Factori de risc

RSS

FACTORI DE RISC

13 Feb 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Factori de risc
Factori de risc

Cainele orfan

Constientizarea propriei identitati si socializarea cainelui pot fi compromise in anumite cazuri deosebite, mai ales in acela al cateilor orfani sau adoptati de timpuriu.
- Un caine orfan crescut de un om in lipsa oricarui contact cu un alt caine va dezvolta o identitate pseudoumana. Nu va fi tentat sa se joace cu propria-i imagine reflectata in oglinda, iar in perioada rutului va flirta cu oamenii.
- Un caine orfan adoptat de o pisica va deveni o pseudopisica si, la varsta adulta, va avea tendinta de a se imperechea cu pisicile.
- Catelul orfan va capata o identitate canina daca va avea posibilitatea sa intre in jocuri de incaierare cu alti caini. Aceste prime contacte trebuie neaparat sa aiba loc inaintea varstei de 12-14 saptamani.
Eventual, daca va fi pregatit sa raspunda la jocurile de incaierare mimate de catre dresor, catelul poate fi reintegrat si acceptat intr-un grup de catei de 16 saptamani.

Achizitia timpurie

In cazul achizitiei timpurii, la varsta de 3-6 saptamani, catelul inca nu si-a insusit definitiv:
 • sentimentul de apartenenta la specie;
 • elementele de autocontrol;
 • ritualurile de calmare.
Prin urmare, catelul se poate identifica partial cu specia de adoptie – cel mai frecvent cu cea umana.Nu este tocmai bine sa va luati un catel cu o varsta mai mica de 7 saptamani. Insa puteti face acest lucru daca aveti deja un caine acasa (de preferat o femela), care sa adopte nou-venitul si sa-l invete elementele de baza ale educatiei canine.

Clasificarea mediilor de dezvoltare

Se stie ca mediul in mijlocul caruia se dezvolta cainele este hotarator pentru comportamentul ulterior acestuia. Mediile de dezvoltare pot fi clasificate in functie de intensitatea stimulilor:
 • Mediu de dezvoltare foarte sarac, asa-zisul mediu de privare: hale de crestere, multimi intregi de caini.
 • Mediu de dezvoltare sarac: custi izolate, fara contact cu lumea exterioara.
 • Mediu de dezvoltare normal: contacte cu persoane diferite, iesiri pe strada si in gradina, contacte cu alte specii de animale.
 • Mediu de dezvoltare bogat: mediu normal cu locuri de joaca, iesiri in piete, in supermarketuri, in gari etc.
Catelul care a crescut intr-un mediu de privare si care este expus apoi la unul bogat in stimuli dezvolta frecvent diferite fobii, anxietate si chiar depresie. Aceasta inadaptare, ce prezinta numeroase stadii de gravitate, este numita sindrom de privatiune. Terapiile si medicamentele potrivite ajuta cetelul sa treaca peste aceste stari.

Vaccinarea catelului inainte de a-l scoate din casa

Punerea catelului in contact cu mediul exterior plin de virusi ridica imediat problema extrem de importanta a riscului fata de infectii. Trebuie sa optati pentru:
 • o prevenire a infectiilor prin inchiderea catelului in casa pana in momentul in care acestuia i s-au facut toate vaccinurile?
 • o prevenire comportamentala si scoaterea catelului peste tot inaintea importantei varste de 3 luni.
In realitate, aceasta alegere nu exista, deoarece niciun stapan nu-si sterilizeaza hainele si incaltamintea atunci cand intra in casa. El introduce astfel virusi in mediul in care este izolat cainele. Revenim, prin urmare, la problema vaccinarii.
Primele vaccinuri sunt facute in general intre 6 si 8 saptamani. Altele, de la varsta de 4 saptamani. Vor fi reluate o data sau de doua ori la interval de o luna. Insa va puteti proteja mai bine cainele vaccinandu-l mai des.
Fiecare veterinar isi stabileste propriul protocol de vaccinare in functie atat de tipul de vaccin folosit, de riscurile de infectie, cat si de cererea si de bugetul crescatorilor.
Vaccinarea este eficienta daca permite scoaterea catelului afara imediat sau doar cateva zile mai tarziu.
A tine catelul inchis in casa de teama sa nu fie expus riscului infectiei este doar o iluzie daca luam in considerare circulatia virusilor provenind din exterior determinata de circulatia oamenilor. Catelul nu se afla la adapost de infectiile mortale decat dupa ce este corect vaccinat
Ce sa mai credem in acest caz? In realitate, catelul trebuie sa iasa de la varsta de 7 sau 8 saptamani protejat de un vaccin pentru a capata un nivel bun de toleranta emotionala in fata bogatiei de stimuli de mediu. Este recomandat:
 • sa vaccinati cainele urmand protocolul ales de veterinar;
 • sa adaptati acest protocol daca veterinarul considera ca nu exista un risc ridicat pentru caine in cazul in care il scoateti de la varsta de 6 sau 7 saptamani.
 • sa urmati recomandarile generale din aceasta carte cu privire la comportamentul cainelui.
Interzicerea iesirii catelului inaintea varstei de 3 sau 4 luni este determinata de prudenta fata de infectii – si am vazut deja ca este un lucru iluzoriu -, netinand cont de nevoile ridicate de socializare ale catelului.

Factori de risc si probleme de dezvoltare

Tabelul urmator rezuma principalii factori de risc in raport cu dezvoltarea cainelui si posibilele consecinte ale prezentei acestor factori asupra comportamentului sau.

Factori Perioada limita Consecinte asupra cainelui
Cateaua-mama privata de afectivitate si stresata Sarcina Tendinta de teama si intoleranta la contact
Catel nou-nascut cu care nu s-a interactionat 3 saptamani Toleranta redusa la contact
Plecarea mamei sau a cainilor adulti din mediul de crestere 2-3 luni Sindrom de hipersensibilitate - hipermotricitate (caini excitabil si nervos)
Absenta contactelor cu alti caini (catel orfan) 3 luni Teama de caini, vanarea cateilor
Absenta contactelor cu o mare varietate de persoane 3 luni Teama de (anumite) persoane
Absenta contactelor cu copiii 3 luni Teama de copii, comportament de pradator fata de acestia
Absenta iesirilor repetate in oras 3 luni Teama de oras, anxietate
Absenta contactelor cu pisicile sau cu alte animale 3 luni Comportament de pradare fata de pisici sau alte animale
Absenta locului de joaca si a obisnuirii timpurii cu medii de viata diverse 3 luni Diverse fobii (zgomote de explozie etc.) anxietate
Absenta controlului asupra muscaturii si a motricitatii 3-4 luni Sindrom de hipersensibilitate - hipermotricitate (caine excitabil si nervos)
Absenta detasarii 4 luni - pubertate Teama de separare
Absenta ierarhizarii 4 luni - pubertate Probleme de ierarhizare, diferite agresiuni
Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
07 Apr 2010
mario

foarte instructional,cel putin ptr.mine!

COMENTEAZA SI TU
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.