Inainte de pubertate. Perioada intre 4 si 6 luni

RSS

INAINTE DE PUBERTATE. PERIOADA INTRE 4 SI 6 LUNI

11 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Inainte de pubertate. Perioada intre 4 si 6 luni
Inainte de pubertate. Perioada intre 4 si 6 luni

Prima copilarie, un moment dificil

Intre varsta de 2 luni si pubertate catelul traverseaza una dintre cele mai importante perioade din viata sa. Tot acum se fac si vaccinarile care necesita vizite repetate la veterinar. Nu ezitati sa puneti intrebari despre dezvoltarea fizica si comportamentala a cainelui dumneavoastra. Cea mai mica deviatie, cea mai mica problema de comunicare intre dumneavoastra si caine pot avea repercursiuni importante in viitor. La aceasta varsta, tratamentele sunt usor de realizat.
Perioada despre care vorbesc, numita si prima copilarie, incepe in jurul varstei de 4 luni si se incheie odata cu pubertatea. Este o faza de integrare a informatiilor adunate anterior, in perioada de socializare. Este si una de detasare de mama, asociata cu un atasament fata de grupul social si de lumea exterioara.
Scott si Fuller considera ca prima copilarie incepe cu cele dintai deplasari la o distanta apreciabila de culcus, in jurul varstei de 12 saptamani. In realitate, ea incepe la sfarsitul perioadei de socializare. Or, aceasta are o durata variabila care depinde de conditiile de viata. Prin urmare, in functie de circumstante, prima copilarie incepe in jurul varstei de 3 sau 4 luni si se incheie in apropierea pubertatii.

Un program incarcat

In mediul natural, intre varsta de 2 luni si pubertate, cainele este educat de mama – si de alti adulti -, care il invata o serie de ritualuri. Cainele domestic este selectionat si adoptat de noii stapani. Este ierarhizat, apoi marginalizat, cum s-ar intampla si intr-o haita de caini. Catelul este supus unui prim ciclu de instruire pentru favorizarea unei bune integrari in lumea oamenilor. Iata programul acestei perioade:
 • Tranzitia intre doua perioade sensibile.
 • Detasarea de mama.
 • Separarea de necunoscuti.
 • Ierarhizarea alimentara.
 • Comportamente de grup.
 • Adoptia de catre o familie.
 • Perioada de invatare: scoala „primara”.
 • Clasele pentru catei (de la varsta de 8-12 saptamani, punerea in contact, jocuri, etc.).

O periada de tranzitie

Prima copilarie asigura tranzitia intre doua faze sensibile, perioada socializarii si cea a pubertatii. Este o faza mai putin propice invatarii de lucruri noi.
Teama de necunoscut se poate accentua in aceasta perioada si va fi cu atat mai pregnanta cu cat perioada de socializare a fost mai saraca in stimuli. Similar, catelul va face diferenta intre cele catvea elemente insusite inaintea varstei de 3 sau 4 luni si noii stimuli de care e posibil sa se teama. In cazul unei perioade de socializare bogata in stimuli, aceasta diferenta nu este semnificativa, si invatarea continua.

La 4 luni

Teoretica catelul de 4 luni este curat, isi controleaza muscatura si motricitatea, nu ii este teama nici de mediul exterior, nici de persoanele cunoscute, nici de feluritele animale cu care interactioneaza. In caz contrar, trebuie sa programati rapd o consultatie la un specialist in comportamentul animal.
In mod ideal, „scoala elementara” a catelului are loc la aceasta varsta. Trebie invatat comenzile de baza, daca nu si le-a insusit inca: asezat, culcat, mers in lesa, aport etc. cu blandete si oferindu-i recompense. Pedepsele sunt contraindicate in acest caz.
Puii actioneaza ca un grup solidar. Daca un catel curios exploreaza un stimul, il va urma tot grupul. In aceasta maniera, cateii urmeaza si imita persoanele care i-au adoptat si de care s-au atasat. Ei participa la toate activitatile familiei. Aceasta educare constituie un factor benefic de educatie.

Detasarea de mama

Procesul detasarii de mama, inceput inca din timpul perioadei de socializare, se amplifica. Mama se indeparteaza in mod activ de catei si ii pedepseste pe cei care se tin dupa ea si o sufoca cu prezenta lor.
Stapanul unui catel trebuie sa reproduca acest comportament, pentru ca altfel catelul sau va dezvolta hiperatasamentul si teama de separare. Separarea este urmata de o detasare afectiva intre mama si catelul aflat la pubertate.

