata cu explorarea zgomotului sunt semnele unei puternice tolerante la zgomot, probabil ale unei bune reactii psihomotorii la stimulii auditivi.
3. Auzul (continuare): tot in cusca catelului bateti din palme pe neasteptate pentru a produce un zgomot violent. Acest exercitiu poate servi drept test de toleranta pentru a evalua teama de zgomot.
- Absenta reactiei de evitare, investigarea zgomotului: catelul vine direct spre dumneavoastra. Este o reactie de interes, fara teama.
- Neincrederea urmata de curiozitate ste reactia dorita.
- Tresarirea si fuga fara intoarcere indica faptul ca animalul risca sa-i fie frica mereu de zgomotele urbane.
4. Vazul: rostogoliti o minge mica viu colorata sau agitati un fular de culoare galbena, verde sau albastra (evitati culoarea rosie, deoarece cainele este mai putin sensibil la aceasta culoare). Miscarea va trebui sa ataraga atentia cainelui.

Reactia de inhibare la ciupitura controlata

Mama isi invata puii in spiritul autocontrolului piscandu-i, muscandu-i de ceafa, de urechi si de fata, asezandu-se deasupra lor si fortandu-i sa se culce. Procedati in acelasi fel ciupind catelul de falci sau de urechi sau prinzandu-i nasul intre degete, fortandu-l astfel sa stea nemiscat si sa se culce. Cum reactioneaza catelul?
 1. Catelul schelalaie, latra scurt, ramane nemiscat, se culca si ramane culcat atat timpp cat il mentineti in aceasta pozitie, stranuta si alearga dupa dumneavoastra cand ii dati drumul: este reactia asteptata de la un catel care se controleaza corespunzator.
 2. Catelul schelalaie, se culca, ramane imobil si nu alearga dupa dumneavoastra cand este liber, evitandu-va mai degraba: este o reactie de teama la manipulari.
 3. Catelul schelalaie, se zbate, nu accepta sa se culce, incearca sa muste, se misca fara incetare in toate directiile: reactie ce denota absenta autocontrolului si a tolerantei la manipularile inhibitoare venite din partea adultilor. Aceasta reactie este tolerata la 7 saptamani dar nu mai poate fi acceptata dupa 3 luni.
 4. Catelul schelalaie, se zbate, vrea sa muste, isi arata dintii, latra, eventual urineaza si ramane apoi la distanta. Aceasta reactie este frecventa la cainii anxiosi si agresivi (agresiune provocata de teama).

Reactia la constrangere

Iata un test important si usor de realizat. Este de ajuns sa asezati catelul in pozitie de supunere, culcat pe spate, tinut de pielea de pe ceafa fara a spune nimic si fara a-l mangaia. Puteti sa „maraiti” cum ar face cateaua-mama. Cum reactioneaza?
 1. Se incordeaza, se zbate, apoi accepta constrangerea: catel normal si echilibrat, recomandat unei familii cu copii.
 2. Se incordeaza, se zbate, musca si nu accepta constrangerea: atentie la riscul de dominare: acest tip de catel este recomandat unui proprietar strict.
 3. Se lasa fara a opune rezistenta: catel care are tendinta de a se supune, recomandat persoanelor in varsta sau celor care vor sa isi rasfete cainele.
 4. Se zbate, se agita, musca, latra, urineaza, iar pupilele i se dilata: reacite de teama si de intoleranta la constrangere: fiti atenti, este un caine anxios cu tendinte agresive.

Testul ridicarii

Aceste test nu ne ajuta sa tragem nicio concluzie asupra statutuli ierarhic al cainelui, ci doar asupra unei anumite forme de interactiune: ridicarea. Luati catelul in brate si ridicati-l de la sol. Cum reactioneaza?
 1. Accepta pozitia si se lasa moale, relaxandu-se: reactie de acceptare.
 2. Se zbate, apoi se destinde dupa cateva zeci de secunde: reactie normala.
 3. Se zbate si nu poate fi calmat, este tonic, dar fara a fi agresiv: reactie tipica a catelului care nu a deprins toate elementele de autocontrol. Daca nu are inca 7 saptamani mai are inca timp sa le invete, dar daca a implinit deja 3 luni trebuie sa fie invatat de urgent.
 4. Se zbate violent, incearca sa muste, latra, ir reactia sa, departe de a se calma, nu face decat sa amplifice daca il mentineti in aceasta pozitie: reactie de intoleranta, chiar de spaima sau teama de ridicare. Catel mai putin recomandat unei familii cu copii.

