Evolutia instinctelor la caini

RSS

EVOLUTIA INSTINCTELOR LA CAINI

23 Mar 2010
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Evolutia instinctelor la caini
Evolutia instinctelor la caini

Conform unor studii recente, s-a observat ca primii caini domestici au aparut in urma cu aproximativ 15000 de ani, in estul Asiei, cel mai probabil in China, ceea ce face ca acestia sa fie primele animale domesticite de catre om. Desi cercetatorii nu s-au pus inca de acord cu modul in care a decurs procesul de domesticire al cainilor (fie toate rasele au provenit dintr-una singura, fie acest proces a avut loc in mai multe zone de pe glob), cert este ca odata cu raspandirea omului pe toate continentele cainii domestici incep sa isi faca aparitia in intreaga lume.

Dar, bineinteles ca omul nu a domesticit cainele fara scop. Ideea era ca acesta sa il ajute in munca sa. In consecinta, reprezentantii speciei Canis Lupus Familiaris (denumire stiintifica a cainilor) au inceput sa fie specializati pe anumite job-uri.

Oamenii aveau nevoie de ajutor in agricultura, in special la cresterea vitelor. Nu le-a luat mult pana sa descopere potentialul noului prieten. Asa au aparut cainii de ferma, cei pe care fermierii ii foloseau pentru a tine turmele de vite sub control. Dar oamenii si-au dar repede seama ca si la vanatoare au nevoie de putin ajutor si, astfel, au aparut cainii de vanatoare. Datoria lor era de a gasi si de a aduce vanatul la picioarele vanatorilor.

O alta specializare a cainilor era de a pazi ogradele stapanilor.

Rezultatul acestei realitati a fost diversificarea raselor de caini, fiecare avand anumite trasaturi mai accentuate decat altele. Astfel, cainii cu blana groasa au inceput sa fie utilizati in zonele reci. Cainii cu simt olfactiv foarte dezvoltat au inceput sa fie folositi la vanatoare. Cainii de talie mica, cu picioare scurte, puteau ajuta la scoaterea animalelor din vizuini. Cainii rapizi, cu picioare lungi, erau crescuti fie pentru curse, fie pentru ajutor la fermele de vite sau, din pacate, pentru lupte.

Si in ziua de azi, multe dintre activitatile oamenilor se bazeaza pe o stransa colaborare cu reprezentantii speciei canine. Cei din rasa St. Bernanrd sunt folositi in operatiuni de salvare, in timp ce Golden Retrieverii sunt de un real ajutor in probleme de terapie, pentru persoanele cu dizabilitati.

Alti caini, precum cei din rasele German Sheperd si Border Collie, sunt excelenti in munca de cautare si identificare a diverse obiecte, substante sau chiar cadavre. Cu toate ca vremurile s-au schimbat si timpul a trecut, fermierii zilelor noastre nu au renuntat la ajutorul oferit de catre patrupedele canine (Australian Kelpie, Welsh Sheepdog sau English Shepherd).

Aceasta evolutie a produs schimbari in comportamentul diferitelor rase de caini, anumite instincte s-au accentuat, iar altele s-au diminuat, in functie de ceea ce au fost antrenati sa faca.

Spre exemplu, instinctul de vanator a ajuns sa difere de la rasa la rasa. Cainii terier au fost crescuti pentru a vana animale mici, pe cand retrieverii au fost invatati sa aduca prada, vanatorilor. Astfel, se poate observa o mai mare agresivitate la terrieri, in timp ce retrieverii sunt mult mai calmi. Insa toti cainii au acest instinct bine intiparit in comportamentul lor.

Instinctele cainilor se pot accentua, pot scadea in intensitate, dar in niciun caz nu pot fi inlaturate. Vestea buna este ca pot fi controlate.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.