Separarea de cunoscuti

Catelul se centreaza pe activitatile grupului si respinge progresiv necunoscutul, fie ca este vorba despre persoane sau caini.
Izolarea de mediul exterior a catelului conduce la o pierdere partiala a ceea ce a invatat in perioada de socializare. Hartile sociale insusite risca sa se deterioreze. La aceasta varsta multi catei dezvolta un comportament discriminatoriu fata de semeni. Accepta din ce in ce mai putin cainii care apartin unei alte rase.

Ordinea de asteptare pentru accesul la mancare

Catelul a invatat sa-i respecte pe adulti si sa foloseasca ritualurile de supunere si de calmare pentru a obtine hrana sau contacte sociale.
La 4 luni sau mai tarziu, el trebuie sa-si astepte randul pentru accesul la masa. De fapt, ordinea este bine stabilita: dominantii mananca primii, incet, in vaul tuturor si iau bucatile cele mai mari. Este privilegiul lor. Odata terminata masa, celor care urmeaza in ierarhie li se permite sa aiba acces la resturi si tot asa, pana la cel din urma.
Aceasta schema simplista se complica prin ritualuri de calmare ce permit unui catel sau unui caine supus sa-si primeasca portia inainte sa-i vina randul, cu permisiunea dominantului.

Ce se intampla in casa?

Stapanii trebuie sa respecte organizarea sociala si procesul de ierarhizare, chiar daca asta inseamna implicit sa recunoasca faptul ca animalul le influenteaza tuturor viata. Vor trebui sa manance in postura de dominanti la ora si in ritmul obisnuit. Catelul va urma la rand, dupa ce i-a privit mancand, fara a avea insa acces la masa in acest timp. Nu e deloc bine sa hraniti catelul atunci cand sunteti la masa, chiar daca cere. Totusi acest comportament sete des intalnit, ceea ce duce la o crestere a cererii in frecventa si intensitate.
Daca i se recunoaste catelului dreptul de a se servi cand pofteste dandu-i in continuu de mancare, ii vom inlesni comportamentul dominant. De acum insa, catelul trebuie hranit dupa stapani sau in momente total diferite: nu va primi nimic la masa, nici intre mese; timpul de hranire va fi limitat (un sfert de ora este de ajuns) si, daca nu mananca tot, vasul este pus deoparte pana la masa urmatoare.
Ierarhizarea alimentara nu este decat un semn al cresterii conflictelor intre generatii, care vor culmina la adolescenta. De fapt, catelul pune la indoiala intreaga autoritate a adultilor. Uneori lucrurile se linistesc daca stapanii urmeaza cursuri de educare sau de dresaj atunci cand cainele ajunge la varsta de 5 luni. Aceasta faza de accentuare a agresivitatii va trece neobservata:
 • daca invatarea ritualurilor de supunere si de calmare este facuta adecvat;
 • daca autoritatea parentala este recunoscuta;
 • daca ierarhizarea alimentara este corect efectuata;
 • daca animalul incepe instruirea de la o varsta frageda.

Adoptarea catelului (mai mare de 3 luni)

Adoptarea unui caine aflat la varsta juvenila presupune si cateva obligatii:
 • invatarea autocontrolului;
 • atasarea – detasarea.
Este necesar ca detasarea sa inceapa foarte repede. Regula care trebuie respectata este: „Toata lumea se ocupa de catel”. Astfel trebuie sa fiti atenti:
 1. Sa nu permiteti niciun contact privilegiat cu un singur membru al grupului.
 2. Sa incurajati contactele cu toti membrii grupului, fara deosebire.
 3. Sa indepartati locul de dormit al catelului de cel al stapanilor.

Procesele de invatarea: scoala elementara sau primara

Catelul mai mare de 3 luni si socializat cu omul este un candidat excelent pentru educatia primara sau elementara, avand posibilitatea de a-si insusi bazele unui comportament structurat in societatea umana.
Invatarea elementelor de baza este ideal sa inceapa fara constrangere. Catelul ar trebui sa urmeze cursurile de joc si socializare pentru catei, precum si pe cele de psihomotricitate: parcursuri de joc si de agilitate cu grad de dificultate crscanda.
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
06 Dec 2012
doina

buna ziua.sunt posesoarea unuipui de tosa inu in varsta de 3 luni si va rog sa imi spuneti ce sa fac sa nu mai planga atunci cand sta singur afara chiar si numai pt 15 min.in rest totul e ok cu el

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.