Incontinenta urinara la caini

RSS

INCONTINENTA URINARA LA CAINI

24 Mar 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Incontinenta urinara la caini
Incontinenta urinara la caini

INCONTINENTA URINARA este o afectiune caracterizata prin imposibilitatea catelului (mascul sau femela) de a urina voluntar, urina fiind “pierduta” in diverse situatii si momente ale zilei, uneori chiar si in somn. Trebuie obligatoriu diferentiata de poliurie, o stare caracterizata prin producerea unei cantitati mai mari de urina dar cu mictiune voluntara.

Incontinenta urinanra nu este o “boala” in sine ci un simptom caracteristic mai multor afectiuni ale tractului urinar inferior. Poate fi congenitala sau dobandita, iar cea dobandita, la randul ei are etiologie diversa: neurologica, hormonala, inflamatorie sau geriatrica.

Un prim pas in diagnosticarea corecta a incontinentei urinare consta in a afla daca incontinenta apare cu vezica urinara plina sau goala. Incontinenta in care vezica urinara este plina (destinsa) apare de obicei ca urmare a cresterii rezistentei uretrale sau a scaderii contractibilitatii vezicale (de obicei ca urmare a tulburarilor neurologice). Incontinenta in care vezica este de marime normala sau mai mica apare fie ca urmare a cresterii contractibilitatii vezicale (diverse procese inflamatorii) fie a scaderii rezistentei uretrale (mai ales in incontinenta de origine hormonala).

Tulburarile neurologice

Apar in urma oricaror afectiuni care implica comprimarea, lezarea sau degenerarea maduvei spinarii sau a nervilor pelvin si pudend. Distentia exagerata a vezicii urinare pentru un timp indelungat produce, de asemenea, incontinenta neurogenica prin afectarea tonusului muschiului detrusor, muschi cu un rol important in procesul de mictiune.

Afectarea maduvei spinarii produce simptomatologii diferite, in functie de localizarea leziunii si poate aparea in urma unor traumatisme, neoplazii, hernii de disc, protruzii ale discului intervertebral, infarctului fibrocartilaginos, meningitei, tulburari cerebrale, cerebelare sau sindromului Key-Gaskell.

Dissinergia reflexa sau detrusor-uretrala

Apare mai ales la masculii din rasele gigant. Etiologia este de obicei recunoscuta dar poate implica leziuni neurologice ale maduvei spinarii sau ale ganglionilor autonomi. Dissineregia reflexa apare ca urmare a contractiei active a muschiului detrusor fara relaxarea sfincterelor uretrale interne sau externe. Clinic se observa  urinarea voluntara cu un jet de urina foarte subtire. Cainele se chinuie sa urineze si de multe ori pierde urina in timpul deplasarii.

Exprimarea urinii din vezica este dificila dar caracterizarea este foarte usoara. Obstructiile uretrale produc un tip particular de incontinenta denumit “paradoxal”. Cand presiunea intravezicala depaseste presiunea din uretra, urina poate picura pe langa locul obstructiei. Deseori catelul se chinuie sa urineze, acuzand dureri abdominale. Cele mai frecvente cauze sunt calculii uretrali si formatiunile neoplazice.

Incontinenta hormonala

Este una dintre cele mai dese forme de incontinenta. Si estrogenul si testosteronul au un rol important in mentinerea tonusului muschiului uretral. Astfel, femelele de varsta inaintata sau castrate sunt mai predispuseodata cu scaderea nivelului de hormoni feminini (estrogeni). Incontinenta apare cel mai des cand animalul este relaxat sau doarme si cedeaza rapid la tratamentul hormonal.

La masculi apar foarte rar dupa castrare si, mai ales, la masculii castrati batrani. La fel cedeaza dupa primele administrari de androgeni.

Incontinenta inflamatorie

Procesele inflamatorii de la nivelul vezicii sau uretrei pot crea o senzatie de vezica plina si declansa mictiunea. Procesele inflamatorii septice sunt mai frecvente la caini, pe cand cele sterile sunt mai frecvente la pisici. Defectele congenitale produc incontinenta urinara la animalele foarte tinere si sunt reprezentate de o pleiada de defecte ale sistemului genital si urinar. Cele mai frecvente sunt ureterele ectopice, persistenta canalului rac, fistulele urorectale, fistulele urovaginale si pseudohermafroditismul femel.

Incontinenta geriatrica

Este produsa de senilitate, scaderea capacitatii vezicale sau scaderea mobilitatii la cateii in varsta. Afectiunile de tipul insuficientei renale cronice sau diabetului au ca efect exacerbarea incontinentei prin cresterea volumului de urina produs. La asemenea animale este total interzisa utilizarea diureticelor sau corticosteroizilor.

Diagnosticul corect intr-o asemenea afectiune este deosebit de important, de el depinzand in totalitate succesul tratamentului. Evaluarea animalului trebuie sa fie cuprinzatoare si corecta, facuta fara graba si cu atentie la toate detaliile. Examenele ecografice si radiologice trebuie insotie obligatoriu de teste de sange si de urina. De forate mare importanta este acuratetea relatarilor proprietarului, care pot da indicii numeroase si valoroase.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
11 Nov 2011
zlate daniela

am un boxer de 1 an ,nu stim ce sai facem urineaza noaptea in somn destul de mult dar el nu simte doarme in continuare.iam facut investigatii dar nu iau gasit nimic.ce este de facut

29 Jul 2010
maia_home

De ce tratament are nevoie o catelusa de 14 ani care sufera de incontinenta urinara

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.