Testul muscaturii

Provocati-va catelul cu o tesatura sau o sfoara cu noduri pana prinde obiectul in gura si trage. Observati-i reactia.
 1. Trage direct, maraie cu rautate, isi trage babinele, are coada ridicata, refuza sa dea drumul tesaturii: reactie excesiva pentru un caine de familie, o dorinta exagerata de a musca, ceea ce nu este compatibil cu un caine de lucru, educat de un profesionist.
 2. Trage, maraie, fara a-si retrage insa babinele, isi agita coada,apoi isi pierde interesul fata de joc sau accepta sa-i luati obiectul: reactie buna pentru un caine de familie.
 3. Adulmeca si se indeparteaza: reactie buna in cazul unui caine insotitor pentru persoanele de varsta a treia.

Izolarea cainelui

Disperarea catelului izolat de grup este revelatoare in ceea ce priveste atasamentul fata de fratii, surorile sau mama sa. In acest caz, observati daca prezenta si comportamentul dumneavoastra ajuta la calmarea urletelor de disperare; un rezultat pozitiv este de bun augur pentru eventualul atasament fata de dumneavoastra.
Catelul trebuie sa fie izolat intr-o camera necunoscuta, alaturi de dumneavoastra si de cei apropiati.
 1. Catelul se retrage intr-un colt, se culca, este indiferent: riscul absentei atasamentului si al depresiei.
 2. Catelul schelalaie, plange si incearca sa-si regaseasca mama si fratii fara a da vreo atentie. Valoarea acestui test depinde de varsta catelului. La 5 saptamani este atras de toata lumea. De la 7 saptamani, este capabil sa faca diferenta, preferandu-si mama, fratii si surorile. Daca reusiti sa-l linistiti este de bun augur pentru un viitor atasament fata de dumneavoastra.
 3. Catelul schelalaie, latra, urla de disperare si evita absolut orice contact cu dumneavoastra. In acest caz trebuie sa va puneti intrebari cu privire la gradul sau de socializare. Eventual ar putea sa se ataseze de dumneavoastra, dar nu si de ceilalti oameni.
 4. Cainele schelalaie un moment, apoi se linisteste la contactul cu dumneavoastra si auzindu-va cuvintele blande. Nu vor exista probleme de atasament.

Testul aportului

Dupa ce ati captat atentia catelului cu o jucarie adaptata varstei sale aruncati obiectul la 1-2 metri de el. Care este reactia sa?
 1. Alearga dupa obiect, il apuca cu botul si vine spre dumneavoastra daca il chemati: reactie dorita pentru un caine de aport.
 2. Alearga dupa obiect, il analizeaza, il apuca cu botul, apoi il abandoneaza: reactie asteptata, dar insuficienta pentru un viitor caine de aport.
 3. Incepe prin a fugi dupa obiect, apoi abndoneaza: reactie care denota lipsa de interes. Acest catel poate inca sa invete, dar probabil aportul nu face parte din personalitatea sa.
 4. Nu manifesta niciun interes pentru obiect, desi l-a vazut si a fost lansat la o oarecare distanta: pot exista indoieli asupra performantelor viitoare in raportarea la obiect.

In concluzie...

Un catel echilibrat ar trebui sa fie curios si putin neincrezator, adica rezervat – nu se va arunca in bratele primului venit -, dar ar trebui sa fie capabil sa-si depaseasca neincrederea pentru a explora necunoscutul. Anumiti catei sunt temerari, actionand inainte sa se gandeasca. Altii sunt tematori, refuza sa exploreze si raman in lumea lor ingusta. In sfarsit, trebuie sa evitati sa adoptati un catel cu manifestari de teama si agresivitate necontrolata, pentru ca va deveni un caine cu probleme.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.