Educatie si dezvoltare

RSS

EDUCATIE SI DEZVOLTARE

03 Jan 2009
voteaza Imi place Nu-mi place voturi comentarii vizualizari
Educatie si dezvoltare
Educatie si dezvoltare

Care este relatia dintre dezvoltare si educatie? Doar controland diferitele etape ale dezvoltarii unui catel se poate face o munca de prevenire corespunzatoare. Iar prevenirea tine de educatie. De ce nu profitam de perioadele in care invatarea este facilitata? De ce sa asteptam ca un caine sa ajuna la varsta adulta pentru a incepe sa-l educam?
Daca aveti un catel sau intentia de a va lua unul, articolele care urmeaza vi se adreseaza direct. Daca aveti un caine adult parcurgeti rapid capitolele pentru a vedea daca va intereseaza ceva, dar insistati mai ales pe urmatoarea parte, cea despre invatare.

O dezvoltare cu mai multe stadii

Catelul se dezvolta pe parcursul mai multor stadii strans legate intre ele.
Primul stadiu se limiteaza la stabilirea unui sistem neurovegetativ functional. Acesta controleaza ansamblul functiilor corpului, fara ca vointa si constiinta sa intervina.
Al doilea stadiu consta in elaborarea unui sistem emotional si afectiv, de atasament fata de speciile canina, umana, precum si fata de alte specii.
Al treilea stadiu asigura formarea unui sistem de integrare a cunostintelor si de interpretare a informatiilor ce provin din mediu. Este vorba despre un sistem cognitiv. Se poate vorbi insa si despre “inteligenta”.

Etapele esentiale

In literatura de specialitate exista mai multe modele diferite pentru a explica dezvoltarea cainelui.
Dezvoltarea incepe la nastere si se inchie spre pubertate. Intre timp, catelul ar trebui sa invete primele conditionari (mai ales unde are voie sa elimine), va fi adoptat si integrat intr-o familie in care isi va urma si isi va incheia dezvoltarea.

Ti-a placut articolul?
Aboneaza-te la newsletter:

Inapoi la categorie: Ingrijire
FII PRIMUL CARE COMENTEAZA
Animale
Pentru iubitorii de animale

“Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta
intre caini si oameni.” Mark Twain

caini
cauta

Cauta in toate informatiile, articolele, filmele si pozele cu animale din Zoopedia.